
I choć VBM wcześniej pracowała to ja i tak używam aeropressa do uzyskania ok 400ml kawy z 40g zmielonego świeżo ziarna i nie uważam by espresso było obowiązkowe.
Może też być z moki albo dobry drip.
Marcarpone 500g (epiu, albo inne najlepiej włoskie)
do kawy dodaje 60ml Kahlua
5 żółtek i 3 łyżki cukru ubijam mikserem.
Dodaje Mascarpone ale nie miksuje, mieszam łychą by się wszystko nie rozpłynęło.
Ubijam 5 białek ze szczyptą soli i kolejne 3 łyżki cukru na sztywno.
Dodaję pianę stopniowo do masy i mieszam delikatnie łychą do uzyskania jednolitej konsystencji
Biszkopty włoskie do tiramisu firmy hagemann maczam stroną nielukrowaną w kawie i układam do góry nogami w naczyniu.
Później warstwa masy serowej
Znów biszkopty
Masa serowa
i do lodówki
przed spożyciem posypać kakao, mniam.....
... to wracam do pracy

[EDIT] kilka drobnych, lecz istotnych szczegółów, a wyszły w praniu...
- cukier nalepiej tak zwany 'Drobny' lepiej i szybciej łączy się z żółtkami i białkami
- jaja i mascarpone przed rozpoczęciem powinny osiągnąć temperaturę pokojową.