Kawa jako deser

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
czaka
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: czw 15 kwie 2010, 18:08

Kawa jako deser

Postautor: czaka » czw 15 kwie 2010, 19:02

Cześć!
Jestem współpracowniczką Włocha, który w najbliższym czasie będzie moim gościem. Gustuje on w kawie w przeróżnej formie, dlatego postanowiłam zrobić dobre co nieco z dodatkiem kawy. Pomyślałam o tiramisu, jakimś kruchym cieście z kawą, czy też może kawa jako dodatek do lodów? Jaką kawę polecacie do przygotowania tego typu deserów? Może orientujecie się gdzie taką kupię i mniej więcej za ile? Jak wiadomo kawa musi odpowiednio się rozpuścić, nadać gust, aromat czy smak, a zarazem być delikatna. Zależy mi by naprawdę było smaczne, nie chcę popełnić gafy przy koledze z pracy, a też nie wiadomo co Włochowi podejdzie.. Czekam na Wasze podpowiedzi i sugestie:)

Awatar użytkownika
hskprzemek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 224
Rejestracja: wt 10 lut 2009, 11:42
Lokalizacja: Stolyca

Postautor: hskprzemek » czw 15 kwie 2010, 19:36

Może skoro nie masz pojęcia o kawie, a on ma , to po co się kompromitować?
Może lepiej zaskocz go czymś polskim?
La Nouva Era Cuadra,i jej kolega Magister

Awatar użytkownika
jarma
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 914
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 22:11
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: jarma » czw 15 kwie 2010, 19:46

dokładnie, tym bardziej że podstawą np. tiramisu jest espresso - jeśli nie umiesz zrobić espresso (a tak wnioskuję) to będzie klapa. Ja bym zrobiła szarlotkę albo murzynka :)
Andrejka Premium, Mazzer nie-taki-znowu-Mini, kawa: od rogera :)

czaka
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: czw 15 kwie 2010, 18:08

Postautor: czaka » czw 15 kwie 2010, 20:01

Z tym, że wlaśnie chciałam go zaskoczyć i pokazać, że nie mam dwóch lewych rąk i sama też umiem coś ciekawego zrobić z kawą. A chyba nie jest to takie b. trudne;) Wystarczy mi dobra kawa z fajnym smakiem nadająca się do deserów. Może metodą prób i błędów wyjdzie z tego coś dobrego. Dlatego myślałam, ze dacie jakieś propozycje. Dalej jestem dobrej myśli, trzeba próbować w życiu czegoś nowego :D

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Postautor: cyrus » czw 15 kwie 2010, 20:13

Z tym, że wlaśnie chciałam go zaskoczyć i pokazać, że nie mam dwóch lewych rąk[...]
A masz, czy nie masz? ;)
Może metodą prób i błędów wyjdzie z tego coś dobrego.
Moim skromnym zdaniem tą metodą to raczej nie da się zaskoczyć Włocha. Sam uwielbiam gotować i z doświadczenia wiem, że metodą "prób i błędów" za pierwszym razem prawie nic nie wychodzi idealnie. :?
Nie to, by Cię zniechęcać, ale chcesz mu zrobić coś, co zna i lubi od dziecka, a Ty to zrobisz 1 lub 2 raz, myślisz, że od razu wyjdzie Ci to tak, jak jego mamie? :wink:
Ja bym stawiam na coś polskiego. Oby nie ciężkostrawne :D Np.pierooogi, mmmm :P
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
hskprzemek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 224
Rejestracja: wt 10 lut 2009, 11:42
Lokalizacja: Stolyca

Postautor: hskprzemek » czw 15 kwie 2010, 20:55

Nie wiem skąd jesteś, ale jakbyś miała dobrą kawiarnię koło siebie, idziesz tam bierzesz potrzebną ilość kawy do tiramisu i gotowe. W końcu i tak potrzebna jest zimna. Mogę Ci dać nawet przepis na tiramisu, którego używam
La Nouva Era Cuadra,i jej kolega Magister

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » czw 15 kwie 2010, 21:21

...i sama też umiem coś ciekawego zrobić z kawą. A chyba nie jest to takie b. trudne;) Wystarczy mi dobra kawa z fajnym smakiem nadająca się do deserów.
Fajnie, że trafiłaś na to forum, bo rzeczywiście espresso jest ciekawym dodatkiem, a w gruncie rzeczy bazą do tworzenia bardzo wysublimowanych drinków kawowych. O nich trzeba poszukać informacji na relacjach z Mistrzostw Polski Baristów czy imprez międzynarodowych.

No i uwaga, która właściwie powinna zdominować mój post: z czego wnosisz, że to nie jest takie trudne. Czy myślisz, że na forum kawowym piszemy tysiące postów o niczym?

Niestety, to jest bardzo trudne. Na ad hoc nic nie zdziałasz, lepiej rzeczywiście przygotować coś, w czym masz wprawę. A w kawce oczywiście się szkolić, jeśli to nie jest słomiany zapał.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Postautor: cyrus » czw 15 kwie 2010, 22:06

Mogę Ci dać nawet przepis na tiramisu, którego używam
A ja też mogę prosić?
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

pattaya
Consigliere
Consigliere
Posty: 1084
Rejestracja: ndz 28 mar 2010, 23:38

Postautor: pattaya » czw 15 kwie 2010, 22:09

Dawaj przepis

Awatar użytkownika
hskprzemek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 224
Rejestracja: wt 10 lut 2009, 11:42
Lokalizacja: Stolyca

Postautor: hskprzemek » czw 15 kwie 2010, 23:09

No to jedziemy

Naczynie , ja robię na blaszce 20cm x 30cm
Potrzebujemy kawę tak około 400 ml (zależy jak mocno chcemy nasączyć blaszkę), ja robię americano na dwóch doppio.
Biszkopty 300g (polecam takie podłużne włoskie, ja kupuję w Realu, 500g za 9pln, nawet chyba taniej wychodzą niż polskie).Generalnie potrzeba na dwie warstwy w naczyniu.

4 żółtka
1/2 szklanki cukru
500g mascarpone
200 ml śmietany kremówki

Najpierw miksujemy żółtka z cukrem, potem trzeba je trochę podgrzać na parze, żeby masa zgęstniała, ja dodaję do tego jakieś 20 ml mocnego alkoholu (rumu, czy co tam się lubi, można też dodać wermutu)
Ilość zależy od mocy i aromatu alkoholu, jak damy za dużo będzie go mocno czuć.
Następnie mieszamy to z mascarpone, ubijamy śmietanę, dodajemy mieszamy.

Do kawy dodajemy kieliszek amaretto. Maczamy w kawie biszkopty i układamy pierwszą warstwę. Na to połowa kremu, posypujemy porządnie kakao. Potem znowu biszkopty, reszta kremu, i kakao na wierzch. Na noc do lodówki, i gotowe.
La Nouva Era Cuadra,i jej kolega Magister

pattaya
Consigliere
Consigliere
Posty: 1084
Rejestracja: ndz 28 mar 2010, 23:38

Postautor: pattaya » czw 15 kwie 2010, 23:11

Hm...
Tyle dobrego alkoholu w ciastko.
Pokusa by wypić w trakcie robienia silna będzie.

czaka
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: czw 15 kwie 2010, 18:08

Postautor: czaka » czw 15 kwie 2010, 23:19

Ale widzicie chodzi też o to, że moja Mama jest niezła w gotowaniu, pieczeniu i wszystkim co związane z kuchnią. Zatem nie zostanę sama, bo zawsze chętnie mi pomaga w tym a co najważniejsze zna się;) Tylko muszę wiedzieć jakie kawy warto kupić, ewentualnie wytestować parę smaków. No i w jakich sklepach mogłabym dostać "to cudo" oraz na jakie ceny powinnam być przygotowana. W możliwości mojej Mamy nie wątpię i jak wypróbujemy coś wcześniej to myślę, że się uda;)

Awatar użytkownika
hskprzemek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 224
Rejestracja: wt 10 lut 2009, 11:42
Lokalizacja: Stolyca

Postautor: hskprzemek » czw 15 kwie 2010, 23:22

pattaya, do wypicia odmierzasz sobie oddzielnie :)

czaka, a jak Ty bedziesz robić tą kawę? Zalewając w szklance??
La Nouva Era Cuadra,i jej kolega Magister

pattaya
Consigliere
Consigliere
Posty: 1084
Rejestracja: ndz 28 mar 2010, 23:38

Postautor: pattaya » czw 15 kwie 2010, 23:28

Czaka,bez sprzętu i pewnego doświadczenia nie zrobisz dobrego espresso,które jest podstawą tiramisu jak widzę.
Italianiec ma tiramisu na codzień.
Podaj mu sękacz z bitą śmietaną i owocami albo szarlotkę królewską i do tego najlepszy na świecie miód pitny z pasieki Jarosa

Awatar użytkownika
hskprzemek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 224
Rejestracja: wt 10 lut 2009, 11:42
Lokalizacja: Stolyca

Postautor: hskprzemek » czw 15 kwie 2010, 23:32

Namówiłeś mnie na ten miód :)
A jaki polecasz?

A generalnie na temat Włocha jeszcze, myślę że lepiej mu trochę Polski zaserwować, a nie nędzną podróbkę Włoch.
To tak jakby pojechać do Włoch i jeść schabowe, przecież to bez sensu.
La Nouva Era Cuadra,i jej kolega Magister


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość