Kanałowanie a metody ubicia i młynki bezdozownikowe

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
mikolajcz
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 52
Rejestracja: pt 09 lis 2012, 10:24
Sprzęt: Expres i młynek: Ascaso Steel Uno Prof Pid
Lokalizacja: Lublin

Re: Kanałowanie a metody ubicia i młynki bezdozownikowe

Postautor: mikolajcz » czw 24 sty 2013, 13:19

Czy masz może namiary sklepu gdzie kupiłeś te sitka? A czy szukałeś sitek 57mm? Co prawda kupiłem juz tamper 57mm, ale gdyby te sitka były ok to dokupię drugi tamper 58mm. I jeszcze jedna sprawa: jaka jest doza tych sitek - masz jedno czy kilka?
pozdrawiam

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: Kanałowanie a metody ubicia i młynki bezdozownikowe

Postautor: roger » czw 24 sty 2013, 13:29

jeśli zastąpisz sitka na Faemy to niestety tamper 57 będzie miał luzy.
Tutaj masz porównania sitek oryginalnych i Faema >> klik <<
Możesz zastosować sitko podwójne "niskie" o pojemności 12 gr.
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: Kanałowanie a metody ubicia i młynki bezdozownikowe

Postautor: WojSob » czw 24 sty 2013, 13:36

Sitka kupisz u Rogera (Akcesoria baristy) lub Loocka. A o co chodzi z 57 mm sitkami, w moim ekspresie są 58 mm. W komplecie z ekspresem dostałem dwustronny aluminiowy tamper 53 i 57 mm, ale szybko z niego zrezygnowałem, bo jest za wąski.
Sitek mam kilka, używam ich zamiennie w dwóch ekspresach. Nie wiem, jakie sitka dostałeś z ekspresem, w moim było pojedyncze i podwójne, na dozy 8,5-9 g i około 16 g. Używam ich bo są dobre, mają mniejszą powierzchnię dziurkiwaną od innych sitek i czasami, jak mi się nie chce zmieniać grubości mielenia, to zmieniam sitko i jest ok. Jak mam ci coś poradzić, to kup sitka od Faemy, płytkie 6 g , standartowe 7 g, płytkie 12 g i standartowe 14 g. No i 58 mm tamper.

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: Kanałowanie a metody ubicia i młynki bezdozownikowe

Postautor: zbignes » czw 24 sty 2013, 15:31

Te sitko 12g jest trochę węższe od 14g i jeżeli masz tamper o średnicy > 58,3mm to będą problemy...

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: Kanałowanie a metody ubicia i młynki bezdozownikowe

Postautor: roger » czw 24 sty 2013, 20:03

Na pewno jest węższe ?
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: Kanałowanie a metody ubicia i młynki bezdozownikowe

Postautor: zbignes » czw 24 sty 2013, 20:16

Skoro do jednego tamper wchodzi a w drugim klinuje się to zapewne jedno sitko jest elastyczne a drugie już nie?

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: Kanałowanie a metody ubicia i młynki bezdozownikowe

Postautor: roger » czw 24 sty 2013, 20:33

Ciekawe, jutro sprawdzę - czy wymiary to potwierdzają, być może masz niesamowity tamper.
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: Kanałowanie a metody ubicia i młynki bezdozownikowe

Postautor: zbignes » czw 24 sty 2013, 20:54

Gdyby tamper(niesamowity) był elastyczny/kurczliwy to wchodziłby do obu sitek a nie wybiórczo, powtarzalnie tylko do jednego...

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: Kanałowanie a metody ubicia i młynki bezdozownikowe

Postautor: roger » czw 24 sty 2013, 21:01

Wszystko zależy od jego niesamowitości ;)
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: Kanałowanie a metody ubicia i młynki bezdozownikowe

Postautor: zbignes » pt 25 sty 2013, 14:28

Z tym sprawdzaniem to jakoś ciężko idzie...Sitka wyszły, suwmiarka rozkalibrowana, czy niesamowita amnezja? :wink:

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: Kanałowanie a metody ubicia i młynki bezdozownikowe

Postautor: roger » pt 25 sty 2013, 14:33

Dlaczego ciężko? Po_prostu musiałem zostać w domu. Spokojnie specjalnie dla Ciebie to nadrobię.
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: Kanałowanie a metody ubicia i młynki bezdozownikowe

Postautor: zbignes » pt 25 sty 2013, 14:38

Dla mnie to nie jest już potrzebne(posiadam zestaw tych sitek), interesujące może być dla ewentualnych klientów...ale spoko, nie musisz :wink:

mikolajcz
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 52
Rejestracja: pt 09 lis 2012, 10:24
Sprzęt: Expres i młynek: Ascaso Steel Uno Prof Pid
Lokalizacja: Lublin

Re: Kanałowanie a metody ubicia i młynki bezdozownikowe

Postautor: mikolajcz » pt 25 sty 2013, 22:02

Jak mam ci coś poradzić, to kup sitka od Faemy, płytkie 6 g , standartowe 7 g, płytkie 12 g i standartowe 14 g. No i 58 mm tamper.
No i znalazłem ( dzięki):
Pojedyncze "niskie" (6gr)
Pojedyncze (7gr)
Podwójne "niskie" (12gr)
Podwójne (14gr)
A w zestawie mam pojedyncze ok. 9g i podwójne ok. 20g.
Z naszych (moich też) doświadczeń wynika, ze kawa z pojedynczego sitka nie wychodzi tak jak powinna. U mnie w smaku jest ok. ale brak jest cremy.
Chyba powinienem zdecydować się na zakup podwójnego (12g) i pomimo porażek z sitkiem pojedynczym na (6g) – w zasadzie to nie wiem po co? A gdy usypię ciut z górką to i tak będzie o 1g więcej. Tamper chyba tu będzie 58mm.
Napisz mi co uzyskałeś zaopatrując się w sitka np. 6 i 7 g oraz 12 i 14g ? Czy tymi parametrami po prostu dozujesz sobie kawę np. no, dzisiaj zrobię sobie mocniejszą pojedynczą na sitku 7g? a jak przyjdzie gość to już zrobię sobie na podwójnym 12g. :D Czy o to chodzi ?

EDIT:
Z czasem zaczynam coraz mniej rozumieć. :evil: Pisałem do Janusza odnośnie sitek typowych do Ascaso.
I dziwne jest to, że:
- sitko 7g – wchodzi ok. 11,2g kawy
- sitko 6g – 10,9 kawy
- sitko 5 g – 8,6 kawy
- sitko 17,2g wchodzi 16 g kawy
Dla mnie wymierna jest ilość kawy zużytej a nie opis sitka 5, 6 czy 17,2 g co jest niezgodne z ilością zużytej kawy.
Kiedyś wyczytałem, ze pojedyncze espresso to ok 7,5 g kawy a podwójne 15,0 g - i tak mi pasowało.
A teraz :shock:
pozdrawiam

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Kanałowanie a metody ubicia i młynki bezdozownikowe

Postautor: antonio » sob 26 sty 2013, 13:35

Hej, nie przejmuj się tak bardzo gramaturą i sitkami. Matematyka bywa tutaj bardzo grząska i złożona. Ważniejsze jest doświadczenie i sprzężenie zwrotne między Twoim podniebieniem-mózgiem a maszynami :). To ile kawy wejdzie do sitka ma niewielkie znaczenie, bo gramatura jest zmienną (jedną z wielu) w funkcji espresso. Za pomocą gramatury kawy możesz zmienić jakość-profil espresso.

To ile kawy wchodzi do danego sitka zależy od gęstości ziaren. Jedne bywają bardziej gęste (jasno palone) inne mniej (ciemniej palone). Dla porównań i standardu powinniśmy trzymać się jakiejś ustalonej gramatury. Dla dostrojenia espresso do własnego gustu powinniśmy tę i inne zmienne zmieniać...

Jeśli w trakcie zaparzania (nieważne czy stosujesz sitko pojedyncze czy podwójne) nie pojawia się crema, to jest to oznaką nieświeżej kawy.

mikolajcz
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 52
Rejestracja: pt 09 lis 2012, 10:24
Sprzęt: Expres i młynek: Ascaso Steel Uno Prof Pid
Lokalizacja: Lublin

Re: Kanałowanie a metody ubicia i młynki bezdozownikowe

Postautor: mikolajcz » sob 26 sty 2013, 17:24

Odnośnie cremy:
Muszę wierzyć, że kawa jest świeża :shock: ( w sklepie nie kupowałem), ale z pojedynczego sitka jakoś nie udaje mi się zrobić cremy. Z podwójnego jest „niby” ok., ale gdy spieniam mleko (ok. 2 min) to crema sitka podwójnego też jakoś znacznie zanika. O wzorku mogę na razie zapomnieć ( oczywiście kółeczko białe w środku – to tak). :D
Czy jakość sitka (chyba chodzi o perforacje) ma wpływ na cremę ?
Na co zwracać uwagę przy zakupie sitka, czy jest coś charakterystycznego ?
pozdrawiam


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości