Kawa o delikatnym smaku

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » wt 21 wrz 2010, 14:11

Twój opis sytuacji z jasnym paleniem wynika z obserwacji rynku, czy z własnych doświadczeń?

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » wt 21 wrz 2010, 14:12

Obu
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
Delizia.pl
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 334
Rejestracja: pt 04 cze 2010, 10:45
Sprzęt: Siemens
Lokalizacja: Lubuskie
Kontaktowanie:

Postautor: Delizia.pl » wt 21 wrz 2010, 14:25

Kawcio, a piłeś np jasno palone mieszanki Antica Tostatura albo Mokaflor?
Delizia.pl - duży wybór włoskich kaw ziarnistych, mielonych oraz środków czyszczących do ekspresów

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » wt 21 wrz 2010, 14:36

Nie da się ukryć, że jasne palenie jest trudną sztuką, jest jak droga do gwiazd przez wielkie cierpienia. Tymczasem typowe włoskie palenia są prostackie... Trudno znaleźć w Italii jasno palone ziarna. Włosi kierują się przede wszystkim pragmatyzmem i ekonomią, a nie dążeniem do osiągnięcia jakichś wyżyn.
Ostatnio zmieniony wt 21 wrz 2010, 14:44 przez antonio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » wt 21 wrz 2010, 14:37

Kawcio, a piłeś np jasno palone mieszanki Antica Tostatura albo Mokaflor?
hmm, trochę wstyd przyznać, ale nie... trochę za bardzo ostatnio skupiłem się na własnych miksturach..... czy powinienem nadrobić te zaległości? cóż w nich nadzwyczajnego?
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
Delizia.pl
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 334
Rejestracja: pt 04 cze 2010, 10:45
Sprzęt: Siemens
Lokalizacja: Lubuskie
Kontaktowanie:

Postautor: Delizia.pl » wt 21 wrz 2010, 14:40

Nie wiem czy coś w nich nadzwyczajnego bo również ich nie piłem, ale tak jak wspomniał wyżej Antonio, we Włoszech nie ma zbyt wielu palarni które jasno palą kawę. Z bardziej znanych można by wymienić Jolly
Delizia.pl - duży wybór włoskich kaw ziarnistych, mielonych oraz środków czyszczących do ekspresów

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » wt 21 wrz 2010, 14:47

No właśnie też nie... Jolly to też średnio palone ziarna.
Najbardziej jasne ziarna jakie w życiu widziałem pochodziły z palarni HAS Bean. W Italii czegoś takiego nikt chyba nigdy nie zrobił... No bo czy kawa ma smakować jak sok z porzeczek? ;)

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » wt 21 wrz 2010, 14:52

Nie wiem czy coś w nich nadzwyczajnego bo również ich nie piłem
To będzie mój cytat miesiąca. :wink:
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
Delizia.pl
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 334
Rejestracja: pt 04 cze 2010, 10:45
Sprzęt: Siemens
Lokalizacja: Lubuskie
Kontaktowanie:

Postautor: Delizia.pl » wt 21 wrz 2010, 16:43

Nie wiem czy coś w nich nadzwyczajnego bo również ich nie piłem
To będzie mój cytat miesiąca. :wink:
proszę bardzo:) po prostu zastanawiałem się czy najwięksi znawcy kawy z obecnego forum próbował kaw ATT i Mokaflor i czy smakowały


// A po co ten cytat? // admin
Delizia.pl - duży wybór włoskich kaw ziarnistych, mielonych oraz środków czyszczących do ekspresów

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » wt 21 wrz 2010, 17:18

Hmm... można by tym znawcom posłać darmowe próbki do oceny... ;)

ANONIMOWY
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 43
Rejestracja: śr 25 sie 2010, 16:19

Postautor: ANONIMOWY » śr 29 wrz 2010, 22:33

Co wynika i jaka jest różnica w smaku i zapachu w kawach z większym dodatkiem robusty. Np. kawy:

Mokaflor 100% Arabica
Mokaflor Oro 80/20
Mokaflor Rosso 60/40
Mokaflor Blu 50/50

Paweł S
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: śr 29 wrz 2010, 22:54
Kontaktowanie:

Postautor: Paweł S » śr 29 wrz 2010, 23:28

Zawsze mam mieszane uczucia jeśli chodzi o kawy z włoskich palarni, bo rzadko kiedy można ich spróbować gdy są świeże.

Choć ostatnio w Gliwicach w Kawiarni z Pasją piłem całkiem dobre espresso. Spodek był obrendowany "Bristot", a po dodaniu odrobiny cukru wszelkie nie okrągłości zniknęły. Ale z drugiej strony nie taka słodycz liczy się w kawie :(

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Postautor: roger » czw 30 wrz 2010, 0:54

...bo rzadko kiedy można ich spróbować gdy są świeże....
Paweł, przesadzasz :-) albo źle szukałeś.
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » czw 30 wrz 2010, 2:32

No nie... Paweł jest drobiazgowy, i bardzo dobrze :).

Awatar użytkownika
Silesius
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 343
Rejestracja: pn 04 lut 2008, 2:59
Sprzęt: BEZZERA / EUREKA / HARIO / AEROPRESS
Lokalizacja: Górny Śląsk / OberSchlesien
Kontaktowanie:

Postautor: Silesius » czw 30 wrz 2010, 22:27

(...) rzadko kiedy można ich spróbować gdy są świeże (...)
bardzo niedaleko Gliwic (15 km) możesz właśnie takich spróbować Pawle ;)
Zapraszamy.
Gryfny Kafyj na Fejsbuku: Lubisz? ;)
Profesjonalny sklep z kawą (i nie tylko!): www.CafeSilesia.pl


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość