latte oraz au lait

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » pn 11 paź 2010, 10:48

"Lejt" jest przejawem narodowych zdolności do języków obcych.

pattaya
Consigliere
Consigliere
Posty: 1084
Rejestracja: ndz 28 mar 2010, 23:38

Postautor: pattaya » pn 11 paź 2010, 11:09

Japiszoństwa

Awatar użytkownika
Joanna T.
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 924
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 12:09
Sprzęt: zazwyczaj dwugrupowe maszyny gastro

Postautor: Joanna T. » pn 11 paź 2010, 21:47

Raczej nieuctwa.
Słyszałam też o "kofi lejt bez mleka".
To już czysta głupota.
Blog o kawie i herbacie: libracafe.blogspot.com
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl

Awatar użytkownika
semiramida
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 29
Rejestracja: sob 15 sty 2011, 17:02
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Renverse

Postautor: semiramida » ndz 16 sty 2011, 13:54

rok temu we francuskojęzycznym regionie Szwajcarii poprosiłam ładnie po francusku o "caffe au lait" a pani mnie poprawila, że to "renverse". Na wszelki wypadek przytaknęłam i dostałam gładką kawę z mlekiem. Nazwa podoba mi się do dziś, zamawiałam taką potem wiele razy i wiedziano o co chodzi.. Ale może ktoś z was wie, czy to jest jakiś jeszcze jeden typ francuskiej kawy z mlekiem? może to wersja na śmietance?
pozdrawiam

Piotr
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 340
Rejestracja: pn 15 lis 2010, 20:33
Sprzęt: Krups Expert GVX231,Bialetti Venus, Aeropress, Drip
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Piotr » ndz 16 sty 2011, 20:58

Mój nauczyciel języka francuskiego(którego się kiedyś uczyłem) uśmiał by się nieźle gdyby przeczytał całe to nazewnictwo stosowane w kawiarniach. Nawet dosłowne tłumaczenie wyjaśnia co oznacza ta nazwa. O ile pamiętam i się domyślam to tak jak już wcześniej ktoś napisał że jest to czarna kawa z mlekiem.

Pokuszę się o stwierdzenie że:

cafe ou lait= cafe with milk

To jest ta sama kawa w tej samej proporcji(czyli zależnej od kawiarni)nazywana inaczej, w innym kraju.
Mam w mieście znajomego, który jest francuzem i prowadzi małą kawiarnie mogę go zapytać, jak to jest jeżeli kogoś to naprawdę aż tak bardzo zastanawia.

Awatar użytkownika
semiramida
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 29
Rejestracja: sob 15 sty 2011, 17:02
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Postautor: semiramida » ndz 16 sty 2011, 21:13

Je aime beaucoup le cafe au lait sans sucre... :-) i spytaj go o renverse :-)
pozdrawiam

Piotr
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 340
Rejestracja: pn 15 lis 2010, 20:33
Sprzęt: Krups Expert GVX231,Bialetti Venus, Aeropress, Drip
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Piotr » ndz 16 sty 2011, 21:23

Dobrze masz to jak w banku :wink: Może będzie mi wstanie opowiedzieć do tego jakąś historie :roll:, może wie coś więcej na temat cafe ou lait.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości