przedstawiciele, markowa kawa, kawiarnie

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

przedstawiciele, markowa kawa, kawiarnie

Postautor: dopeman » śr 21 gru 2005, 16:31

zalozylem taki watek po tym jak po odwiedzinach w 2 z kolei kawiarni z wielkim szyldem "vergnano" po zamowieniu espresso dostalem paskudny lurowaty napoj.

co jest?? :shock:

kawa, podstawki, filizanki, papierki - vergnano... czy przedstawiciele takiej marki zaopatrujacy dany lokal nie powinni dbac o jej wizerunek? no bo skoro ktos reklamuje lokal za pomoca logo markowej kawy - i to w dodatku nie powszechnej i ogolnie znanej lavazzy czy alfredo - ale marki wloskiej, wysoko cenionej - to czy nie powinno się od niego wymagac odpowiedniej dbalosci o ta marke?
czy nie powinno byc tak ze jak widze szyld "vergnano" czy "illy" to wiem ze tam chocbym i za kawe zaplacil 7-8zl to otrzymam wzorcowo przygotowany i smakujacy napar?
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Andy

Postautor: Andy » śr 21 gru 2005, 19:38

no tak, tak by się mogło wydawać, że dostawcy zależy na marce, ale pewnie niekoniecznie. Janusz, podziel się wiedzą, jak to wygląda z drugiej strony? Ty o ile dobrze to zrozumiałem wręcz wizytujesz odbiorców tak?

Awatar użytkownika
carl
Consigliere
Consigliere
Posty: 1442
Rejestracja: ndz 01 lut 2004, 14:52
Lokalizacja: Elizium

Postautor: carl » śr 21 gru 2005, 21:07

Właściciele kawiarni powinni płacić wysokie kary w podobnych przypadkach jak opisujesz. Za używanie sybstytutu kawy kupowanego za 25 PLN za kg (w szczególnych przypadkach stosowanie kawy rozpuszczalnej jako espresso : restauracja Sphinx), za niechlujność w przygotowaniu kawy itd.itd. Nie wiem ile winy leży po stronie dystrybutora kawy i sprzętu ale podobno marka V. w Polsce jest "spalona" a firma E.S. zaczyna promować ... Manuel Caffe :wink: . Ciekawe co dalej będzie ?

Yaro

Julius Meinl

Postautor: Yaro » czw 22 gru 2005, 0:28

Hi !

Dziś wybrałem się z synem na obiadek do Cleoparty (bliżniak Sphinxa),

syn lubi takie klimaty....

Ucieszyłem się na widok dużego expresu , oczywiście w naszym menu znalazło się expresso kawa Julius Meinl,
Kawa smaczna o niezbyt mocnym aromacie wręcz łagodna, podana w słabo podgrzanej filizance, z marną cremą ....
Niestety niechlujstwo . . . . , zbyt mała gramatura kawy, żle ubita itp ....

Choroba naszych nibybaristow . . . . .

Anka

Postautor: Anka » czw 22 gru 2005, 0:46

Yaro!
Zlituj się - tylko nie expresso! Es... es... es...
:)

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » czw 22 gru 2005, 11:29

no wiec z moich badan kawiarni z logo "vergnano" musze się zreflektowac - zapomnialem o "Coffee Team" w starym browarze (centrum handlowe). bylem tam wczoraj i pare razy wczesniej i za kazdym razem dostalem bardzo smaczne espresso. ladnie podane (komplet vergnano, podstawek duzy z miejscem na wode i filizanke), crema ciemna, trwala, zapach i smak bardzo dobry. na ile parzona wg 30/30 nie wiem ale w odniesieniu do pozostalych to niebo a ziemia.

pozostalo jeszcez kilka z logiem vergnano i zamierzam je sprawdzic

vergnano spalona? nie rozumiem... manuel jak najbardziej byle z dbaloscia o marke! przeciez to nie jest filozofia - spotkac się z personelem i wytlumaczyc ze kawe ubic trzeba mocno, ze parzyc się powinno okolo tych 20-30sec... to taka filozofia? najgorsze kawy jakie pilem mielone byly wielkim mlynem gastronomicznym i parzone w chromowanej maszynerii la cimballi.. wiec chyba jednak problem tkwi w umiejetnosci. a przeciez to takiei proste.

jestem ciekaw co na to ludzie z branzy? jak oni sprzedaja swoja kawe, czy chodzi tylko o to by opchnac i zdobyc kolejny lokal i stalego klienta czy tez dbac o marke - czyli o to jak ta kawa jest pozniej wykorzystywana. Vergnano MZ mialo szanse przy minimalnym nakladzie pracy (zwykle przeszkolenie a pozniej kontrole jakosci w lokalach) wykreowac się na marke luksusowa.. ma wszystko logo i nazwe - ktore same w sobie jakos przekonuja do siebie - oraz niewatpliwie jakosc... jak mozna miec same atuty i spartolic? cholera niech mnie przyjma do dzialu marketingu ja ich naucze :D
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Yaro

cd...

Postautor: Yaro » sob 24 gru 2005, 0:46

Aniu . . . . bo u nas nie espresso tylko właśnie expresso robią byle szybko byle jak ......:(


Pzdr

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » wt 27 gru 2005, 18:24

Dopemanie, jeśli Coffee Team zmienił swoje brunszwickie kawy na Vergnano, to jest to niesamowite... i chyba pozytywne.
Wydawało mi się, że Vergnano jest na dobrej drodze do sukcesu, choć ostatnio spotkałem tę markę w wielkiej firmie ogrodniczej, w papierowych kubkach, źle przygotowaną... tak jakby zaczynało to iść znanym Elite'arnym trybem...
Carlu, co to jest firma E.S. i co ma wspólnego z Manuel Caffe?
a.

Awatar użytkownika
carl
Consigliere
Consigliere
Posty: 1442
Rejestracja: ndz 01 lut 2004, 14:52
Lokalizacja: Elizium

Postautor: carl » wt 27 gru 2005, 22:53

Espresso Service, na ostatnich targach HoReCa w Krakowie mieli pełną ofertę Manuel Caffe i "grozili", że będą jedynym dystrybutorem w Polsce.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » śr 28 gru 2005, 0:02

Na pewno taka wyłączność na dany kraj daje ogromne możliwości... ale jest nieciekawa dla odbiorców i klientów. Nie ma wtedy mowy o jakiejś sensownej regulacji cen na skromnym rynku. Ciekawe, czy te "groźby" są uzasadnione? Skądinąd wiadomo, że np. świetna włoska torrefazione Danesi ma w Polsce swojego wyłącznego przedstawiciela... i nic się bezpośrednio u producenta nie załatwi, a ceny u takiego przedstawiciela raczej zniechęcają.
Może teraz zabrzmi to naiwnie: idea wyłącznego reprezentowania jakiejś marki czy firmy wydaje mi się niestosowna w EU, gdzie nie ma już granic celnych itp. Producenci zarobiliby więcej wysyłając kawę bezpośrednio do ostatecznych odbiorców...
a.

tomi
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 59
Rejestracja: czw 08 sty 2004, 8:59
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: tomi » ndz 01 sty 2006, 23:58

Espresso Service, na ostatnich targach HoReCa w Krakowie mieli pełną ofertę Manuel Caffe i "grozili", że będą jedynym dystrybutorem w Polsce.
O ile pamiętam to chyba Janusz jest dystrybutorem Manuel a nie E.S.
Janusz jak to w końcu jest Ty czy Oni :wink: :?:

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » pn 02 sty 2006, 9:56

Janusz jest, ale oni mówią że będą jedyni.... Hm...
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: Janusz » śr 04 sty 2006, 1:54

Witam!
Dawno tu nie zaglądałem. Wiecie, okres świąteczny, dużo pracy itd. A tu się sporo ciekawych dyskusji narobiło i widzę, że nie chcę ale muszę zabrać głos. Najpierw w sprawie, która mnie najbardziej boli. Jak wiecie to my od dwóch lat sprowadzamy do Polski kawę Manuel Caffe i dbamy o jej renomę i markę. Widać to zwłaszcza w internecie. Wystarczy wpisać w dowolnej wyszukiwarce Manuel Caffe i każdy nas znajdzie. Natomiast mniej wiecej rok temu odwiedził nas Pan Ż. z E.S. W trakcie odwiedzin zainteresował się kawą Manuel Caffe i kupił 20 kg Sublime niby dla lokalu w Krakowie znajdującego się po przeciwnej stronie innego lokalu w którym serwowane jest Vergnano. W sierpniu dowiedziałem się, że wprowadza na rynek kawę Manuel Caffe niby tylko do lodziarni. Że jest to tylko niby okazało się na Targach HORECA. Jest to typowy przykład robienia interesu na cudzych plecach. Włochom natomiast jak widać zależy tylko na ilości sprzedawanej w Polsce kawy a nie na jakości jej sprzedaży. Nic natomiast mi nie wiadomo jakoby E.S. miało być wyłącznym dystrybutorem marki Manuel Caffe w Polsce. Właściciel Manuel Caffe dobrze zdaje sobie sprawę z ilości klientów, których by stracił i ilości kawy. Dąży raczej do regionalizacji dystrybutorów. Ponieważ ani ja ani żaden z naszych współpracowników nie stosujemy takich metod jak Pan Ż. ani też nasza firma nie posiada tak znacznych środków by sprowadzać kilka ton miesięcznie, nie pozostaje nam nic innego jak robić na razie swoje. To jest dbać o dotychczasowych klientów, pilnować by w lokalach Manuel był serwowany jak należy i pozyskiwać następnych klientów dzięki własnej pracy, wiedzy i doświadczeniu.
Co do tego o czym pisał Andy. Faktycznie regularnie odwiedzamy lokale mające od nas kawę. Najczęściej są to lokale, które również od nas zakupiły ekspres. Zaznaczam słowo zakupiły ponieważ często wiąże się ten fakt z jakością serwowanej kawy. Mianowicie w lokalach w których zdarza się "podkładanie" innej niż firmowanej kawy najczęściej ekspres jest w dzierżawie. Właściel nie chciał zainwestować własnych pieniędzy w sprzęt i teraz oszukuje dostawcę kawy i klientów "broniąc" się przed dużymi limitami kawy w wysokiej cenie. Moim zdaniem nie tędy droga, drodzy gastronomicy. W lokalach przez nas obsługiwanych nie spotkałem się z "podkładaniem" innej kawy (jeśli takie przypadki miały miejsce to szybko się kończyły) jak i z narzekaniem ze strony klientów na jakość. Wręcz przeciwnie stwierdzam, że bez wielkiej reklamy wieść o dobrej jakości kawie Manuel Caffe sama się rozniosła czego niestety skutkiem jest też zainteresowanie się nią Pana Ż.
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » śr 04 sty 2006, 2:02

Może będzie z tego jakiś pożytek - np. ceny spadną?:twisted: P. Ż. daje niższe ceny, ale to firma widmo chyba - nikt nie odpowiada na maile... Chyba, że poszli tylko w hurtową sprzedaż.
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » sob 07 sty 2006, 18:53

Nie za bardzo rozumiem tę sytuację... z internetowych stron można wywnioskować, że Espresso Service to importer Vergnano? Zatem Espresso Service = Vergnano. Nie rozumiem po co im jeszcze Manuel? Czyżby Manuel był bardziej niż Vergnano medialny?;-) i opłacalny? Może bardziej na świecie popularny? Tak czy owak, to o czym pisze Janusz, rzeczywiście wygląda na świństwo. Niestety, żadne normy zwyczajowe się tutaj nie liczą... podobnie jest z kawiarniami: niektóre wyrastają tuż obok innych, nie przejmując się niczym, kopiują wszystko. Mamy wtedy wspólnika;) Oprócz Manuel Caffe w Italii jest tysiąc innych firm produkujących równie dobrą kawę, wystarczyło poszperać choćby niedaleko Vergnano.

W sławnym mieście Varanasi słynie w świecie czyściutki hotelik dla trampów, nazywa się Yogi Lodge. Jeśli każecie się zaprowadzić albo zawieźć do Yogi Lodge, traficie do Old Yogi Lodge albo New Yogi Lodge, albo do Blue Yogi Lodge, albo do River Yogi Lodge, albo do wielu innych Yogi Lodges, w których warunki są znośne, ale daleko gorsze od oryginału. A w Yogi Lodge oprócz czystości tak unikalnej w typowym indyjskim mieście, można wypić cudowne Mango Lassi albo Chai. Mango lassi pozostaje dla mnie sekretem... podobno nie można tego powtórzyć w Europie, korzystając z europejskich przemysłowych yogurtów.

a.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości