Kawa będzie droższa (?)

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Kawa będzie droższa (?)

Postautor: Jogi » wt 14 wrz 2010, 8:42

Wiadomość z dzisiejszego "DGP" (wypowiada się też "nasz człowiek" - Cafe Roma):
"W kawiarniach "mała czarna" zdrożeje najmniej, bo tu już dziś obowiązują horrendalne marże sięgające nawet tysiąca procent.

Cena surowca jest obecnie najwyższa od 13 lat. W tym roku wzrosła aż o 54 proc.

Końca tych podwyżek nie widać. Jak tłumaczy Joanna Pluta z departamentu analiz DM TMS Brokers, to efekt popytu spekulacyjnego. Do tego dochodzi deszczowa pogoda w regionach produkujących tę używkę – w Ameryce Południowej (Kolumbia, Brazylia), a także w Afryce (Uganda) – co może ograniczyć zbiory.

Zdaniem Pawła Cymcyka, analityka z A-Z Finanse, podwyżek cen kawy sięgających 10-15 proc. klienci powinni się spodziewać za 4-6 miesięcy. Na razie wyprzedawane są zapasy.

Najbardziej zdrożeje kawa na półce w sklepie. Producenci, podobnie jak palarnie, już zapowiadają, że nie będą w stanie wziąć na siebie wzrostów kosztów surowca. Za 250 gramów kawy mielonej, która dziś kosztuje średnio około 10 zł, przyjdzie nam zapłacić ponad 11 zł.

– Przerzucenie podwyżek na klientów będzie niezbędne, by obronić się przed bankructwem. Już teraz musimy ograniczać ofertę, bo z powodu wysokich cen na niektóre kawy nie ma popytu – uważa właściciel spółki Cafe Roma specjalizującej się w produkcji kawy dla sklepów specjalistycznych. Obawia się, że podobnie jak 15 lat temu, gdy kawa zdrożała o ponad 100 proc., skończy się to upadłością wielu palarni na polskim rynku. A to oznacza kolejną podwyżkę, bo spadek konkurencyjności zachęci przedsiębiorców do zwiększenia swoich marż.

Najmniej stracą konsumenci, którzy małą czarną delektują się w kawiarniach. Tu ceny mogą zmienić się nieznacznie, najwyżej o kilka procent. To oznacza, że cena filiżanki czarnego napoju wzrośnie najwyżej o 30-40 groszy.

– Marże w kawiarniach sięgają nawet tysiąca procent. Dlatego by nie tracić klientów, przejmiemy w dużym stopniu ciężar podwyżek na siebie – tłumaczy Agnieszka Ronkowska z sieci Klubokawiarni.

Najwyżej kilkuprocentowe podwyżki przewiduje też Richard Ortutay ze spółki Tizia rozwijającej sieć kawiarni Coffeeshop Company. – W umowie z dostawcą mamy zagwarantowaną stałą cenę kawy przez 5 lat. Jesteśmy jednak przygotowani na negocjacje, do których może dojść, jeśli sytuacja na rynku się nie uspokoi – wyjaśnia Ortutay."
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Arti
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 105
Rejestracja: wt 16 paź 2007, 14:55
Lokalizacja: Wałbrzych

Postautor: Arti » wt 14 wrz 2010, 8:57

Smutne jest tylko (dla nas w Polsce), że w takiej Italii, obojętne czy jesteś na za przeproszeniem zadupiu, czy w centrum Florencji, caffe (czyli espresso) kosztuje niezmiennie 90 centów, bądź 1 euro... :(

Pozdr.
Arti

pattaya
Consigliere
Consigliere
Posty: 1084
Rejestracja: ndz 28 mar 2010, 23:38

Postautor: pattaya » wt 14 wrz 2010, 9:26

Nie ma marży 1000%.
Najwyższa możliwa marża to 99,(9) % .
Tak na marginesie.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » wt 14 wrz 2010, 9:44

Regulują to jakieś przepisy szczegółowe?
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

pattaya
Consigliere
Consigliere
Posty: 1084
Rejestracja: ndz 28 mar 2010, 23:38

Postautor: pattaya » wt 14 wrz 2010, 9:55

Nie.
Matematyka.
Marża 100% to nieskończoność. :lol:

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » wt 14 wrz 2010, 10:01

Nie wiem czemu marża 100% to dla mnie podwojenie ceny, a 1000% to jej przebicie dziesięciokrotne, ale matematykę, poza tym, że mnie zachwyca znam słabo.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

pattaya
Consigliere
Consigliere
Posty: 1084
Rejestracja: ndz 28 mar 2010, 23:38

Postautor: pattaya » wt 14 wrz 2010, 10:06

Mówisz o narzucie.
Ten może być i milion %
Marżę liczy się od góry.
Przykład
1000 + 10%=1100 - to jest narzut
Marża od 1000 zł= 1000:0,9 = 1111,(1)

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » wt 14 wrz 2010, 10:22

1000:0,9 = 1111,(1)
:shock: Wiedziałem, że się nie znam na matematyce, ale żeby aż tak :?: :twisted:
To skąd się bierze w ogóle to 0,9, wujek Wania sobie wymyślił?
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
Joanna T.
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 924
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 12:09
Sprzęt: zazwyczaj dwugrupowe maszyny gastro

Postautor: Joanna T. » wt 14 wrz 2010, 10:36

Problem jest taki: w Brazylii jest zaraza. Tak mi powiedział jeden profesor z biologii UAM, który bada sprawę. Dlatego ceny kawy będą rosły, a teraz zaczęły, bo - jak wyjaśnił mi znajomy "palacz" - ludzie się boją i spekulują.

Mam nadzieję, że na 10% się skończy...
Blog o kawie i herbacie: libracafe.blogspot.com
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl

pattaya
Consigliere
Consigliere
Posty: 1084
Rejestracja: ndz 28 mar 2010, 23:38

Postautor: pattaya » wt 14 wrz 2010, 10:37

10%
Na początku lat 90-tych wiele firm padło z powodu złego liczenia marży.
Marża jest liczona od góry,od kwoty końcowej.
Zobacz
1111.(1)-10%=1000
1100-10%=990
Tak się liczy marżę.
10% - 1000:0,9
15% - 1000:0,85
48,65% - - 1000:0,5135
50% to podwojenie kwoty początkowej
A potem już leci ,że hej!!

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » wt 14 wrz 2010, 10:44

Dobrze wiedzieć.... a ta zaraza hemileia vastatrix czy coś gorszego?
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » śr 15 wrz 2010, 9:01

Może rozwiązaniem będzie to:
„W Kenii udało się wyhodować nową odmianę kawy, odporną na dwie najgroźniejsze dla tej rośliny choroby, z którymi walka pochłaniała 30 proc. kosztów uprawy.
Kenia ma szansę stać się wkrótce kawowym potentatem. Naukowcy z Coffee Research Foundation (CRF) po 20 latach badań stworzyli nową odmianę krzewu o nazwie Batian. Roślina jest odporna na dwie choroby, które są koszmarem plantatorów – rdzę kawową i tzw. chorobę wiśniową krzewów kawowych.

- Wyeliminowaliśmy zupełnie ryzyko obu chorób, które niszczyły zbiory, a walka z nimi stanowiła aż 30 proc wszystkich kosztów produkcji kawy – powiedział Joseph Kimemia, dyrektor badań CRF.

Choroba wiśniowa krzewów kawowych wywoływana jest przez grzyby colletotrichum coffeanum, które uszkadzają liście kawy. Rdza kawowa to choroba grzybicza, którą wywołuje grzyb Hemileia vastatrix. Jeśli plantacja kawy zostanie nią zarażona, wówczas spisana jest na straty. To właśnie ta choroba spowodowała, że w 1870 roku w Indiach i na Cejlonie zaprzestano uprawiać kawę na rzecz herbaty.

Dotychczas rolnicy walczyli z chorobami stosując opryski, które sprawdzały się w trakcie trwania pory suchej, jednak w sezonie deszczów były nieskuteczne.

Kiedyś Kenia słynęła z produkcji doskonałej kawy, lecz kiedy pojawiły się choroby, produkcja stała się nieopłacalna. Dziś Kenia produkuje około 50 tys. ton kawy rocznie, podczas gdy pod koniec lat 80-tych zbiory sięgały 130 tys. ton.

Nowa odmiana poza odpornością i wspaniałym bukietem aromatu ma ponadto większe owoce, które szybciej dojrzewają, jest więc dużo bardziej wydajniejsza od współcześnie sadzonych gatunków. Hektar ziemi obsadzony krzewami Batian daje 5 ton kawy, podczas gdy aktualnie uprawiane odmiany dają plony od 2 do 3 ton z hektara.

Eksperci chwalą także silny aromat nowej odmiany twierdząc, że jest on bogatszy od najpopularniejszego uprawianego w Kenii gatunku - słynnego SL28, który sadzony jest na tym obszarze od 110 lat.” (rp.pl)
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

pattaya
Consigliere
Consigliere
Posty: 1084
Rejestracja: ndz 28 mar 2010, 23:38

Postautor: pattaya » śr 15 wrz 2010, 9:10

Jakiś pechowy rok ten 1870.
Również wtedy europejskie winnice zaczęła pustoszyć filoksera.

Awatar użytkownika
stawonog
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 244
Rejestracja: pn 10 sie 2009, 17:37
Sprzęt: ENA 8
Lokalizacja: Małopolska

Postautor: stawonog » śr 15 wrz 2010, 10:34

a efektem ubocznym eksperymentu będą?? moze wyhodują kawę od razu w filiżankach?
ENA 8 :smiech:

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » śr 15 wrz 2010, 11:49

W jakiejś książeczce dla dzieci było takie pytanie, zadane przez którąś z postaci: "Gdzie tu rosną przysmażane kartofelki?'
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości