La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » sob 01 sty 2011, 22:32

Jej trudność, polega na łatwości... :shock:
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
n-krzychu
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 123
Rejestracja: śr 09 cze 2010, 23:07
Sprzęt: młynek i-steel Ascaso
ekspres Ascaso Uno Prof PID
Lokalizacja: Bolesławiec Śl

Postautor: n-krzychu » sob 01 sty 2011, 23:38

"Łaska pańska na pstrym koniu jeździ"
- wcześniej takie peany na temat marfisy, a teraz pognębianie?
Są różne gusta i smaki też się zmieniają z czasem.
Ale powiem jedno - na razie ( 3 kilo przepijam ) mi smakuje i wychodzi zawsze dobra
- fakt nie ma tego czegoś, że powali na kolana, ale jest zawsze dobra i przewidywalna. Taka nie wiem jak to ująć - "grzeczna","ułożona"?
Czasem właśnie mi w niej brakuje takiego jakiegoś "pazurka" i "potargania"
Wg. mnie dobra codzienna kawa.

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: Poszukuję.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: maro » ndz 02 sty 2011, 11:42

Marfiska jest trudna ale po pokombinowaniu...
No jasne... I na dodatek trudno dostępna. Trzeba się nakombinować żeby ją dostać :wink:

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » ndz 02 sty 2011, 11:46

...
Są różne gusta i smaki też się zmieniają z czasem.
Ale powiem jedno - na razie ( 3 kilo przepijam ) mi smakuje i wychodzi zawsze dobra...Czasem właśnie mi w niej brakuje takiego jakiegoś "pazurka" i "potargania"
Wg. mnie dobra codzienna kawa.
Poznanie, nowe doświadczenia, skutecznie zmieniają pojmowanie świata, w tym nasze gusta. To zupełnie naturalne i wszyscy tego doświadczamy każdego dnia.
Nota bene to bardzo dobrze, że wszystko się tak dynamicznie wokół zmienia, bo w przeciwnym razie już dano dopadła by nas rutyna dobrej codziennej kawy. ;)
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

webs
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 63
Rejestracja: wt 04 maja 2010, 13:46
Sprzęt: Rancilio Silvia + MACAP M4
Kontaktowanie:

Postautor: webs » ndz 02 sty 2011, 18:26

No jasne... I na dodatek trudno dostępna. Trzeba się nakombinować żeby ją dostać :wink:
Bardzo prosto ją kupić:
http://www.sklep.cafesilesia.pl/

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » ndz 02 sty 2011, 18:39

Maro lubi żarty... :) Wiadomo gdzie kupić Marfisę.

matyst
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: wt 19 paź 2010, 19:51

Postautor: matyst » pn 03 sty 2011, 13:00

Można również kupić w http://www.delizia.pl

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pn 03 sty 2011, 13:22

matyst, może jak dobrze przyjrzysz się na horyzoncie zobaczysz wielki posąg ze Świebodzina. Może to akurat na Ciebie wskazuje on palcem i mówi: nie czyń tego więcej? :wink:
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

matyst
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: wt 19 paź 2010, 19:51

Postautor: matyst » pn 03 sty 2011, 13:30

Przepraszam. Wyżej ktoś wkleił link do innego sklepu więc myślałem,
że wszystko jest w porządku.
Poza tym dobrze jest wiedzieć co kupić i gdzie.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pn 03 sty 2011, 13:37

Właśnie o to mi chodzi. Na 8 Twoich wszystkich postów, co najmniej 7 reklamuje ten sklep! Nie przesadzajmy.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

essewissa
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 49
Rejestracja: pt 28 lis 2008, 9:04
Lokalizacja: Nibycja

Postautor: essewissa » pn 03 sty 2011, 15:30

Są lepsze kawy bo są gorsze, rozumiecie?
- yyy,nie bardzo...
- Marfisa jest dobrą kawą , jedną z najlepszych - dlatego jest nie najlepsza żeby ją ciągle pić. Lepsza to będzie taka, która będzie gorsza, bo będzie w sam raz. Co tak patrzycie?
- Że się towarzysz generał nie pogubi...

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: Poszukuję.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: maro » pn 03 sty 2011, 19:33

essewissa ja poproszę klarowniej bo nie nadążam i to pomimo sety Suktinisa.

evaa1979
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: ndz 05 gru 2010, 17:27

Postautor: evaa1979 » wt 04 sty 2011, 9:32

To moja pierwsza marfisa. Piję głównie jako "mieszankę mleczną", małżonek pije mocniejsze, ale generalnie jesteśmy zadowoleni. Świetnie smakuje w wersji ze spienionym mleczkiem:))) Jest poprostu dobra!
Nivona 730

Felini
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 570
Rejestracja: pn 12 mar 2007, 23:00
Lokalizacja: lubuskie

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: Felini » ndz 08 maja 2011, 23:46

Ile jest arabiki w arabice, konkretnej włoskiej mieszance 100% arabik?
Jeden z naszych klientów, wiedziony pewnie famą, kupił sobie parę kg włoskich bestsellerów, konkretnie szeroko opisaną i uwielbianą tu na forum mieszankę o wdzięcznej nazwie. Na paczce "stoi napisane": "100% Arabica" i do tego jakieś banialuki o specjalnie dobranych ziarnach, o wysokiej ich jakości. A w paczce naprawdę znajduje się więcej niż 20% robusty — ziarna robusty są charakterystyczne i łatwo rozpoznawalne.
Kilka miesięcy temu przywiozłem Pawłowi do Szajby ziarna na ślepy test. Kiedy po wsypaniu do zasobnika zapach zaczął być wyczuwalny, Paweł powiedział:
Wali robustą.
Inni forumowicze otrzymali ode mnie próbki tejże mieszanki to ślepych testów, oto co napisali:
Kawka jest delikatna, można by rzec kobieca. Co ważne jest dosyć dobrze zbalansowana, dlatego mi smakowała, w przeciwieństwie do kwacha, którego wypiłem w Szajbie ;-) . Jednak nie jest to mój ideał espresso. Zdecydowanie wolę w mieszance więcej robusty i bardziej dominujące orzechowo migdałowe posmaki, czego tutaj mi zabrakło.
Wydaje mi się, że jest tu zdecydowana przewaga arabiki z domieszką dobrej jakości robusty. Stawiałbym, że jest to coś w okolicach 80/20.
Strzelam, ze jest sporo ale dobrej robusty - espresso czekolada z aromatami pieczonego chleba.
Kremowa i cielista. Zapach ziarna i naparu mi trochę przeszkadza.
Nie próbowałem z mlekiem, nie analizowałem dokładnie składu.
Trudno powiedzieć cokolwiek na podstawie fotografii. Ziarna robusty są
mniej owalne, okrągłe, są bardziej jakby ostre, spiczaste na biegunach i
mają proste bruzdy, wcale nie muszą być małe, na ogół są pokaźnych
rozmiarów. Parę takich ziarenek można na zdjęciu zobaczyć. A poza tym nic
chyba nie wiadomo, może tylko tyle, że palone konkretnie, do drugiego
cracku.
Opinia antonio ma inną wartość, ponieważ nie próboawł zaparzać tych ziaren a oceniał tylko na podstawie wyglądu.

O jakiej mieszance mowa? O tytułowej La Brasilianie Marfisie - 100% arabice. :wink:

Ziarna Marfisy zostały zakupione w znanym na forum sklepie o sprawdzonej reputacji.
Żaden z testujących forumowiczów nie wiedział jaką kawę dostaje do testów, żaden też nie wiedział ile osób i kto konkretnie testuje.
Tym samym nie było wzajemnych wpływów na wyniki testu, zasugerowania się czyjąś opinią.
Do testowania starałem się wybrać osoby z długim stażem na forum, które raczej nie wzbudzają wątpliwości co do ich kawowej wiedzy i doświadczenia.
Przepraszam, że innych pominąłem, ale ilość kawy była ograniczona.
Nie chcę przesądzać o trafności i ostateczności wyników, jednak na pewno dają one do myślenia.

Awatar użytkownika
ranGo
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 332
Rejestracja: pt 18 mar 2011, 12:11
Sprzęt: e61

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: ranGo » pn 09 maja 2011, 14:19

No może nie należy aż tak mocno teoretyzować a smak kawy jest ważniejszy niż jej skład i wygląd samych ziarenek.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości