latte oraz au lait
- Joanna T.
- kawa w żyłach
- Sprzęt: zazwyczaj dwugrupowe maszyny gastro
Raczej nieuctwa.
Słyszałam też o "kofi lejt bez mleka".
To już czysta głupota.
Słyszałam też o "kofi lejt bez mleka".
To już czysta głupota.
Blog o kawie i herbacie: libracafe.blogspot.com
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl
- semiramida
- zagląda śmielej
Renverse
rok temu we francuskojęzycznym regionie Szwajcarii poprosiłam ładnie po francusku o "caffe au lait" a pani mnie poprawila, że to "renverse". Na wszelki wypadek przytaknęłam i dostałam gładką kawę z mlekiem. Nazwa podoba mi się do dziś, zamawiałam taką potem wiele razy i wiedziano o co chodzi.. Ale może ktoś z was wie, czy to jest jakiś jeszcze jeden typ francuskiej kawy z mlekiem? może to wersja na śmietance?
pozdrawiam
-
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Krups Expert GVX231,Bialetti Venus, Aeropress, Drip
Mój nauczyciel języka francuskiego(którego się kiedyś uczyłem) uśmiał by się nieźle gdyby przeczytał całe to nazewnictwo stosowane w kawiarniach. Nawet dosłowne tłumaczenie wyjaśnia co oznacza ta nazwa. O ile pamiętam i się domyślam to tak jak już wcześniej ktoś napisał że jest to czarna kawa z mlekiem.
Pokuszę się o stwierdzenie że:
cafe ou lait= cafe with milk
To jest ta sama kawa w tej samej proporcji(czyli zależnej od kawiarni)nazywana inaczej, w innym kraju.
Mam w mieście znajomego, który jest francuzem i prowadzi małą kawiarnie mogę go zapytać, jak to jest jeżeli kogoś to naprawdę aż tak bardzo zastanawia.
Pokuszę się o stwierdzenie że:
cafe ou lait= cafe with milk
To jest ta sama kawa w tej samej proporcji(czyli zależnej od kawiarni)nazywana inaczej, w innym kraju.
Mam w mieście znajomego, który jest francuzem i prowadzi małą kawiarnie mogę go zapytać, jak to jest jeżeli kogoś to naprawdę aż tak bardzo zastanawia.
- semiramida
- zagląda śmielej