Kawa do automatu

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
kakao
Posty: 4
Rejestracja: czw 13 sie 2009, 17:31
Lokalizacja: Warszawa

Kawa do automatu

Postautor: kakao » czw 13 sie 2009, 17:55

Witam,

Z góry przepraszam jeśli taki wątek już istnieje, szukajka nie zwróciła nic co by rozwiało moje wątpliwości.

Wstępie zaznaczę, że jestem początkującym pospolitym pijaczem kawy i w ekspres zaopatrzyłem się kilka dni temu. Padło na Saeco XSmall Plus - ze względu na stosunek cena/wygoda/jakosc (przycisk i mam poranne espresso).
Aktualnie wyladowal w nim davidoff z hipermarketu, ale szczególnie smaczny napoj z niego nie wychodzi, na szczescie z paczki niewiele zostało. Poszukuje jakiegos ciekawszego surowca, ktory nadawalby się 1) dla laika 2) do takiego automatu.

Bede wdzieczny za feedback (w szczegolnosci rowniez od posiadaczy w/w ekspresu ktorym udalo się osiagnac dobre rezultaty).
Saeco XSmall Plus + La Brasiliana Oro Rosso

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » czw 13 sie 2009, 18:36

A czy ten automat ma młynek?

kakao
Posty: 4
Rejestracja: czw 13 sie 2009, 17:31
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kakao » czw 13 sie 2009, 18:37

Tak - to był jeden z powodów dla którego skusiłem się na niego:)
Saeco XSmall Plus + La Brasiliana Oro Rosso

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » czw 13 sie 2009, 19:01

To odpowiedź na Twoje pytanie padła tu setki razy --- kup jakąkolwiek dobrą, świeżą kawę. Nie z supermarketowej półki, bo tam warunki przechowywania kawie zupełnie nie sprzyjają. Raczej z jakiejś polskiej palarni kaw specjalnych, od importera małej włoskiej palarni?

kakao
Posty: 4
Rejestracja: czw 13 sie 2009, 17:31
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kakao » czw 13 sie 2009, 19:46

Wiec bez dluzszego zastanowienia zamowilem po 1kg Mokito Bianco i LaBrasiliana ORO ROSSO z pewnego sklepu majacego Slask w nazwie:) Nie omieszkam podzielic się wrazeniami amatora:)
Saeco XSmall Plus + La Brasiliana Oro Rosso

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » czw 13 sie 2009, 20:40

Next time zapraszam i do mnie :)

gromog
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 94
Rejestracja: ndz 19 kwie 2009, 11:24
Sprzęt: Jura F50 II+Graef CM80+tygielek+ekspres przelewowy

Jura F50 II - eksploatacja

Postautor: gromog » pt 30 gru 2011, 17:04

Witam.
Co prawda jestem tu z wami od 2009roku, lecz dopiero teraz zdecydowałem się coś napisać. Widzę, że kryzys zbliża się wielkimi krokami do nas, nie ominął również forum, bo jakoś tak tu cicho się zrobiło. Ale chyba nie ma się na razie czego obawiać, nie słychać aby nasz kochany rząd zamierzał wprowadzić nowy podatek dla koneserów kawy ;)
W końcu udało mi się zdecydować na ekspres i wybór padł na Jura F50 II. Dzięki pomocy Jakuba ze Stellini Polska, który skierował mnie do Broda System nabyłem ten sprzęt, za co jestem wdzięczny.
Pierwsze wrażenia z eksploatacji ekspresu są jak najbardziej pozytywne.
Teraz interesuje mnie temat kawy. Jako, że w dziale o kawie wypowiadają się głównie amatorzy ekspresów kolbowych, zdecydowałem się tu zapytać od czego zacząć. Pierwsza kawa jaką zasypałem była Douwe Egberts gold, jako że nie jestem znawcą kawy zastanawiam się czy uda mi się poznać różnicę pomiędzy gatunkami kaw na ekspresie automatycznym, bo rozpiętość cenowa ziarenek jest duża. Dotychczas pijąc kawę w polskim stylu czyli kawę z mułem nie udało mi się dostrzec różnicy pomiędzy kawami popularnymi w sklepach, jak również przygotowując kawę w kafetierce czy ekspresie przelewowym nie dostrzegałem różnicy między gatunkami tchibo czy jacobs.Wg mnie robione są na jedno kopyto. Co prawda przepadam za kawą grecką parzoną w tygielku, ale tam jest już inna. Tu na forum usłyszałem o gatunkach kaw, których na próżno szukać na sklepowych półkach. Czy sypiąc takie kawy do ekspresu uzyskam zauważalną różnicę, czy też nie posiadam tego "zmysłu"?
Jaką kawę możecie polecić? Czy mleko nie zabije smaku kawy?
pozdrawiam
ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!

GrZeNiU
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 238
Rejestracja: sob 19 lut 2011, 10:35
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof PID, Quamar M80E, Hario Slim, AP, PKP, PKS, WC, NFZ
Lokalizacja: Poznań

Re: Kawa do automatu

Postautor: GrZeNiU » pt 30 gru 2011, 20:05

Czy masz, czy nie, różnicę poczujesz na pewno na korzyść świeżej (czyt. nie-marketowej) kawy w ziarnach. Ofert różnych palarni lokalnych (polecam) lub dystrybutorów masz na forum mnóstwo. Do mleka kup mocnej palone ziarenka z jakąś zawartością robusty, która generalnie pozwala mieszance przebić się przez mleko.

Robson27
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 106
Rejestracja: wt 11 paź 2011, 10:44
Sprzęt: nie mam

Re: Kawa do automatu

Postautor: Robson27 » pt 30 gru 2011, 23:09

hej kakao

mam ten sam expres i do niego polecam Ci kawkę z polskich palarni.Antonio to mistrzunio w swojej dziedzinie. Jego Ariadna na moim expresie do ideał a to tylko maszyna za 1000 zł. U niego znajdziesz także fajne single. Mi przypadła wg kolejności Brazylia datterma ?( nie wiem czy dobrze pisze - to robi 3 piwko), potem Etipoia Sidamo Corona i Gwatemala. Poszukaj w polskich palarniach bo uważm że naprawdę warto. Polecam jeszcze np z flemming cafe z Gdańska kawę z KUBY.

Pozdrawiam i życzę dalszej miłej drogi w szukaniu

Soyale
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 49
Rejestracja: ndz 08 kwie 2007, 17:45
Sprzęt: ;>

Re: Kawa do automatu

Postautor: Soyale » sob 31 gru 2011, 0:09

Do automatu polecam kawę max do 80% Arabica.. przy wyższych nie wyczujesz różnicy (prawdopodobnie)

Awatar użytkownika
Animator47
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 785
Rejestracja: sob 05 lut 2011, 17:43
Sprzęt: Gaggia Espresso Pure +i-mini+Moka+Aeropress+Hario Slim
Kontaktowanie:

Re: Kawa do automatu

Postautor: Animator47 » sob 31 gru 2011, 0:37

Co do Jacobsa i Tchibo masz rację, to są kawy robione na jedno kopyto ;). Wypróbuj kawy od naszych forumowych dystrybutorów, daje Ci to gwarancje jakości.

adammis67
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: czw 12 sty 2012, 21:21
Sprzęt: DeLonghi ESAM 2600

Re: Kawa do automatu

Postautor: adammis67 » pn 16 sty 2012, 21:36

Bardzo dobra jest kawa Gevalia spróbuj, a polubisz jej smak.
wcześniej piłem kawę jak zwałeś z mułem na dnie i Gevalię też piłem w ten sposób, lecz odróżniała się
smakiem od innych była pyszna. Teraz piję z ekspresu automatycznego tę kawę i też jest bardzo smaczna.
Może to jest rzecz gustu i smaku, ale najpierw trzeba spróbować. Polecam.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Kawa do automatu

Postautor: Jogi » wt 17 sty 2012, 8:43

Próbowałem niedawno Gevalię Mastro Lorenzo (czarne opakowanie). To niby kawa szwedzka, ale produkowana we Włoszech przez koncern Kraft. Jak można się domyślać palenie tej kawy jest identyczne jak Czibo czy Jakobs. Może z automatu z mlekiem będzie się dało ją pić, ale próba z kolbowca była niepijalna. Młynek trzeba było skręcić na maksa, a i tak wyleciało w 15 sekund coś z białą kremą i kwaśne jak 7 nieszczęść. Są jeszcze jakieś w czerwonym opakowaniu "Golden Roast" i "Continental Roast". Może są lepsze, ale też cudów bym się nie spodziewał, zwłaszcza że te dostępne u nas wypalane były jeszcze w erze dinozaurów :wink: (np. jedna, którą znalazłem - data przydatności 5.2012).
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
KASZMIR
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 87
Rejestracja: wt 20 gru 2011, 22:04
Sprzęt: Jura Ena 9
Eureka Mignon
La Pavoni Prof.
Hario Slim, v60, AP , Clever
Lokalizacja: Koszalin

Re: Kawa do automatu

Postautor: KASZMIR » wt 17 sty 2012, 9:10

Polecam Antonianę Nero. Moim numerem 1 parzoną z Eny jest Izzo Gold , ale skusiłem się na niską cenę
od Karomy i nie żałuję . Pierwszy raz piłem z automatu kawę o konsystencji emulsji podobnej do espresso z kolby z grubą warstwą czegoś na górze , no nie cremy , bo już wiem po lekturze forum , że cremy z automatu nie ma i być nie może :)
p.s. dla tych co lubią mocne południowowłoskie palenie
Kawa od Antonia

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kawa do automatu

Postautor: antonio » wt 17 sty 2012, 13:14

A niby dlaczego cremy być nie może? Wszystko zależy chyba od ustawienia młynka...
Ostatnio zmieniony wt 17 sty 2012, 13:35 przez antonio, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość