Kawa jako deser

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » czw 30 gru 2010, 17:52

A tam czepiasz się, ...chodziło o miny przeciwpiechotne :wink:.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » pt 31 gru 2010, 0:23

15 min.
Z tym to trochę popłynąłeś... :wink: poza tym deser jest O.K.
Jak widzisz w tym problem to wpadnij do mnie to zrobię to w mniej niż 15 min...

Jak zrobiłeś, to z pewnością walory smakowe powinny ten czas zrekompensować.... ;)

Wariant dla bardziej bardziej strapionych zakłada, że najpierw ubijasz żółtka z cukrem później grzejesz masełko, studzisz, do żółtek dodajesz banany, miksujesz, dodajesz masełko, ciągniesz doppio, rozmyślasz nad żelatyną..... może dodajesz ją wcześniej do masełka i ciągniesz doppio, w końcu ciągniesz doppio ... itd....
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: nie mam
Lokalizacja: Kraków

Postautor: maro » sob 01 sty 2011, 16:45

Za drugim razem dałem dwa doppio i jest lepiej. Wyraźny smak kawy a nie banana na pierwszym planie. Banany radzę dawać żółte - miękkie.

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Postautor: profik » sob 01 sty 2011, 17:22

rzeczywiście kawa bardzo mało wyczuwalna następnym razem pociągnę dwa razy :):)

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » pn 03 sty 2011, 19:21

Zmieniłem nieco tę recepturę.
- by kawa była bardziej wyrazista lepiej zdjąć jednego banan.
- lepszy efekt uzyskuje się przez ubicie wcześniejsze żółtek z cukrem.
- nieco więcej żelatyny, dobrze mi się rozpuściła w ciepłym maśle wraz z doppio.
- trochę inna kolejność łączenia składników.
- też doskonałe posypane odrobiną mlecznej czekolady
;)
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: nie mam
Lokalizacja: Kraków

Postautor: maro » pn 03 sty 2011, 22:21

To już kwestia gustu. Moja żona polała likierem amaretto a córka nawaliła bitej śmietany...

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Postautor: zbignes » wt 04 sty 2011, 0:05

To by smakowało królikowi mojej córki :lol: on "wciąga" wszystko co ma związek z produktem roślinnym lub przynajmniej część "mieszanki" ma roślinne pochodzenie.

Awatar użytkownika
s_biela
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 307
Rejestracja: pt 25 wrz 2009, 10:11
Sprzęt: Demoka 783, i-mini czarne aluminim, Bieletti Venus, tygielek
Lokalizacja: Londyn

Postautor: s_biela » wt 04 sty 2011, 15:18

Kawcio zrobiłam w sylwestra Tiramisu wg Twojego przepisu -bajka!!! wielkie dzięki :)

a na smutki nie lepszy przyjaciel? Za dobrze zrobioną kawę mogę Cię porozśmieszać -mój mąż nie chce ze mną jeżdzić autobusem -tak się wydurniam :wink:
oj... chyba będzie europicola

Awatar użytkownika
kotva
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 244
Rejestracja: sob 18 wrz 2010, 15:21
Sprzęt: La Scala Eroica L1
ANFIM KS-T
KRUPS GVX2
Chemex
Aeropress
Hario
Tiamo
Bialetti Mokka
kawa: od wielu dobrych krajowych dostawców:)
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Nicolaschka-typowy afer diner drink (czytaj: deser)

Postautor: kotva » śr 26 sty 2011, 22:53

Tak jak w temacie.
Proponuję (osobom pełnoletnim) wyśmienity drink zamiast deseru.
NIKOLASCHKA.
-Cognac lub Brandy
-plasterek cytryny
-trochę cukru
-kawa (ja stosuję kilka ziarenek) zmielona
Sposób przygotowania:
Do kieliszka wlewamy 30 alkoholu, przykrywamy plasterkiem cytryny obranej ze skórki, sypiemy mały kopczyk cukru i dodajemy kawę.
Sposób degustacji:
Cytrynę z cukrem i kawą "do buzi"-gryziemy i popijamy alkoholem.

Na zdrowie :twisted:
...i aby klient nigdy nie musiał Cię poganiać...

GrZeNiU
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 238
Rejestracja: sob 19 lut 2011, 10:35
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof PID, Quamar M80E, Hario Slim, AP, PKP, PKS, WC, NFZ
Lokalizacja: Poznań

Postautor: GrZeNiU » śr 23 lut 2011, 23:22

Cognac w drinku? Świętokractwo... No chyba, że VS :)
pzdr

Awatar użytkownika
kotva
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 244
Rejestracja: sob 18 wrz 2010, 15:21
Sprzęt: La Scala Eroica L1
ANFIM KS-T
KRUPS GVX2
Chemex
Aeropress
Hario
Tiamo
Bialetti Mokka
kawa: od wielu dobrych krajowych dostawców:)
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: kotva » czw 24 lut 2011, 7:10

Nic nie jest już świętością...
A jeśli klient chciałby nawet Cognac na kruszonym lodzie i w wysokiej szklance to tak ma być podany.
Klient nasz PAN!
...i aby klient nigdy nie musiał Cię poganiać...

fastgastro
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 34
Rejestracja: pt 04 mar 2011, 13:33
Lokalizacja: Gdynia

Re: Przywitaj się i napisz coś o sobie --- W TYM WĄTKU !!!!!

Postautor: fastgastro » pt 04 mar 2011, 14:35

Witam wszystkich, zarejestrowałem się na tym forum, bo myślę że jest naprawdę wyjątkowe. Jestem z zawodu cukiernikiem i jak ktoś potrzebuje pomocy z dziedziny cukiernictwa proszę pisać, chętnie odpowiem na pytania lub podpowiem coś ciekawego na temat deserów. Pracowałem całe życie w Hotelach ***,****, i *****, więc jak coś pomogę.
W temacie kawy jestem nowicjuszem, choć paliłem kawę na dużych piecach, choć tylko rekreacyjnie :lol: więc jak zacznę zadawać głupie pytania, to proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam.
Ja jestem po żywieniu zbiorowym więc witam pokrewną duszę :) z cukiernictwem miałem trochę do czynienia w szkole na warsztatach i najbardziej z tego lubiłem kajmak i torty śmietanowe. A że jesteśmy na kawowym forum to może podasz przepis na tort kawowo-śmietanowy :)
Witam oto przepis na tort :) kawowo śmietanowy z dodatkiem Bayleysa i redukcją z Espresso .
Będę pisał jak cukiernik, więc proszę pytać jak coś jest nie zrozumiałe.

Witam, co musimy zrobić: Robimy biszkopt, i tak większość pójdzie do Biedronki po gotowy, :) ale jak ktoś robi sam to do mąki należy dodać 1,5 łyżki stołowej kawy (mielonej).

Gdy biszkopt będzie zimny, lub też rozpakowany (Biedronka), to musimy się przygotować na kawową jazdę, tzn. robimy redukcje z espresso , około 150 ml espresso , redukujemy (gotujemy), aż zacznie robić się gęsty sos proszę nie robić tego w nie wentylowanym pomieszczeniu.
Następnie schładzamy, ubijamy śmietanę najlepiej 36 %, dodając w połowie ubijania cukier zwykły, następnie dodajemy redukcje z espresso oczywiście do smaku, resztę mieszamy z Bayleysem lub też Kalua, jak kto woli może być nawet Sheridan, zależy od majętności. I prawie gotowe dodajemy żelatynę do śmietany, nie opisuję jak to się robi, bo nie wiem, jaką ktoś ma żelatynę czy sypką czy w listkach, na żelatynie zawsze jest opisane jak dodawać. Mieszanina redukcji z espresso i alkoholu namaczamy pocięty na 3 części biszkopt, i przekładamy śmietaną. Dekoracja hmmmm to zawsze jest najgorsze, wolna wasza, ja polecam przesmarowanie boków śmietaną i obsypać kawą lub potartą czekoladą, a na górę poukładać bezy z cukierni, bo jak ktoś chce robić tort to nie chce robić już bezów :lol:
Ostatnio zmieniony pt 04 mar 2011, 17:18 przez fastgastro, łącznie zmieniany 1 raz.

fastgastro
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 34
Rejestracja: pt 04 mar 2011, 13:33
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kawa jako deser

Postautor: fastgastro » pt 04 mar 2011, 14:57

Witam robić Tiramusu Włochowi to jak robić Gigos dla Polaka, Włosi bardzo lubią kuchnie Grecką więc polecam baklawę, lub jogurt grecki z (prawdziwym) miodem. Prawdziwym to taki który ma na etykiecie napisane Produkt z UE, i na tym powinno się kończyć, a jak zobaczycie takie coś Miód z UE i z poza UE to znaczy że to chiński miód. Nie kupujcie takich wynalazków, szkoda WĄTROBY.

POZDRAWIAM.

Chodziło mi o post Deser dla Włocha :) jakaś pomyłka sorry :D

Awatar użytkownika
kotva
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 244
Rejestracja: sob 18 wrz 2010, 15:21
Sprzęt: La Scala Eroica L1
ANFIM KS-T
KRUPS GVX2
Chemex
Aeropress
Hario
Tiamo
Bialetti Mokka
kawa: od wielu dobrych krajowych dostawców:)
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Kawa jako deser

Postautor: kotva » sob 05 mar 2011, 10:01

Fastgastro dzięki za tort. Na bank zrobię w niedalekiej przyszłości :) My robilismy na warsztatach oszukany (z kawy rozpuszczalnej) ale to chyba tylko z braku ekspresu w szkole.
Fajną dekoracją mogłaby być zwinięta w rulon czekolada (gorzka-rozpuszczona w kąpieli wodnej i wylana na pergamin w czasie przestygania? )
...i aby klient nigdy nie musiał Cię poganiać...

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kawa jako deser

Postautor: kawcio » sob 05 mar 2011, 10:16

Napisz coś więcej nt. tej zabawy z czekoladą i pergaminem... W sensie, jak to zrobić?
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość