Kawa Mauro

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Rodriguez

Kawa Mauro

Postautor: Rodriguez » pt 10 mar 2006, 12:15

Polecam kawoszom spróbowanie kawy Mauro. Na prawdę pyszna mieszanka :lol: Można spróbować w Cafe Kulturalna, Smaki Warszawy, City Cafe, ReGeneracja. W tych miejscach znalazłem, jeśli wiecie gdzie jeszcze to piszcie!

Pael
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 133
Rejestracja: ndz 25 kwie 2004, 10:52

Postautor: Pael » pn 13 mar 2006, 22:28

Rodriguez,

1/Napisz jakie jest to palenie?
2/Z której części Włoch pochodzi Mauro?
3/Czy próbowałeś głównie blendy z robustą, może 100% Arabiki?
Kto jest dystrybotorem w W-wie?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
carl
Consigliere
Consigliere
Posty: 1442
Rejestracja: ndz 01 lut 2004, 14:52
Lokalizacja: Elizium

Postautor: carl » pn 13 mar 2006, 23:03

Rodriguez,

1/Napisz jakie jest to palenie?
2/Z której części Włoch pochodzi Mauro?
3/Czy próbowałeś głównie blendy z robustą, może 100% Arabiki?
proszę bardzo : http://www.caffemauro.it/
i może jeszcze tu : http://www.xpressivo.com/theespressogui ... sp?id=1023
Kto jest dystrybotorem w W-wie?
nie ma znaczenia kto jest, kupiona prywatnie w Italii będzie i tak o połowę tańsza :wink: ,
pozdrawiam

Rodriguez

Postautor: Rodriguez » wt 14 mar 2006, 20:29

Z tego co wiem dystybutorem jest TelwaTranding. Oprócz kawy prowadzą szkolenia. Pracują na niezłych maszynach Brasilia i Ranchilio(!)
Co do palenia, to z tego co się dowiedziałem jest "długie". Mieszanka zawiera 3 rodzaje robusty i 5 rodz. arabiki. Całkiem dobre połączenie jeżeli chodzi o espresso i połączenie z mlekiem. 100% arabiki z tego co wiem to na razie nie mają.
To tyle ile dowiedziałem się w miejscach, gdzie jest Mauro.

Rodriguez

Postautor: Rodriguez » wt 14 mar 2006, 20:33

Carl!
Rozwalasz mnie stary! To chyba oczywiste, że kawa kupiona u źródła jest tańsza! Ameryki nie odkryłeś...
Poza tym taniej chyba wypić kawę w Polsce niż jechać po nią do Włoch, prawda?....

Awatar użytkownika
carl
Consigliere
Consigliere
Posty: 1442
Rejestracja: ndz 01 lut 2004, 14:52
Lokalizacja: Elizium

Postautor: carl » wt 14 mar 2006, 22:00

Co do palenia to z tego co się dowiedziałem jest "długie". Mieszanka zawiera 3 rodzaje robusty i5 rodz. arabiki. Całkiem dobre połaczenie jezeli chodzi o espresso i połączenie z mlekiem. 100% arabiki z tego co wiem to na razie nie maja.
To tyle ile dowiedziałem się w miejscach, gdzie jest Mauro.
Twoja wiedza jest powalająca, hmm to Mauro robi specjalną mieszankę dla warszawskich kawiarni ? :shock:
To chyba oczywiste, ze kawa kupiona u zródła jest tansza! Ameryki nie odkryłes...
Nic nie rozumiesz. Jak chcesz kupić taniej BMW to jedziesz do Monachium ?, a po Toyotę do ... Japonii ? Rodriguez, nie bądź śmieszny. Cena kg kawy może być ta sama w Neapolu i w Krakowie. Postudiuj sobie ceny na tym portalu : http://www.aromatico.de/
i nie jestem dla Ciebie "stary".

donald7

Postautor: donald7 » wt 14 mar 2006, 22:15

Panowie spokojnie, właśnie się przymierzamy do zmiany kawy z Lavazzy na Mauro. Trzeba im przyznać, że po pierwsze kawa palona jest we Włoszech. Po drugie kawa pochodzi z regionu Reggio di Calabria. Po trzecie w cenie kawy sa szkolenia i tylko trzeba niestety płacić za użytkowanie ekspresu. No i sama kawa też jest droga niestety. pozdrawiam 8)

Rodriguez

Postautor: Rodriguez » śr 15 mar 2006, 9:37

Carl!
Jeśli określenie "stary" Cię obraziło-to sorki. Myslałem, że to forum przyjacielskie...niestety nie dla wszystkich...
Donald7 nad zmianą Lavazzy w ogóle bym się nie zastanawiał! I to nie koniecznie na Mauro, tylko w ogóle. Przecież ta Lavazza w Polsce to kompletna porażka. Na dodatek serwis mają beznadziejny, maszyny są rozregulowane, przez co kawa nie ma cremy!

Rodriguez

Postautor: Rodriguez » śr 15 mar 2006, 9:42

Carl!
Moją wiedzę zostaw w spokoju, ok? "znawca" się znalazł.....
mieszanka, która jest sprowadzana, jest sprzedawana nie tylko w WaWie ale albo nie czytasz dokładnie albo po prostu Moccarabia "sprała" Ci mózg.
Z wyrazami szacunku.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » śr 15 mar 2006, 17:10

Rodriguezie, opamiętaj się:) Dopiero co tu zajrzałeś:) Carl jest tu zaś od zawsze... i dość często okazuje się prawdziwym znawcą:) Od dawna nawołujemy do wypięcia pewnej części ciała w stronę niebieskich szyldów z białymi napisami.

Wojowanie z Lavazzą w Polsce jest jednak podobne do porywania się z motyką na słońce. Myślę, że może za 20 lat komuś uda się osiągnąć porównywalną sprzedaż na naszym rynku. Oczywiście przesadzam, ale tak to teraz wygląda.

Mauro czy cokolwiek innego nie jest w stanie wyprzeć z kawiarni ciemnoty szerzonej przez dystrybutorów największych kawowych firm w Polsce i przez ogromną większość właścicieli tych kawiarni.
Zresztą... im gorzej tym lepiej;) Im więcej niesmacznej Lavazzy w kawiarniach, tym łatwiej będzie zaistnieć nowym lokalom z dobrą kawą.

Wprawdzie rzesze smakoszy-kawoszy rosną, ale większość klienteli kawiarnianych nic o dobrej kawie nie wie. Nie ma presji z tej strony na właścicieli kawiarni. Polacy nie bywają w kawiarniach tak często jak Włosi... i kawę pijają w domach przed telewizorem;( kawę z górnej półki w supermarkecie, najlepszą na świecie...

antonio vivace

PS
Nie ma czegoś takiego jak "Moccarabia". Nie ma w języku włoskim słowa "mocca". Takie określenie istnieje jedynie w Twojej głowie:-) i w głowach naszych sąsiadów zza Odry. Istnieje tylko moka i Mokarabia:-) Dawno temu pisałem tutaj o tego typu domorosłych określeniach, ale Ciebie nie było wtedy na świecie;)

Rodriguez

ok

Postautor: Rodriguez » śr 15 mar 2006, 17:43

Antonio!
Full respect! Faktycznie jestem od niedawna (w Polsce) i na tym forum. Mój wiek nie ma znaczenia, bo to nie o to chodzi.
Fakt Mokarabia- po prostu nie znałem poprawnej nazwy kawy czy producenta. Faktem jest to, że nie była to kawa nad którą się można zachwycać...a sposób jej podania pozostawiał wiele do życzenia.
Nie pisałem o walce z Lavazzą tylko o miejscach w których kawa smakowała i zainteresowało mnie to, że wszedzie była to kawa Mauro.

Jeżeli uraziłem "fanów" Lavazzy to przepraszam.

Awatar użytkownika
math
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 79
Rejestracja: czw 05 sty 2006, 21:16
Lokalizacja: Southampton

Postautor: math » śr 15 mar 2006, 18:59

Fani LAVAZZy - zgłaszać sę !!!!! :)))

miało być o Mauro a zrobiło się o Forumowiczach w dziwnym stylu ....hmmm...a kawa miała nas łączyć?

Rodriguez

(....)

Postautor: Rodriguez » śr 15 mar 2006, 19:53

...miało być o Mauro ale nawet nie można napisać do kogoś "stary"...
Widać uczulony na punkcie wieku....
Math! Spróbuj Mauro De Luxe lub Espresso Bar!!![/url]

Awatar użytkownika
carl
Consigliere
Consigliere
Posty: 1442
Rejestracja: ndz 01 lut 2004, 14:52
Lokalizacja: Elizium

Postautor: carl » śr 15 mar 2006, 21:17

Ha, :!: Znalazłem w internecie jeszcze taką dyskusję : tu

Awatar użytkownika
kaz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 173
Rejestracja: pt 13 sty 2006, 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: kaz » śr 15 mar 2006, 22:20

Fani LAVAZZy - zgłaszać sę !!!!! :)))

mialo byc o Mauro a zrobilo się o Forumowiczach w dziwnym stylu ....hmmm...a kawa miała nas łaczyć?
Ostatnią Lavazzę, która podpasowała pod mój ekspres PPPP* i mi także to była Lavazza in blu (250 g. mielona). Ostatnio piłem Lavazzę Club (250 g. mielona) i niestety nie mogłem w pełni jej zdegustować bowiem była za miałko zmielona niestey. :)


*- plastik plastika plastikiem pogania.
W młynku: Palombini Super Crema.
barecasa


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości