Mexico GMP - dyskusja

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Mexico GMP - dyskusja

Postautor: Jogi » pn 17 paź 2011, 15:45

Właśnie jestem w trakcie rozpracowywania paczki tej kawy i mam spore zastrzeżenia, co do podawanego w prawie wszystkich sklepach jej składu. Wspomniano już w tym wątku właśnie o Marfisie, która wstępnie miała być 100% arabiką, a po jakimś czasie już taką nie była.
Ciekawi mnie skąd pochodzą informacje zamieszczane na stronach sprzedawców, bo sama palarnia takiej informacji o składzie nie podaje. Zmierzam do tego, że nie spotkałem jeszcze kawy tylko z 5% domieszką robusty, która zachowywała się tak jak ta. Bardzo wiele czynników wskazuje, że skład tej mieszanki jest mylnie powielany z jakiegoś niepewnego źródła. Nie widziałem jeszcze nigdy tak obfitej cremy z mieszanki z tak małą domieszką robusty. Crema z arabik jest całkiem inna. Zapach samych ziaren, cremy jak i ciastka po ekstrakcji wskazuje na ewidentnie większą zawartość robusty, a także w smaku prawie całkowite zniwelowanie kwaskowości i goryczy.
Ja daję na oko co najmniej 20-30%. Chciałbym wiedzieć, czy jest to kolejna ściema palarni, czy może ja aż tak się mylę i gdzie można znaleźć rzeczywiste i wiarygodne informacje o jej składzie. Może ktoś będzie wiedział coś więcej na ten temat?
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Mexico GMP - dyskusja

Postautor: antonio » pn 17 paź 2011, 16:24

Może jakaś fotografia nam pomoże?

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Mexico GMP - dyskusja

Postautor: kawcio » pn 17 paź 2011, 17:34

Jest też duża różnica pomiędzy GMP i Golden Cup. Wyczuwalna zawartość robusty jest znacznie większa w tej drugiej. Jest niezwykle tłusta w ekstrakcji, dla mnie solo już w zasadzie nie pijalna :( Obstawiałbym, że ma około 20% lub więcej robusty.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Mexico GMP - dyskusja

Postautor: loock » śr 19 paź 2011, 16:36

Skład Mexico GMP nie jest i nigdy nie był stały. Pozostałych mieszanek z Parenti z resztą też. W GMP jest robusta i mieszanka ta zachowuje się jak kawa z domieszką robusty, czyli jest lekko tłusta i daje body. Taka idea, ma być corpo i tyle, do tego brak ingerencji w negatywne walory smakowo zapachowe. Robusty jest akurat tyle żeby nie wychodziła lura jak z czystych arabik. Czasami 5-8% czasami nawet 10. W Golden Cupie jest do 20%, Fine Cup ma do 30%. Tak samo jest z Giovannini. Poza tym jeżeli chodzi o włoską produkcję to wszelkie składy i dane na temat proporcji a/r można sobie między bajki włożyć. Są one jedynie przybliżone w przypadku małych palarnii. Na opakowaniach nie ma podanego składu. Składy są prawdziwe ale jedynie w przypadku wielkich korporacyjnych palarni, gdzie opala się i miesza kawę mega tonami...Czyste arabiki produkowane we włoszech to właściwie tylko eksport na inne rynki...

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Mexico GMP - dyskusja

Postautor: Jogi » czw 20 paź 2011, 8:26

Dzięki za informację, muszę przyznać, że to naprawdę niezwykła kawa jak na mieszankę z 10% robusty (no niech tam nawet będzie 15%), a w megatonach można liczyć cremę, gęstość i aromat tej kawy. :D Po spróbowaniu jej można rzeczywiście w pełni się przekonać, że certyfikat jej się słusznie należy... i medal też. :wink:
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
Delizia.pl
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: pt 04 cze 2010, 10:45
Sprzęt: Siemens
Lokalizacja: Lubuskie
Kontaktowanie:

Re: Mexico GMP - dyskusja

Postautor: Delizia.pl » czw 20 paź 2011, 11:36

Witam, również mamy w ofercie kawy z palarni Parenti - Mexico i Giovannini i tak jak pisał Loock, skład nie jest do końca stały.
W GMP jest od 5 do 10% bardzo dobrej jakościowo robusty, nie raz częstowaliśmy tą kawa naszych klientów i każdy twierdził, że w porównaniu do Pellini Top to niebo w gębie.
Delizia.pl - duży wybór włoskich kaw ziarnistych, mielonych oraz środków czyszczących do ekspresów

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Mexico GMP - dyskusja

Postautor: antonio » czw 20 paź 2011, 11:41

w porównaniu do Pellini Top to niebo w gębie
...ojej...

Awatar użytkownika
cinek
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 720
Rejestracja: ndz 05 paź 2008, 23:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Mexico GMP - dyskusja

Postautor: cinek » czw 20 paź 2011, 14:44

Robusty jest akurat tyle żeby nie wychodziła lura jak z czystych arabik.
:smiech:
Isomac Zaffiro + Mazzer Mini, Classico od Mastro Antonio.

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: Mexico GMP - dyskusja

Postautor: zbignes » czw 20 paź 2011, 18:26

w porównaniu do Pellini Top to niebo w gębie
...ojej...
Teraz samozadowolenie uległo chyba poprawie:
Właśnie popijam sobie espresso zaparzone z Malawi... z gryczanym miodem świetne... bo nie miałem jeszcze dość odwagi, by dać więcej ognia w trakcie palenia w nowym piecu ;). Mocno kwaskowate, ale czyste, jędrne — myślę, że i do dripa niezłe będzie. Jeśli ktoś nie stroni od intensywnej kwaskowatości, to zapraszam :).

Przejście z L5 na większą maszynę nie wydaje się wcale łatwe, jeśli się chciałoby idealnie odwzorować proces palenia.
Każda sroczka swój ogonek chwali...
No to niech tak już zostanie, dlaczego innym to wytykać gdy sami...
Ostatnio zmieniony czw 20 paź 2011, 20:34 przez zbignes, łącznie zmieniany 1 raz.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Mexico GMP - dyskusja

Postautor: antonio » czw 20 paź 2011, 20:22

Zauważ, że w tym cytacie nie ma porównania z tytułową kawą włoską. Moje kwaśne kawy dalekie są od kaw looka, delicji i twoich. Uważam zaś, że Pellini Top równie dobre jest jak to, co w tytule. A w ogóle, dziękuję ci za cytowanie moich tekstów reklamowych.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Mexico GMP - dyskusja

Postautor: Jogi » pt 21 paź 2011, 8:13

Zastanawia mnie jeszcze tylko, skąd właściwie się wzięło to 5% uparcie podawane w informacjach o tej mieszance, skoro sam producent tego w żadnej oficjalnej informacji nie umieścił.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
CaffeMatti
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 253
Rejestracja: pt 21 sty 2011, 22:40
Sprzęt: ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!!
Gaggia Classic, Eureka Mignon, orientalny tygielek, kafetierka, Saeco Via Veneto de Luxe
Lokalizacja: Poznań

Re: Mexico GMP - dyskusja

Postautor: CaffeMatti » ndz 23 paź 2011, 14:11

Mi Mexico bardzo smakowało. Tylko skąd ta nazwa? Co ona ma z Meksykiem wspólnego? :)
ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!!
Użytkownik Twolipan został zbanowany za poglądy.

Awatar użytkownika
Delizia.pl
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: pt 04 cze 2010, 10:45
Sprzęt: Siemens
Lokalizacja: Lubuskie
Kontaktowanie:

Re: Mexico GMP - dyskusja

Postautor: Delizia.pl » pn 24 paź 2011, 17:53

Witam, ma tyle wspólnego, że właściciel palarni ma bzika na punkcie Meksyku oraz kultury Azteków oraz często jeździ tam na wakacje:)
Delizia.pl - duży wybór włoskich kaw ziarnistych, mielonych oraz środków czyszczących do ekspresów

Awatar użytkownika
AdamWysokinski
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 48
Rejestracja: śr 08 cze 2011, 6:16
Sprzęt: Ascaso Dream UP + Ascaso i-mini; Hario V60
Lokalizacja: Łódź

Re: Mexico GMP - dyskusja

Postautor: AdamWysokinski » ndz 01 lip 2012, 11:44

Odświeżając nieco wątek - Mexico GMP to pierwsza kawa na której mógłbym zakończyć moje poszukiwania kawowe. Wyśmienita.

Awatar użytkownika
Delizia.pl
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: pt 04 cze 2010, 10:45
Sprzęt: Siemens
Lokalizacja: Lubuskie
Kontaktowanie:

Re: Mexico GMP - dyskusja

Postautor: Delizia.pl » pt 06 lip 2012, 13:23

Witam, są jeszcze 2 interesujące propozycje z tej palarni - Giovannini Olimpia oraz GMA Dimensione Arabica, obie z certyfikatem INEI tak jak Mexico GMP
Delizia.pl - duży wybór włoskich kaw ziarnistych, mielonych oraz środków czyszczących do ekspresów


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości