Tworzenie mieszanek

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Szelest
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 259
Rejestracja: ndz 06 gru 2009, 21:48
Sprzęt: Dalla Corte Evolution, La Spazialle S5, Dalla Corte Super Mini
Lokalizacja: Małopolska

Tworzenie mieszanek

Postautor: Szelest » śr 10 mar 2010, 10:30

Ponieważ głównie popijam kawę z jednorodnych mieszanek, zachciało mi się eksperymentu i pomieszałem posiadane gatunki - Kolumbia Excelso, Sulawesi Kalossi oraz Australia Skyburry - wszystkie jasno palone i każda z nich, jako jednorodna, smakuje bardzo dobrze.
Sulawesi z lekko dominującą kwaskowością, Skyburry zbalansowana ale o bardzo intensywnym smaku migdałów, a Kolumbia taka troszkę neutralna z delikatną goryczką. Chciałem uzyskać mieszankę minimalnie kwaskową (Sulawesi), o lekkim aromacie SkyBurry, a Kolumbia miała dać bazę neutralnego zbalansowania.

Nie znam się na mieszaniu, ale efekty mnie zadziwiły.

Najpierw spróbowałem zmieszać 1:1 Kolumbie z Australią - espresso wyszło wstrętne ! Zapach mało kawowy, wręcz nieprzyjemny i bardzo gorzka.
Kolejna mieszanka to Kolumbia z Sulawesi 1:1 - efekt zbliżony j/w - mieszanka wstrętna !
Na koniec spróbowałem jeszcze po 1/3 z każdej kawy, ale efekt był podobny - nieco mniej wstrętny smak, ale i tak porażka :(

Jak to jest, że każdy z w/w gatunków smakuje super (subiektywne odczucie), a po zmieszaniu jest nie do wypicia ?
Pozdrawiam, Szelest
Pasjocafe Kraków

Awatar użytkownika
Cyryl
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 62
Rejestracja: czw 21 sty 2010, 13:41
Sprzęt: VBM Domobar Junior 2 B + Ascaso i-1 mini.
Lokalizacja: Rzeszów

Postautor: Cyryl » czw 11 mar 2010, 10:27

To dobre pytanie. Jeżeli mamy ogromny wybór jednorodnych kaw jaki jest sens tworzenia mieszanek. Oczywiście, uzyskanie jeszcze lepszego efektu końcowego. Dlaczego jednym to wychodzi a drugim nie. Gdzie tkwi diabeł. Bardzo liczę na parę zdań na ten temat od Antonia i Silesiusa.

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Postautor: zbignes » czw 11 mar 2010, 11:49

W tym temacie to palarnie są najwiarygodniejszymi ekspertami, może któraś zechce podzielić się własnymi spostrzeżeniami?

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » czw 11 mar 2010, 11:53

Wiele też mogliby tu dorzucić BCR i Cafe Roma, ale nie jestem pewien, czy będą chcieli i niestety ten drugi nie pojawia się na forum.
Dziwi mnie jednak bardzo, że zmieszanie ziaren wywołało taki akurat skutek. Okazuje się, że robienie mieszanek to trudna sztuka.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

konradbarista
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 65
Rejestracja: wt 09 paź 2007, 0:00
Sprzęt: La Marzocco Linea, Dalla Corte Mini,
Lokalizacja: namyslow,galway,warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: konradbarista » czw 11 mar 2010, 15:48

"Okazuje się, że robienie mieszanek to trudna sztuka"
Rozumiem ,ze to taka akcja partyzancko -zaczepna dla BCR i Jarka?
Jak pewnie wiesz,a wiesz jest troche wiecej palarni i ludzi ktorzy się na paleniu znaja...ja nie mowie tu o paleniu kawy w kawiarni dla "ladnego zapachu"(sic!)
Pali, pije, pakuje.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » czw 11 mar 2010, 15:57

Nie mogę dojść za bardzo, o co Ci chodzi, ale wiem jedno, że mieszanka arabik, którą kiedyś miałem od Cafe Roma była jedną z najlepszych, jakie dane mi było spróbować.
Na forum występuje zapewne też paru innych przedstawicieli palarni, ale nie zabierali głosu zbytnio, więc tylko Ci aktywniejsi przyszli mi do głowy.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » czw 11 mar 2010, 15:59

Po znakach przestankowych stawia się spacje... Wtedy nasze pisanie jest bardziej czytelne i jasne.

Jasne, że jest w naszym kraju strasznie dużo ludzi zajmujących się wypalaniem kawy. Powrót do Polski z Italii jest jak zderzenie kolibra z brutalnym silnikiem odrzutowca. Na każdym rogu w Polsce mamy palarnię kawy. Ostatnio usłyszałem od kogoś, że nawet w Szczecinie działa palarnia kawy, i to działa od bardzo dawna, od czasów powojennych. Ale facet, który mi o tym opowiadał nigdy nie był w tej palarni, choć jest tak wiekowy jak sam powojenny Szczecin, przeczytał tylko o niej coś w gazecie. Napisz o swoim wypalaniu i blendowaniu --- miło będzie poczytać, a Jogi dołączy Cię do kolekcji świętych caffeprego... ;)

Awatar użytkownika
Cyryl
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 62
Rejestracja: czw 21 sty 2010, 13:41
Sprzęt: VBM Domobar Junior 2 B + Ascaso i-1 mini.
Lokalizacja: Rzeszów

Postautor: Cyryl » pt 12 mar 2010, 9:18

Miałem nadzieję, że odezwie się na forum ktoś kto zwiedził włoską palarnie kawy i podzieli się swoimi wrażeniami. Jeszcze raz ponawiam pytanie - dlaczego mając do dyspozycji wiele znakomitych kaw jednorodnych tworzy się ( ze zmiennym szczęściem) mieszanki, po co zadawać sobie tyle trudu ?

Awatar użytkownika
ziarenko
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 440
Rejestracja: pn 09 mar 2009, 15:13
Lokalizacja: Poznań

Postautor: ziarenko » pt 12 mar 2010, 10:06

Żeby uzyskać bardziej zbalansowany smak ? Bogatszy "bukiet" ? Nie wiem jak to nazwać...Myślę że to sztuka podobna do tworzenia nowych perfum. Znamy piękne zapachy, ale ciągle tworzymy coś nowego...
Bialetti Mukka Express, DeLonghi Caffe Treviso, AeroPress, i-2 mini, drip Tiamo, Tiamo Slim, Coffee Press Tiamo

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » pt 12 mar 2010, 11:17

akurat dziś dostałem informację o tym wątku i chciałem zapytać, co to jest jednorodna mieszanka??? Czy to coś równie ekstrawaganckiego jak single malt blended whisky?

bmalkow
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 79
Rejestracja: czw 28 lip 2005, 14:16
Lokalizacja: Toruń, Poland

Postautor: bmalkow » pt 12 mar 2010, 12:21

Ale single malt whisky jest mieszana! :wink: Tyle że do mieszania używa się tylko whisky słodowych (z różnych beczek, różnych odpędów, różnych roczników) jednego producenta.
Tylko single cask whisky nie jest mieszana (pochodzi z jednej beczki).

Slàinte!

Awatar użytkownika
vampiros
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 121
Rejestracja: pn 07 maja 2007, 17:54

Postautor: vampiros » pt 12 mar 2010, 15:02

Samo zwiedzanie włoskiej palarni nie daje wiedzy na temat mieszania kaw niestety. Palarnie trzymają w tajemnicy receptury a przynajmniej ich proporcje. Zresztą skład tej samej mieszanki może się czasem różnić w zależności od roku. czasem kawa z tej samej plantacji nie ma tej jakości co zwykle i wtedy trzeba ją zastąpić innym, podobnie uzupełniającym mieszankę składnikiem. Ponadto z tego co wiem kawy miesza się przed upaleniem, więc nasze metody mieszania już upalonej kawy, mogą przynieść mimo zachowania proporcji inne wyniki.

Arti
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 105
Rejestracja: wt 16 paź 2007, 14:55
Lokalizacja: Wałbrzych

Postautor: Arti » pt 12 mar 2010, 15:36

Cześć,
na pewno jednym z głównych czynników mieszania, są względy ekonomiczne.
Per analogia do przemysłu spirytusowego - powiedzmy, że np. 80% składu blend whisky, stanowi grain whisky (whisky zbożowa), która jest wypełniaczem, bez jakiegoś specjalnie wyszukanego smaku. Pozostałe 20% to "właściwe" malt whisky. Ich dobór stanowi o profilu sensorycznym końcowego trunku.
W kawie myślę, że jest podobnie.

Slainte :)
Arti

Awatar użytkownika
vampiros
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 121
Rejestracja: pn 07 maja 2007, 17:54

Postautor: vampiros » pt 12 mar 2010, 15:42

Sami kawosze a więcej wiedzą o mieszaniu whiskey :D

Awatar użytkownika
ziarenko
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 440
Rejestracja: pn 09 mar 2009, 15:13
Lokalizacja: Poznań

Postautor: ziarenko » pt 12 mar 2010, 19:42

co to jest jednorodna mieszanka???
Jeden gatunek kawy zawierający ziarna o różnym stopniu palenia. Tak myślę...
Bialetti Mukka Express, DeLonghi Caffe Treviso, AeroPress, i-2 mini, drip Tiamo, Tiamo Slim, Coffee Press Tiamo


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości