Mocna kawa

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
pm0310
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 40
Rejestracja: pn 14 cze 2010, 15:27

Mocna kawa

Postautor: pm0310 » śr 16 cze 2010, 10:41

Witam wszystkich jako nowym użytkownikiem forum. Chciałbym się dowiedzieć, jaka metoda parzenia kawy daje jej największą moc. Chodzi mi o najmocniejszą kawe. Jeśli taki temat był to prosiłbym o namiary

Awatar użytkownika
raff
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 419
Rejestracja: śr 15 sie 2007, 11:32
Sprzęt: NS Oscar + Compak K10 WBC
Aeropress, Hario V60, Chemex
Lokalizacja: 05-092

Postautor: raff » śr 16 cze 2010, 10:43

Ano drogi Panie najwiecej kofeiny - a przy okazji tez calego innego paskudztwa - wyciaga z ziarna metoda zalewowa. Im dluzej ziarna pozostaja w kontakcie z wrzatkiem tym wiecej tego wszystkiego bedzie w naparze.

EOT
Decaffeinated coffee is kind of like kissing your sister.

pattaya
Consigliere
Consigliere
Posty: 1084
Rejestracja: ndz 28 mar 2010, 23:38

Postautor: pattaya » śr 16 cze 2010, 11:01

Albo wystarczy kupić robustę.

Awatar użytkownika
s_biela
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 307
Rejestracja: pt 25 wrz 2009, 10:11
Sprzęt: Demoka 783, i-mini czarne aluminim, Bieletti Venus, tygielek
Lokalizacja: Londyn

Postautor: s_biela » śr 16 cze 2010, 13:08

wydaje mi się, że zimna ekstrakcja... zakłada, że kawa jest w wodzie cały dzien więc kofeina mocno się rozpuści...
oj... chyba będzie europicola

Awatar użytkownika
Kekacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 209
Rejestracja: pt 19 gru 2008, 8:38
Sprzęt: Jest: RS PID + Fiorenzato F4 Nano, Gaggia MDF, Aeropress. Było: Gaggia Baby Twin.
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Postautor: Kekacz » śr 16 cze 2010, 13:11

A ulepszona wersja zalewowej to tradycyjne parzenie w tygielku.
Im więcej zagotowań tym mocniejsza :)
| RS PID + G_MDF Teflon stepless ;) | Espresso Gear Barista Black | Aeropress |

grzesiek
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 328
Rejestracja: pt 05 sty 2007, 18:34

Postautor: grzesiek » śr 16 cze 2010, 14:39

Zalać kawę w termosie i zostawić na kilka godzin.
Nescafe — światowy lider produkcji słoików na tartą bułkę.

pm0310
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 40
Rejestracja: pn 14 cze 2010, 15:27

Postautor: pm0310 » śr 16 cze 2010, 15:23

Chcecie powiedzieć że ze szklanki najmocniejsz ?Musze się dowiedzieć coś o tym tygielku. [/code]

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » śr 16 cze 2010, 15:28

pm0310 - mam prośbę: popraw swoje wpisy tak, aby było ładnie i po polsku. Staramy się tu dbać o ładne pisanie po polsku.
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

pm0310
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 40
Rejestracja: pn 14 cze 2010, 15:27

Postautor: pm0310 » śr 16 cze 2010, 15:56

przepraszam za błędy, postaram się poprawić. Na usprawiedliwienie dodam że to moje pierwsze forum i musze załapać co i jak

pm0310
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 40
Rejestracja: pn 14 cze 2010, 15:27

Postautor: pm0310 » śr 16 cze 2010, 16:27

s_bella chciałbym pogadać o twoim sprzęcie.Można zadawać pytania tu czy trzeba się przenieść?

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » śr 16 cze 2010, 16:28

przepraszam za błędy, postaram się poprawić. Na usprawiedliwienie dodam że to moje pierwsze forum i musze załapać co i jak
To Ci powinno trochę ułatwić KLIK:wink: .

Awatar użytkownika
jarma
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 914
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 22:11
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: jarma » śr 16 cze 2010, 21:04

s_bella chciałbym pogadać o twoim sprzęcie.Można zadawać pytania tu czy trzeba się przenieść?
Przenieść się, przenieść :) Wpisz w wyszukiwarkę nazwę sprzętu który Cię interesuje i tam kontynuujemy, dzięki!
Andrejka Premium, Mazzer nie-taki-znowu-Mini, kawa: od rogera :)

pm0310
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 40
Rejestracja: pn 14 cze 2010, 15:27

Postautor: pm0310 » czw 17 cze 2010, 22:40

Ok.Testowałem metody na mocną kawę,z wyjątkiem zalewania w termosie i zimnej ekstrakcji.Zgadzam się z ty że mocniejsza jest mieszanka z robustą.Doszedłem do wniosku,że najwięcej mocy ma kawa parzona w moce. Tygielek terz daje mocną kawe ,ale dużo zachodu i nie tak smaczna jak z moki.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » czw 17 cze 2010, 23:37

A ja nie chcę "mocnej" kawy z moki. Nabijam ją grubo zmielonymi, jasno palonymi arabikami. Efekty są bardzo miłe. Nie zawsze moka musi być jak siekiera.

pm0310
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 40
Rejestracja: pn 14 cze 2010, 15:27

Postautor: pm0310 » pt 18 cze 2010, 9:01

Wszystko jest dla ludzi.Moim zdaniem, są różne gusta.Czasem lubie smakować kawe jak najdłużej,lecz zdarza się dzien,że chce mocy.Nie zamykam się w jednym wontku,lubie po prostu odmiane.Oczywiście uznaje twoją wyszszoś w tym temacie, i zobaczymy co przyniesie przyszłość.Narazie preferuje mocniejsze mieszanki.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość