Kawa jako deser
- kawcio
- S Z A M A N
- Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe - Lokalizacja: Warszawa
Jak widzisz w tym problem to wpadnij do mnie to zrobię to w mniej niż 15 min...Z tym to trochę popłynąłeś...15 min.poza tym deser jest O.K.
Jak zrobiłeś, to z pewnością walory smakowe powinny ten czas zrekompensować....

Wariant dla bardziej bardziej strapionych zakłada, że najpierw ubijasz żółtka z cukrem później grzejesz masełko, studzisz, do żółtek dodajesz banany, miksujesz, dodajesz masełko, ciągniesz doppio, rozmyślasz nad żelatyną..... może dodajesz ją wcześniej do masełka i ciągniesz doppio, w końcu ciągniesz doppio ... itd....
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King
- kawcio
- S Z A M A N
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Zmieniłem nieco tę recepturę.
- by kawa była bardziej wyrazista lepiej zdjąć jednego banan.
- lepszy efekt uzyskuje się przez ubicie wcześniejsze żółtek z cukrem.
- nieco więcej żelatyny, dobrze mi się rozpuściła w ciepłym maśle wraz z doppio.
- trochę inna kolejność łączenia składników.
- też doskonałe posypane odrobiną mlecznej czekolady

- by kawa była bardziej wyrazista lepiej zdjąć jednego banan.
- lepszy efekt uzyskuje się przez ubicie wcześniejsze żółtek z cukrem.
- nieco więcej żelatyny, dobrze mi się rozpuściła w ciepłym maśle wraz z doppio.
- trochę inna kolejność łączenia składników.
- też doskonałe posypane odrobiną mlecznej czekolady

- kotva
- stale zagląda do filiżanki
- Sprzęt: La Scala Eroica L1
ANFIM KS-T
KRUPS GVX2
Chemex
Aeropress
Hario
Tiamo
Bialetti Mokka
kawa: od wielu dobrych krajowych dostawców:) - Lokalizacja: Poznań
- Kontaktowanie:
Nicolaschka-typowy afer diner drink (czytaj: deser)
Tak jak w temacie.
Proponuję (osobom pełnoletnim) wyśmienity drink zamiast deseru.
NIKOLASCHKA.
-Cognac lub Brandy
-plasterek cytryny
-trochę cukru
-kawa (ja stosuję kilka ziarenek) zmielona
Sposób przygotowania:
Do kieliszka wlewamy 30 alkoholu, przykrywamy plasterkiem cytryny obranej ze skórki, sypiemy mały kopczyk cukru i dodajemy kawę.
Sposób degustacji:
Cytrynę z cukrem i kawą "do buzi"-gryziemy i popijamy alkoholem.
Na zdrowie
Proponuję (osobom pełnoletnim) wyśmienity drink zamiast deseru.
NIKOLASCHKA.
-Cognac lub Brandy
-plasterek cytryny
-trochę cukru
-kawa (ja stosuję kilka ziarenek) zmielona
Sposób przygotowania:
Do kieliszka wlewamy 30 alkoholu, przykrywamy plasterkiem cytryny obranej ze skórki, sypiemy mały kopczyk cukru i dodajemy kawę.
Sposób degustacji:
Cytrynę z cukrem i kawą "do buzi"-gryziemy i popijamy alkoholem.
Na zdrowie

...i aby klient nigdy nie musiał Cię poganiać...
-
- zagląda śmielej
Re: Przywitaj się i napisz coś o sobie --- W TYM WĄTKU !!!!!
Witam wszystkich, zarejestrowałem się na tym forum, bo myślę że jest naprawdę wyjątkowe. Jestem z zawodu cukiernikiem i jak ktoś potrzebuje pomocy z dziedziny cukiernictwa proszę pisać, chętnie odpowiem na pytania lub podpowiem coś ciekawego na temat deserów. Pracowałem całe życie w Hotelach ***,****, i *****, więc jak coś pomogę.
W temacie kawy jestem nowicjuszem, choć paliłem kawę na dużych piecach, choć tylko rekreacyjniewięc jak zacznę zadawać głupie pytania, to proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam.
Witam oto przepis na tortJa jestem po żywieniu zbiorowym więc witam pokrewną duszęz cukiernictwem miałem trochę do czynienia w szkole na warsztatach i najbardziej z tego lubiłem kajmak i torty śmietanowe. A że jesteśmy na kawowym forum to może podasz przepis na tort kawowo-śmietanowy

Będę pisał jak cukiernik, więc proszę pytać jak coś jest nie zrozumiałe.
Witam, co musimy zrobić: Robimy biszkopt, i tak większość pójdzie do Biedronki po gotowy,

Gdy biszkopt będzie zimny, lub też rozpakowany (Biedronka), to musimy się przygotować na kawową jazdę, tzn. robimy redukcje z espresso , około 150 ml espresso , redukujemy (gotujemy), aż zacznie robić się gęsty sos proszę nie robić tego w nie wentylowanym pomieszczeniu.
Następnie schładzamy, ubijamy śmietanę najlepiej 36 %, dodając w połowie ubijania cukier zwykły, następnie dodajemy redukcje z espresso oczywiście do smaku, resztę mieszamy z Bayleysem lub też Kalua, jak kto woli może być nawet Sheridan, zależy od majętności. I prawie gotowe dodajemy żelatynę do śmietany, nie opisuję jak to się robi, bo nie wiem, jaką ktoś ma żelatynę czy sypką czy w listkach, na żelatynie zawsze jest opisane jak dodawać. Mieszanina redukcji z espresso i alkoholu namaczamy pocięty na 3 części biszkopt, i przekładamy śmietaną. Dekoracja hmmmm to zawsze jest najgorsze, wolna wasza, ja polecam przesmarowanie boków śmietaną i obsypać kawą lub potartą czekoladą, a na górę poukładać bezy z cukierni, bo jak ktoś chce robić tort to nie chce robić już bezów

Ostatnio zmieniony pt 04 mar 2011, 17:18 przez fastgastro, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- zagląda śmielej
Re: Kawa jako deser
Witam robić Tiramusu Włochowi to jak robić Gigos dla Polaka, Włosi bardzo lubią kuchnie Grecką więc polecam baklawę, lub jogurt grecki z (prawdziwym) miodem. Prawdziwym to taki który ma na etykiecie napisane Produkt z UE, i na tym powinno się kończyć, a jak zobaczycie takie coś Miód z UE i z poza UE to znaczy że to chiński miód. Nie kupujcie takich wynalazków, szkoda WĄTROBY.
POZDRAWIAM.
Chodziło mi o post Deser dla Włocha
jakaś pomyłka sorry 
POZDRAWIAM.
Chodziło mi o post Deser dla Włocha

- kotva
- stale zagląda do filiżanki
- Sprzęt: La Scala Eroica L1
ANFIM KS-T
KRUPS GVX2
Chemex
Aeropress
Hario
Tiamo
Bialetti Mokka
kawa: od wielu dobrych krajowych dostawców:) - Lokalizacja: Poznań
- Kontaktowanie:
Fastgastro dzięki za tort. Na bank zrobię w niedalekiej przyszłości
My robilismy na warsztatach oszukany (z kawy rozpuszczalnej) ale to chyba tylko z braku ekspresu w szkole.
Fajną dekoracją mogłaby być zwinięta w rulon czekolada (gorzka-rozpuszczona w kąpieli wodnej i wylana na pergamin w czasie przestygania? )

Fajną dekoracją mogłaby być zwinięta w rulon czekolada (gorzka-rozpuszczona w kąpieli wodnej i wylana na pergamin w czasie przestygania? )
...i aby klient nigdy nie musiał Cię poganiać...
- kawcio
- S Z A M A N
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Napisz coś więcej nt. tej zabawy z czekoladą i pergaminem... W sensie, jak to zrobić?