Kwaśna kawa

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Michall

Kwaśna kawa

Postautor: Michall » ndz 15 sty 2006, 13:18

Witam, jestem świeżo zarejestrowanym forumowiczem, tym bardziej pozdrawiam wszystkich serdecznie!
Moje pytanie doyczy konkretnego problemu. W automatycznym expresie ciśnieniowym (użytkuję go z 1,5 roku) pojawia się wyraźny gorzki, kwaśny smak kawy. Zmieniałem różne kawy, expres jest regularnie czyszczony i odkamieniany. Nie mam pojęcia dlaczego. Podejżewam, że kawa po prostu wietrzeje w magazynku młynka (pełen starcza mi na 4, 5 dni) albo w pojemniku. Tylko ciekawy przypadek, ponieważ w pracy mam identyczny expres, nie za bardzo wszyscy się o niego troszczą, a kawa jest ok. Będę wdzięczny za każdą pomoc, bo bez kawy trudno mi sobie poradzić :(

Awatar użytkownika
kaz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 173
Rejestracja: pt 13 sty 2006, 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: kaz » ndz 15 sty 2006, 13:41

Witaj, zadam podstawowe pytanie forumowiczów a jakiej kawy używasz :?:
W młynku: Palombini Super Crema.
barecasa

Michall

Postautor: Michall » ndz 15 sty 2006, 13:46

w tej chwili używam Segafredo - extra mild

Awatar użytkownika
math
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 79
Rejestracja: czw 05 sty 2006, 21:16
Lokalizacja: Southampton

Postautor: math » ndz 15 sty 2006, 17:46

w tej chwili używam Segafredo - extra mild
JA niedawno miałem Segafredo Intermezzo - tez było kwasne + bardzo specyficzny posmak. KAwa raczej - "przaśna"

Dzis pilem Vergano w na Krakowskim Kazimierzu. Zona , ktora normalnie nie słodzi kawy, wymiekla przy Cappucino i musiala dosladzac. DZiwne bo kiedys pilem na Rynku Vergano i było lepsze. Może tym razem była "szyta" ...nie wiem ....

Niestety wiekszość kawiarni ma bardzo waski zakres kaw - LAvazza, Segafredo, Vergano ...i tyle.. :(

Awatar użytkownika
kaz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 173
Rejestracja: pt 13 sty 2006, 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: kaz » ndz 15 sty 2006, 19:15

Czy w pracy też pijesz tę samą kawę i o jaki ekspres chodzi, bo ekspres masz taki sam tylko jaki. Za dużo jest niewiadomych.
Zacznijmy od początku:
1. kawa:
Subiektywnie rzecz biorąc> z tego co się orientuję to Segafredo Extra Mild jest mieszanką arabiki i robusty ja nie znam proporcji tych dwóch ziaren, a im więcej robusty tym kawa ma wiekszą goryczkę (koks) i tutaj bym szukał przyczy takiego stanu rzeczy.
2. woda:
Jaka wodę używasz czy z sieci czy inną, czy jest filtrowana, po jakimś czasie używania rurki wodne osadzaja się kamieniem (kwestia konserwacji maszyny- odkamieniania) oraz niekiedy tworzy się szlam, który już zupełnie psuje smak kawy. W niektórych ekspresach (typu Solis, Saeco, Jura itd) wewnątrz są dodatkowe filterki wody i one mogą być też zródłem "infekcji" wody.Także po odkamienianiu środkiem nalezy oczyścić eksperss poprzez przepuszczenie kilka razy samej wody (bez kawy) aby pozbyć się zapachu chemii.
3. Przechowywanie kawy:
Otwarte opakowanie kawy najlepie trzymać w lodówce- nie traci cennej wilgoci i ciała oleiste zawarte w każdym ziarenku nie ulatują. Z młynkami to jest inny temat bo fakt faktem przy małym jednostkowym dziennym kawy w młynku kawa zostanie no chyba, że będziemy za każdym razem resztki pozostałej kawy wyciągać z młynka (zależy jaki młynek) i chować do lodówki lub sypać kawy na oko pod przybliżona liczbe robionych kaw ale i tutaj nie moze zabraknąć kawy już zmielonej bo wyjdzie nam kawa za słaba bo będzie w dozowniku juz zmielonej kawy jej mniej (zalezy jaki młynek z automatem mielenia kawy czy też nie).
4. Podsumowanie:

Co to znaczy: Tylko ciekawy przypadek, ponieważ w pracy mam identyczny expres, nie za bardzo wszyscy się o niego troszczą, a kawa jest ok
Czyli co nie dbają o kawę (wietrzeje czy nie), o ekspres (konserwowany czy nie) i nie dbaja o wodę (jaka bądź) i jest lepsza niż u ciebie w domu gdzie wszystkiego pilnujesz???!!! Coś mi tu nie pasuje. Z tego wynika,że to u ciebie jest smak tej kawy taki jaki jest"przypisany" do tej kawy a w pracy jest smak tej samej kawy zafałszowany możliwościami zawartymi powyżej. :wink:
W młynku: Palombini Super Crema.
barecasa

Michall

Postautor: Michall » ndz 15 sty 2006, 22:27

dziękuję za odpowiedź, a to brakujące informacje:

- ekspres to Saeco Incanto rapid steam,
- woda jest filtrowana osobno (pojemnik z filtrem Brita),
- ekspres jest czyszczony i odkamieniany,
- młynek jest wbudowany-więc o pozostałościach kawy chyba nie może być mowy

Nie przechowuję w taki sposób kawy jak piszesz, dalej - może też woda...
Różnica w smaku jest wyczuwalna i jestem daleki od stwierdzeń "przypisywania" subiektywnie smaku :( Nie dopisałem, że niepożądany smak pojawia się po ok. kilku dniach używania nowego opakowania, może to przechowywanie... W pracy kawa jest zużywana w "expresowym" :) tempie.

Awatar użytkownika
kaz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 173
Rejestracja: pt 13 sty 2006, 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: kaz » ndz 15 sty 2006, 23:14

OK tylko jest pytanie czy w pracy uzywasz tej samej kawy -rodzaju i postaci. To znaczy czy nie jest tak, że w pracy pijesz tą samą ale ziarnistą a w domu mieloną (albo na odwrót)> bo widzę,że ten ekspress może też zaparzać kawę mieloną. Przy mielonej trzeba szczególnie uważać na przechowywanie. Każde jej otworzenie i zamykanie powoduje dostanie się do środka porcji suchego powietrza, ziarno się trochę lepiej i dłuzej ptrzed tym obroni (jeżeli jest od początku dobrze zapakowane).
Osobiście raczej bym zwrócił uwage właśnie na kawę, bo inne czynniki (woda, ekspres,przechowywanie) w przypadku zastosowania domowego, gdzie nie ma takie silnej eksploatacji maszyny pojawiają się po sporym czasie.
No chyba,że inni forumowiecze mogą coś dodać. :roll:
W młynku: Palombini Super Crema.
barecasa

Michall

Postautor: Michall » ndz 15 sty 2006, 23:31

W pracy i w domu używana jest w ziarnach, tyle tylko że w domu słabiej "rotuje" z oczywistych powodów. Chyba w przechowywaniu będę szukał sedna i przetestuję coś ze znaczną przewagą arabiki, może nawet 100%- możesz coś polecić :!: . Dzięki za pomoc i dobre rady :)

Awatar użytkownika
kaz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 173
Rejestracja: pt 13 sty 2006, 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: kaz » pn 16 sty 2006, 0:01

Osobiście na początek, bo zaczynać trzeba od najlepszych wzorów, to polece kawę illy (z czerownym paskiem) to oczywiście 100 arabiki. W twoim przypadku najlepsza by była ziarnista ale jak "szybko" będzie zużyta mielona to też może być. Bo w tym przypadku chodzi o to abyś miał porównanie. Wg mnie ta kawa ma wyjątkowy tylko dla siebie smak, powiem są kawy i ...illy. Jeśli byś dłużej pił illy i powrócił do innych kaw to jest pewien 'szok". Ta kawa jest niestety droższa od innych, ale przynajmniej raz warto.
Tak się głośno zastanawiam bo w przypadku illy mniejsza porcja kawy wystarczy do zrobienia dobrego espress ale w przypadku twojego ekspresu ustawianie młynka jest trochę skomplikowane i kawonieoszczędne bo ustawienie odbywa się w trakcie mielenia kawy(!) i potem trzeba jeszcze sprawdzić czy zmielenie jest ok. Także tego nie polecę.

Ps. nie myśl czasami, że jestem dystrybutorem kawy illy i ja tak polecam, osobiście popijam Lavazzę Espresso- czarna puszka, a ostatnio in blu a illy to klasyka. :?
W młynku: Palombini Super Crema.
barecasa

Andy

Postautor: Andy » pn 16 sty 2006, 8:00

Posłuchajcie, gorzki smak kawy może być spowodowany zbyt wysoką temperaturą ekstrakcji kawy. Jeśli ta sama kawa w domu jest gorzka, a w pracy dobra, to raczej nie jest to kwestia kawy. Może warto by sprawdzić temperaturę wody?

Awatar użytkownika
kaz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 173
Rejestracja: pt 13 sty 2006, 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: kaz » pn 16 sty 2006, 13:32

No tak to też może być. Ja bym jeszcze sugerował w związku z tym przed kazdym użyciem tego typu ekspresu (po dłuższej przerwie gdy jest włączony a nie jest robiona kawa) uzyciem maszyny odpowietrzyć ją- czyli potocznie "spuścić trochę pary". Chodzi o to aby pozbyć się zalegajacej w układzie wody. :?
W młynku: Palombini Super Crema.
barecasa

Andy

Postautor: Andy » pn 16 sty 2006, 14:18

Czekaj Kaz, nie rozumiem :shock: . Jak to odpowietrzyć, czyli pozbyć się wody? Ja u siebie, kiedy maszynka trochę dłużej stoi, to spuszczam troche wody przez grupę aż właczy się grzałka, tak na wszelki wypadek, choć to nie jest heat exchenger. :wink:

Awatar użytkownika
kaz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 173
Rejestracja: pt 13 sty 2006, 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: kaz » pn 16 sty 2006, 14:45

Rozumiem,że masz półautomat z grupą, ale z tego co wiem to w ekspresach typu Saeco, Solis itp. zaleca się aby odpowietrzyć maszyne poprzez wydalenie w ten sposób skroplonej pary> wody z rurek. To ma polepszyć obieg goracej wody w trakcie zaparzania kawy. Jak masz kolbe to ją sobie wyjmujesz z grupy i puszczasz sama wodę ale w automacie to nie ma takiej mozliwości bo za każdym razem po funkcji start mieli kawe i ją zaparza.
W młynku: Palombini Super Crema.
barecasa

Andy

Postautor: Andy » pn 16 sty 2006, 15:06

No tak, to może być kłopotliwe :wink:

Michall

Postautor: Michall » pn 16 sty 2006, 19:49

jeszcze raz dzięki za pomoc. illy na pewno spróbuję, a co temp. to nie mam pojęcia czy da się coś z tym zrobić :? . Odpowietrzam ekspres przez puszczenie gorącej wody osobno bez zaparzania.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość