Cupping cappuccino

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
pattaya
Consigliere
Consigliere
Posty: 1084
Rejestracja: ndz 28 mar 2010, 23:38

Postautor: pattaya » czw 02 gru 2010, 22:24

To różne napoje są.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » pt 03 gru 2010, 11:00

Te stosunki będą chyba najtrudniejsze do ujarzmienia, bo i wpływ kluczowy mają na walory smakowe cappu.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » pt 03 gru 2010, 19:59

Ja może uprzytomnię, że "receptura" 1/3+1/3+1/3 oznacza, że cappuccino miałoby 75cm3 pojemności. Trochę mało, to bardziej przypomina rzadko stosowaną formułę (co nie znaczy, że niesmaczną) marocchino.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

Piotr
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 340
Rejestracja: pn 15 lis 2010, 20:33
Sprzęt: Krups Expert GVX231,Bialetti Venus, Aeropress, Drip
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Piotr » pt 03 gru 2010, 20:04

No tak tylko myślę że co lokal o inaczej bo zmienia się kształt filiżanek ich wielkość i objętość co tez może mieć znaczenie. Przypomniał mi się dziś przypadek takiej mojej stałej klientki która przychodziła i zamawiała cappucinno w największym kubku jaki był dostępny (na wynos choć zawsze piła na miejscu) w którym miało być espresso i sama piana którą kazała mi nakładać łyżką (musiałem to spieniać na 2 dzbanki). Potem patrzyłem z ciekawości co ona robi z tą kawą, a ta kobieta brała długą łyżkę otwierała kubek po czym wybierała samą pianę i jadła ją. Potrafiła takie dwie kawy zamówić z drugą postępowała tak samo( jak zresztą zawsze)i szła do domu. Więc dla takiego klienta ma znaczenie ile pianki będzie :D

Piotr
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 340
Rejestracja: pn 15 lis 2010, 20:33
Sprzęt: Krups Expert GVX231,Bialetti Venus, Aeropress, Drip
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Piotr » pt 03 gru 2010, 20:06

A co gdyby było na podwójnym espresso?

Awatar użytkownika
wasyl
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 544
Rejestracja: wt 22 gru 2009, 22:32
Sprzęt: Kolba, graty, automaty
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: wasyl » sob 04 gru 2010, 3:28

Kształt i pojemność filiżanek jest na dalekim planie Piotrze. Najtrudniej przychodzi sprecyzowanie co Pan, Pani mają na myśli zamawiając np. capu :D
Najczęściej wystarcza krótka rozmowa i już wiemy że Pani lubi np. piankę :P Co robimy? Lejemy grubszą mleczną cremę na espresso i patrzymy jak się Pani uszy trzęsą
:lol:
Czasem mam wrażenie że kwestie techniczne np. dot. obróbki mleka, biorą górę nad relacją z klientem, z jego potrzebami. Głośmy dobrą nowinę w temacie nie zapominając o przyzwyczajeniach naszych klientów :roll:
Wyciągajmy ich z marazmu stopniowo a smak kawowy im wróci :D
caffewasyl.pl już wkrótce

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Postautor: zbignes » sob 04 gru 2010, 10:19

Co zrobisz(jaka pianka) jak Frau Helga(Lidl) zamówi smaczne cappucino? :lol:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » sob 04 gru 2010, 10:23

Może z jakiegoś Warsteinera albo innego pilznera? :wink:
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Piotr
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 340
Rejestracja: pn 15 lis 2010, 20:33
Sprzęt: Krups Expert GVX231,Bialetti Venus, Aeropress, Drip
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Piotr » sob 04 gru 2010, 12:36

Zapewne była by wymagającym klientem ale co powiedzieć o Pani Jagodzie, jej to bym kawy chyba nie potrafił zrobić :roll:

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » sob 04 gru 2010, 12:47

Tej pani to od razu z czapy... tzn. czapy z głów. :twisted:
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
indi1984
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 147
Rejestracja: śr 28 paź 2009, 13:22
Sprzęt: Wega Nova Anzola dell'Emilia
Lokalizacja: Edinburgh

Postautor: indi1984 » sob 04 gru 2010, 14:58

Najbardziej w Pani Jagodzie i jej idiotycznych filmach instruktażowych boli mnie fakt, iż taki np. Włoch lub Francuz odnajdzie taki filmik na necie i będzie myślał, że tak właśnie robi się kawę w całej Polsce...
Była Astoria Divina + Młynek Compak K-6 Nero Brillante
Była Astoria CKE + Młynek Compak K-6 Nero Brillante

Jest Wega Nova Anzola dell'Emilia + Młynek Wega Contacolpi

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » sob 04 gru 2010, 16:31

No i co z tego? ;) Włosi i Francuzi nie są lepsi...

Piotr
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 340
Rejestracja: pn 15 lis 2010, 20:33
Sprzęt: Krups Expert GVX231,Bialetti Venus, Aeropress, Drip
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Piotr » sob 04 gru 2010, 18:43

Kontynuując dalej wątek pianki to jaka powinna być według waszego gustu mleczna, czy może kawowa? Z tym się też ostatnio borykam ponieważ muszę robić kawową a mam klientów którzy uwielbiają mleczną i powstaje konflikt na granicy standard-klient. Oczywiście wiadomo kto wygrywa :mrgreen:

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » sob 04 gru 2010, 20:29

Możesz napisać, co to jest pianka kawowa?
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

Piotr
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 340
Rejestracja: pn 15 lis 2010, 20:33
Sprzęt: Krups Expert GVX231,Bialetti Venus, Aeropress, Drip
Lokalizacja: Poznań

Postautor: Piotr » sob 04 gru 2010, 21:01

Chodziło mi o piankę w kolorze kawy która powstaje w odpowiedni sposób nalewania mleka do espresso, i ma posmak kawy a nie mleka.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości