Kawa jako deser

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » pt 16 kwie 2010, 17:57

Właśnie robię ten specjał według mojego przepisu - kawa się chłodzi.... ;)
I choć VBM wcześniej pracowała to ja i tak używam aeropressa do uzyskania ok 400ml kawy z 40g zmielonego świeżo ziarna i nie uważam by espresso było obowiązkowe.
Może też być z moki albo dobry drip.
Marcarpone 500g (epiu, albo inne najlepiej włoskie)
do kawy dodaje 60ml Kahlua
5 żółtek i 3 łyżki cukru ubijam mikserem.
Dodaje Mascarpone ale nie miksuje, mieszam łychą by się wszystko nie rozpłynęło.
Ubijam 5 białek ze szczyptą soli i kolejne 3 łyżki cukru na sztywno.
Dodaję pianę stopniowo do masy i mieszam delikatnie łychą do uzyskania jednolitej konsystencji
Biszkopty włoskie do tiramisu firmy hagemann maczam stroną nielukrowaną w kawie i układam do góry nogami w naczyniu.
Później warstwa masy serowej
Znów biszkopty
Masa serowa
i do lodówki
przed spożyciem posypać kakao, mniam.....

... to wracam do pracy ;)

[EDIT] kilka drobnych, lecz istotnych szczegółów, a wyszły w praniu...
- cukier nalepiej tak zwany 'Drobny' lepiej i szybciej łączy się z żółtkami i białkami
- jaja i mascarpone przed rozpoczęciem powinny osiągnąć temperaturę pokojową.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

czaka
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: czw 15 kwie 2010, 18:08

Postautor: czaka » ndz 18 kwie 2010, 19:49

Czemu uparliście się na espresso ? Nie można użyć do tego kawy z moki ?
Czyli wychodzi na to, że espresso nie jest obowiązkowe;) A co powiecie na lody z dodatkiem kawy? Może to będzie ciekawe połączenie :D

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » ndz 18 kwie 2010, 21:03

Caffe afogato lub Ice coffe

Affogato z powodu braku expresu i zdolnosci nie polecam, natomiast Ice jak masz kafetierę jak najbardziej.
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » wt 28 gru 2010, 20:00

Espresso on Monkey Island by kawcio ;)
A tak poważnie, to mój mod musu czekoladowego mistrza Sverre Sætre
Obrazek
Obrazek
Porcja dla 5 osób, co potrzeba?
- 15 min.
- 2 jaja
- 2 średnie banany
- 3 łyżki cukru
- doppio
- 2 łyżeczki żelatyny
- 40g masła
- 10g migdałów posiekanych

Żółtka oddzielić od białek i żółtka ubić mikserem z dwiema łyżkami cukru.
Masło rozpuścić i pociągnąć doppio, doppio dodać do masła i rozpuścić z żelatyną.
Banany posiekać i wrzucić do blendera, dodać ubite żółtka.
Miksować wszystko porządnie ze 30sek.
Dodać następnie masło, doppio wraz z rozpuszczoną żelatyną.
Miksować wszystko ponownie ok 30sek.

Białka ubić na sztywno z łyżką cukru.

Dość gęstawą masę z blendera przelać do misy i stopniowo zmieszać z ubitymi białkami mieszając wolno, ręcznie łychą.

Po uzyskaniu jednolitej konsystencji rozdzielić do naczyń i odstawić do lodówki na 4 godziny

Przed podaniem posypać migdałami. Smacznego :D
Ostatnio zmieniony pn 03 sty 2011, 19:18 przez kawcio, łącznie zmieniany 1 raz.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » wt 28 gru 2010, 20:05

kawcio...
Ty aby zawodowo, nie zajmujesz się pichceniem w kuchni... :D
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » wt 28 gru 2010, 20:24

Na szczęście nie ;)
Ta wyprawa do krainy smaków to jedynie mój lek na strapienie .... :?
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » wt 28 gru 2010, 20:32

Ja..., jak ogólnie wiadomo, mam dwie lewe ręce...
...to jest dopiero strapienie. Czym to odreagować?
Tak ogólnie...smakowicie wyglądają Twoje kulinarne zapędy.
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: nie mam
Lokalizacja: Kraków

Postautor: maro » wt 28 gru 2010, 21:10

Pociągnąć doppio (ok 40-50ml) i rozpuścić w nim dokładnie łyżeczkę żelatyny
Jak tego dokonałeś ? Mi się za cholerę nie chce w 60 ml. rozpuścić łyżeczka żelatyny. Można to wszystko wsadzić do blendera ? W sumie to i tak się zmiesza ?

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » wt 28 gru 2010, 21:17

Musisz ją rozpuścić w czymś ciepłym, mieszaj do skutku, masa całkowita też nie może nabrać zbytnio temperatury przed wymieszaniem z ubitymi białkami. Ja mieszałem bardzo długo.... Jak dodasz do blendera nierozpuszczoną to grudki w masie pozostaną nierozpuszczone i nie zadziałają.
Ewentualnie druga opcja Mistrza to żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i po 5 min dodać to coś do doppio i spróbować rozpuścić. Od skuteczności tego rozpuszczenia zależeć będzie sprężystość masy końcowej.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
s_biela
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 307
Rejestracja: pt 25 wrz 2009, 10:11
Sprzęt: Demoka 783, i-mini czarne aluminim, Bieletti Venus, tygielek
Lokalizacja: Londyn

Postautor: s_biela » czw 30 gru 2010, 12:43

a gdzie kupujesz te herbatniki i mascapone?
oj... chyba będzie europicola

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Postautor: profik » czw 30 gru 2010, 12:59

Ja zrobiłem jak kazałeś tyle, że żelatyne rozpuściłem w zimnej wodzie 30ml później ogrzałem w mikrofali i dodałem do espresso (bałem się zę grudki będą). Wyszło jak najbardziej fajne. Jeśli ktoś ma ładne kieliszki to w nich będzie to ładnie wyglądało bo ja zrobiłem po szkalnce z nutelli :D

Piotr
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 340
Rejestracja: pn 15 lis 2010, 20:33
Sprzęt: Krups Expert GVX231,Bialetti Venus, Aeropress, Drip
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Piotr » czw 30 gru 2010, 13:51

Jeżeli ktoś ma jakiekolwiek problemy, lub waha się co do użycia żelatyny to polecam Agar-Agar :wink: . Dostępny w większości sklepów ze zdrową żywnością. Osobiście uważam go za świetny zamiennik żelatyny :D Jest on całkowicie bezwonny, doskonale się go używa i nie potrzebuje niskich temperatur, aby działać w przeciwieństwie do żelatyny.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » czw 30 gru 2010, 14:50

To ciekawe, muszę spróbować tego Agar-Agar, z czego to robią? Często robię zakupy w sklepach ze zdrową żywnością, ale jakoś mi to nie wpadło w ręce....

@s_biela
Najlepsze mascarpone to włoskie mascarpone. Epiu z carrefoura jest ok, ale drogie, Piątnica też mi słabo podchodziła. Ostatnio najlepsze dla mnie i w najlepszej cenie to włoskie z Lidla Lovilio. Mieli też bardzo dobre włoskie biszkopty w dobrej cenie, obecnie tylko LaCastera, które są glunowate i nie polecam. Oczywiście hagemann z carrefoura jest też ok, ale nieco droższy.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » czw 30 gru 2010, 15:27

To z czego jest zrobiony agar nie wygląda najwspanialej (chociaż to z czego żelatyna też nie), ale na pewno jest bardzo zdrowe - to krasnorosty - takie chwasty morskie. Żeluje trochę inaczej. Można to łatwo sprawdzić, jaka jest różnica porównując np. misie żelki z takimi popularnymi galaretkami w czekoladzie. Te pierwsze z żelatyny, drugie z agaru. Ale w stężeniach potrzebnych w tym przypadku różnica będzie niewielka.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: nie mam
Lokalizacja: Kraków

Postautor: maro » czw 30 gru 2010, 17:24

15 min.
Z tym to trochę popłynąłeś... :wink: poza tym deser jest O.K.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości