Postautor: ginos » sob 28 sie 2010, 12:37
VAT tak naprawdę wogóle nie jest potrzebny. Jest szkodliwy i w bardzo negatywny sposób wpływa na gospodarkę. Przedsiębiorca ma zapłacić podatek i tyle. Po co jakieś VAT-y. Ja pracuję i państwo od mojego zarobku zabiera podatek, następnie idę do sklepu kupuję jakiś produkt i kolejny raz płacę podatek w postaci VAT-u. Czy to nie jest okradanie w majestacie prawa. Każdy kto zarabia ma płacić podatek i to powinno wystarczyć. A co oznacza podniesienie VAT-u - ni mniej ni więcej tylko oszczędności ale u zwykłych ludzi. Jak gospodarka ma się rozwijać kiedy się ją zarzyna VAT-em. Mechanizm gospodarki jest bardzo prosty. Kiedy ja mam więcej pieniędzy to i kupię więcej nawet zacznę sięgać po te bardziej luksusowe produkty i tak rynek się rozwija. Zwiększa się popyt to i podaż się musi zwiększyć, powstają nowe miejsca pracy, więcej ludzi pracuje to i więcej z nich płaci podatki - przecież to jest normalna ekonomia. Nie trzeba mieć mgr aby to rozumieć. Ale niestety u nas to nawt prawa ekonomi się nie sprawdzają. A wszystko jest takie proste, niestety władza lubi bardzo komplikować sobie wszystko. Podniesienie VAT- spowoduje, że ludzie przestaną kupować pewne rodzaje towarów albo będą kupowac ich mniej. Spadnie popyt to i podaż też. Stanie produkcja, trzeba będzie zwolnić ludzi, którzy zasilą tę rzeszę bezrobotnych i tak rząd przyczyni się do pogorszenia statutu majątkowego swoich obywateli - przecież to jest działanie szkodliwe wzgledem obywateli o których państwo powinno dbać. To powinno być karalne. Rynek powinien móc sam się regulować. Co dobre to się utrzyma a co nie upadnie. Na miejsce tych co upadły powstaną nowe itd. Proste i łatwe więc tylko trzeba chcieć. VAT musi zostać zlikwidowany. Kawiarnie bedą mogły powstawać i zawsze będą pełne ludzi, bo nas będzie stać na espresso, które wtedy będzie mogło kosztować tylko 2 może 3 zł nawt i pięć razy dziennie. A kiedy będzie nas na nie stać wtedy staniemy się bardziej wyczuleni na jakość i tak wymusimy na właścicielach dbanie o jakość po to aby istnieć na rynku. Jedno idzie w parze z drugim. Prosta zależność, ale niestety niektórym bardzo ciężko to zrozumieć a szkoda bo może być tak fajnie, łatwo i przyjemnie.
Pozdrawiam
Nie sztuką jest zaparzyć kawę. Sztuką jest zaparzyć ją dobrze...
Isomac Venus, Clever, Phin

+ I-mini, Graef CM80