latte oraz au lait

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
indi1984
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 147
Rejestracja: śr 28 paź 2009, 13:22
Sprzęt: Wega Nova Anzola dell'Emilia
Lokalizacja: Edinburgh

latte oraz au lait

Postautor: indi1984 » ndz 03 paź 2010, 19:58

Nie znalazłem na Naszym forum, więc pytam.
W menu kilku kawiarni natknąłem się na funkcjonujące obok siebie pozycje - "latte" oraz "au lait". Wydawało mi się, że to jest jeden napój kawowy, tylko inaczej nazywany... Czy to błąd? Pozdr.
Była Astoria Divina + Młynek Compak K-6 Nero Brillante
Była Astoria CKE + Młynek Compak K-6 Nero Brillante

Jest Wega Nova Anzola dell'Emilia + Młynek Wega Contacolpi

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » ndz 03 paź 2010, 20:02

Jedno i drugie to kawa z mlekiem. Pierwsze po włosku albo raczej po amerykańsku, ze spienionym mlekiem, to drugie po francusku, raczej gładkie, bez pianki :).

Awatar użytkownika
indi1984
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 147
Rejestracja: śr 28 paź 2009, 13:22
Sprzęt: Wega Nova Anzola dell'Emilia
Lokalizacja: Edinburgh

Postautor: indi1984 » ndz 03 paź 2010, 20:11

Aha, ok. Ale sprecyzujmy: "au lait" to jest po prostu latte (objętościowo), jednak wykonane sposobem "flat white" (czyli do doppio w wielkiej filiżance wlewamy spienione mleko, jednak uważając, aby nie dodać piany mlecznej):-)
dzięki za podpowiedź
Była Astoria Divina + Młynek Compak K-6 Nero Brillante
Była Astoria CKE + Młynek Compak K-6 Nero Brillante

Jest Wega Nova Anzola dell'Emilia + Młynek Wega Contacolpi

Awatar użytkownika
wasyl
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 544
Rejestracja: wt 22 gru 2009, 22:32
Sprzęt: Kolba, graty, automaty
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: wasyl » ndz 03 paź 2010, 20:42

Nie jestem pewny ale au lait robi się na singlu i z mniejszą ilością mleka.
Wydaje mi się również że nie spieniamy tylko polerujemy i przez to podgrzewamy mleko.
Pewności nie mam
:oops:
caffewasyl.pl już wkrótce

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: loock » pn 04 paź 2010, 6:45

jakie doppio? "au lait" to mocny drip 60-70g/l plus mleko - w proporcji pół na pół

Awatar użytkownika
Joanna T.
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 924
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 12:09
Sprzęt: zazwyczaj dwugrupowe maszyny gastro

Postautor: Joanna T. » pn 04 paź 2010, 9:27

Cafe au lait to po prostu kawa z mlekiem. Nie widzę tu sensu we wprowadzaniu jakichś ścisłych proporcji, podobnie jak w caffelatte, która też jest kawą z mlekiem. Jedno po francusku, drugie po włosku.
Piszę "po prostu" bo to je odróżnia od cappuccino, które musi mieć swoją podstawową cechę, oprócz bycia kawą z mlekiem: być fantastycznie jedwabistą kawą z mlekiem, co skazuje nas na dość ścisłe trzymanie się proporcji mleka i pianki.
W kawach, o których piszemy proporcje nie są określone: wiadomo mniej więcej, że oczekujemy kawy z dużą ilością mleka, z pianką bywa różniście. I dobrze!

Trochę mnie śmieszą te potężnie rozbudowane menu w kawiarniach. Espresso macchiato, cappuccio, caffe latte, cafe au lait, flat white i jeszcze najlepiej "kawa biała" :P :twisted: (jakby wszystko, co wymieniłam wcześniej nie było białą kawą).

Chyba czeka mnie emigracja do kraju o kształcie buta 8)
Blog o kawie i herbacie: libracafe.blogspot.com
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: loock » pn 04 paź 2010, 9:51

cafe au lait to kawa z mlekiem a caffe latte to mleko z kawą...ot taka subtelna różnica

Awatar użytkownika
lucky
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 90
Rejestracja: pn 23 mar 2009, 16:01
Lokalizacja: Koło

Postautor: lucky » pn 04 paź 2010, 12:52

Włoska kuchnia jest przede wszystkim prosta i oparta na produktach wysokiej jakości.
Standard to espresso i cappuccino, a reszta to wariacje, które stara się na siłę zestandaryzować.

Podobna sytuacja występuje w przypadku innego włoskiego produktu - pizzy.
W menu każdej pizzerii jest kilkadziesiąt rodzajów tego placka, a przecież tradycyjna neapolitańska pizza to ciasto drożdżowe, oliwa, mozzarella, pomidory.

Ma rację Joanna - ta ilość pozycji w kawiarnianym menu zaczyna być śmieszna i niepotrzebna, zwłaszcza że większość i tak zamawia latteee :D

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Postautor: profik » pn 04 paź 2010, 13:23

Tak już do tej pizzy wracając to dziwi mnie czasem stwierdzenie tradycyjna pizza włoska z pomidorami.... Przeciez pomidorki przyjechały do europy w XVw więc tradycyjne to to zbyt nie jest :P Chodż od tego czasu bardzo się przyjęły w włoskiej kuchni :twisted: :twisted:
A wracając do kawy to nazwa nazwą ale kawka z mleczkiem... :P :P

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Postautor: roger » pn 04 paź 2010, 14:05

Trochę mnie śmieszą te potężnie rozbudowane menu w kawiarniach. Espresso macchiato, cappuccio, caffe latte, cafe au lait, flat white i jeszcze najlepiej "kawa biała" :P :twisted: (jakby wszystko, co wymieniłam wcześniej nie było białą kawą).
mimo wszystko espresso macchiato jest "troszkę inną" kawą z mlekiem niż te pozostałe.

Wracając do pizzy najbardziej podoba mi się menu w polskich pizzeriach ... 40 pozycji pizzy, gdy we włoszech najczęściej było 5-10
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pn 04 paź 2010, 14:07

Nie idźmy aż tak daleko. Ta świecka tradycja narodziła się trochę później. :wink: W XV w. to o kawie też jeszcze we Włoszech nikt nawet nie słyszał. A mówi się o tradycyjnym włoskim espresso.
No dobrze, koniec z tą historią, miało być o mleku przecież. Uściślijmy więc, czy w caffe latte mleko ma być spienione czy nie, bo według Joanny T. nie. Myślę jednak, że taka kawa będzie się nazywała wtedy caffe con latte. :D
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
lucky
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 90
Rejestracja: pn 23 mar 2009, 16:01
Lokalizacja: Koło

Postautor: lucky » pn 04 paź 2010, 14:50

Ale po co tworzyć nowe pojęcia i komplikować, nie można potraktować caffe latte jako espresso z większą niż w cappu ilością mleka ? Po prostu.

Poza tym spienić mleko trzeba, chociażby po to aby je podgrzać, żeby nie wlewać zimnego do kawy. Można oczywiście podgrzać mleko w rondelku i ciepłe, niespienione wlać do kawy, ale chyba szybciej i wygodniej jest za pomocą dyszy.

Dojdzie do tego, że będziemy mieli w kawiarniach:
- caffe latte
- caffe latte two hole (mleko spienione za pomocą dyszy z dwoma otworami)
- caffe latte four hole ( cztery otwory)
- i wiele, wiele innych rodzajów kawy z mlekiem :wink:

Awatar użytkownika
indi1984
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 147
Rejestracja: śr 28 paź 2009, 13:22
Sprzęt: Wega Nova Anzola dell'Emilia
Lokalizacja: Edinburgh

Postautor: indi1984 » czw 07 paź 2010, 16:44

- caffe latte two hole (mleko spienione za pomocą dyszy z dwoma otworami)
- caffe latte four hole ( cztery otwory)
:wink:
hehe dobre :-)
Była Astoria Divina + Młynek Compak K-6 Nero Brillante
Była Astoria CKE + Młynek Compak K-6 Nero Brillante

Jest Wega Nova Anzola dell'Emilia + Młynek Wega Contacolpi

grzesiek
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 328
Rejestracja: pt 05 sty 2007, 18:34

Postautor: grzesiek » pt 08 paź 2010, 12:56

W pewnej, nieistniejącej już, warszawskiej kawirani było wypaśne menu, podzielone na sekcje. W sekcji "napoje gorące" była "kawa mrożona". :lol:
Nescafe — światowy lider produkcji słoików na tartą bułkę.

xbartx
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 178
Rejestracja: pn 21 sty 2008, 12:38

Postautor: xbartx » pn 11 paź 2010, 10:03

Ja chciałbym jeszcze trochę do nazewnictwa się odwołać, bo już dwa razy w kawiarni słyszałem jak zamawiano:
- Poproszę kawę lejt
Także te dywagacje o caffe latte i cafe au lait hmmm bez sensu - lejt to jest wypadkowa poprawna nazwa ;)


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości