La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8533
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: antonio » sob 10 gru 2011, 10:19

Dzięki za kilka rzeczowych i trafnych refleksji :). Fama i sukces Marfisy mocno wpisuje się w ogólne powodzenie włoskich przedsięwzięć. Fiat, pizza, makaron i Marfisa. Nic w tym złego nie ma...

Awatar użytkownika
wasyl
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 544
Rejestracja: wt 22 gru 2009, 22:32
Sprzęt: Kolba, graty, automaty
Lokalizacja: Gliwice

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: wasyl » ndz 11 gru 2011, 1:26

Lock czy Silesius mogliby nawiązać kontakt nie z krętaczami z Ferrary ale z plantatorami i sami wypalać i robić mieszanki. Mam większy szacunek do Woseby, MK Cafe (tak tu krytykowanych) bo są producentami, niż do importerów którzy nie potrafią sami tworzyć rynku tylko łykają badziewie z "Italii"
No tutaj trochę się zagalopowałeś :D
Stawiasz na równi małych importerów z gigantami typu Strauss. To tak jakby p. Henio, mechanik z sąsiedztwa rzucił rękawice Ferrari.
Oni to zrobili: kopią się z budżetami gigantów na cele marketingowe idące w setki tyś.
Powiem Ci też drogi mała herba, że dzięki takim właśnie małym firmom, poznałem prawdziwy świat kawy.
Wiesz czemu? Bo ich nie stać na sprzedaż takiego gó...a jakie robią Twoi faworyci, własnoręcznie wypalonego :dymek:
caffewasyl.pl już wkrótce

mala herba
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 114
Rejestracja: sob 05 lip 2008, 20:59
Lokalizacja: m.st. Wwa

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: mala herba » ndz 11 gru 2011, 18:17

Spokojnie. są również inne segmenty rynku, efekty skali obowiązują. Są jeszcze Stellini, Antonio, Blackcofeeroasters, Singi i wielu innych, którzy udowodnili, że można to robić - wypalać. Tylko trzeba chcieć. To, że wymaga to znacznie większego wysiłku - zgoda. To, że emocjonalnie podchodzisz do kawy z Italii, też miło:) W wielu sprawach, Włosi są jedyni.
"Ziemia – to plama
Na nieskończoności błękicie;
Ciemna gwiazda, w słonecznych gwiazd świcie.."

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: Jogi » pn 12 gru 2011, 10:45

Wielokrotnie już pisaliśmy, dlaczego warto kupować kawy z Włoch. To nie snobizm, bo snobizm to kupować Lawanzę z Włoch, a wiele palarni tam po prostu ma dostęp do ziaren, do których nasi lokalni palacze nie mają szans się dostać. Przynajmniej w porównywalnej cenie. Bo tam palarnie zamawiają w tonach, palą w tonach i przy okazji mają kolejki ustawiających się pod drzwiami właścicieli plantacji. Nasi palacze właśnie w tych kolejkach sami się muszą ustawiać u drzwi plantatorów, a ci mówią: sprzedane do Włoch. :wink:
Nie widzę za bardzo sensu w sprzedaży dwóch różnych Marfiz, ale jeżeli udało się poprawić coś, co można było poprawić, to jak najbardziej to popieram. I jeżeli jeszcze polski dystrybutor dopiął swego i wymógł na palarni produkcję pod swoje własne zapotrzebowanie, to już jest precedens niespotykany do tej pory. Świadczy tylko i wyłącznie o gigantycznym zaangażowaniu i po prostu czerpaniu satysfakcji z tego, co się robi, a idąc dalej - niesamowitym w słuchaniu w potrzeby klientów i wielkim szacunku do nich. Tak, to może w oczy kłuć, ale tylko tych, którzy sami nie są w stanie sprostać tak wysokim standardom.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

mala herba
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 114
Rejestracja: sob 05 lip 2008, 20:59
Lokalizacja: m.st. Wwa

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: mala herba » pn 12 gru 2011, 11:46

Dzięki Jogi za sensowne wyjasnienie sprawy. Twój wpis dużo mówi i zapewne jest tak, jak piszesz, lecz co do Marfizy, to znów ona tak fenomenalna nie jest, by na rynku zabjać się o ziarna, z których jest robiona. Zwłaszcza w przypadku dużej nadprodukcji globalnej, inicjatyw typu fair trade, czy bio, które to służą stymulowaniu rynku w sytuacji nawisu podażowego.

A to, że następuje ingerencja w produkt obrandowany-powszechnie rozpoznawalny, nie jest wyrazem siły, ale raczej słabości, lub też agresywnej polityki rynkowej, właściwej Krafotwi czy Tchibo (zjawisko grzebania w tej samej marce zależnie od długości geograficznej - inny Jacobs w Polsce, inny w Niemczech). By zobrazować sytuację z Marfizą - to tak, jakby Jacobsa z Polski zaczęto sprzedawać w Niemczech a ludzie zarządali przywrócenia (lepszego) Jacobsa:)
"Ziemia – to plama
Na nieskończoności błękicie;
Ciemna gwiazda, w słonecznych gwiazd świcie.."

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: zamek » pn 12 gru 2011, 11:59

Brazylia Santos - najrzadsza kawa świata :lol: a włoskie mieszanki są z najlepszych arabik i robust :smiech:.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: Jogi » pn 12 gru 2011, 12:33

Nikt tu nie napisał, że najlepszych, bo najlepsze nie kosztują 80 zł/kg. Nie pisałem też o Marfisie, ale takich palarniach jak Illy, Jolly, ATT, Parenti itp. itd., których mieszanek wiele palarni nie będzie w stanie doścignąć. Norweskie pewnie bywają o wiele lepsze, ale naprawdę nie zamierzam kupować kawy za 300 zł/kg. Wtedy wybieram polskie czy duńskie za 90. :wink:
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: Poszukuję.
Lokalizacja: Kraków

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: maro » pn 12 gru 2011, 12:44

kawy za 300 zł/kg.
Bez przesady 200 zł wystarczy na T.W. espresso blend - moja ulubiona mieszanka sezonowo zmienna :) . Ale cóż... Kryzys zmusił mnie do tańszych zakupów w PL.
Kupię ekspres dźwigniowy.

Robson27
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 106
Rejestracja: wt 11 paź 2011, 10:44
Sprzęt: nie mam

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: Robson27 » wt 20 gru 2011, 12:36

A napiszcie proszę jakieś linki do tych Norweskich rarytasów

Awatar użytkownika
GUCIO-59
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: ndz 27 lis 2011, 13:44
Sprzęt: Siemens EQ.5 TE506509 macchiatoPlus - czarny piano, kawiarka - BIALETTI "Brikka", tygielek - "GiPFEL", Brasilia Zassenhaus - młynek.
Lokalizacja: STA/RP

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: GUCIO-59 » wt 20 gru 2011, 12:44

Też bym chciał...
CELLINI nr. 1 Zgodnie z przepisami USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych wszelkie prawa do fotografii są własnością jej autora. Kopiowanie i rozpowszechnianie jej w jakiejkolwiek formie jest zabronione.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: Jogi » wt 20 gru 2011, 12:51

Linków ci u nas dostatek, podobnie jak karpików przed świętami... :dymek:
Po wpisaniu w wyszukiwarce opcji słowa Norwegia można znaleźć sporo informacji.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

montefalco
Posty: 5
Rejestracja: pt 23 gru 2011, 9:39
Sprzęt: saeco incanto de-lu-xe :)

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: montefalco » pt 23 gru 2011, 9:45

Moi drodzy kawożercy,

podkręcony Waszymi opiniami kupiłem 3 paczki Brasiliany, tuż co palonej (w grudniu 2011!) i załadowałem do ekspresu.

Co poczułem?

hmmm, cieniutki napitek...mało smaku...przepraszam, ale lura...


czy możecie mi powiedzieć co jest nie tak? może to ekspres? mam saeco incanto deluxe - nie jest to profesjonalna maszyna gastronomiczna, ale do zastosowań firmowych - powinna być ok (ma młynek i takie tam)

co robić? jak tu się wydelektować tą kawą z moim ekspresem?
kurczę, co pójdę do restauracji to serwują mi taką smaczną kawę że dusza śpiewa...co kupię kawę i zrobię w ekspresie, to albo smak i zapach węgla od węglarzewskiej, albo cieniutko, jak z tą Brasilianą,

I JAK TU ŻYĆ PREMIERZE!!!!!!!!!!!!!!! !!!

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: Maciej1 » pt 23 gru 2011, 10:07

Z automatem i wbudowanym w nim młynkiem daleko nie zajedziesz tzn. nie wyciśniesz z kawy tego co najlepsze.
_, w kolejce _

Awatar użytkownika
Quell
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 206
Rejestracja: pt 02 paź 2009, 21:21
Sprzęt: NS Musica Lux/Macap M4D
La Marzocco Linea Mini
Jura J9 Carbon
Saeco Inc.de lux
Lokalizacja: Cz-wa

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: Quell » pt 23 gru 2011, 10:15

Powiem Ci ,że sprawa nie jest prosta :D . Zacznij od regulacji młynka, sprawdź ustawienie temperatury i dozy w menu. Musisz zrobić wiele prób, a jeśli to nie da dobrego rezultatu , proponuje przed każdym strzałem puścić trochę wrzątku z dyszy pary , aby termoblok osiągnoł wyższą temperaturę na początku ekstrakcji, szczególnie jeśli ma to miejsce zaraz po włączeniu ekspresu.

Według mnie temat nie dotyczy kawy lecz ekspresu, i powinien wylądować w odpowiednim wątku :)
Kopamatakava .......
Bazzara Top 12/Agust NE/ KONA Extra Fancy

montefalco
Posty: 5
Rejestracja: pt 23 gru 2011, 9:39
Sprzęt: saeco incanto de-lu-xe :)

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: montefalco » pt 23 gru 2011, 10:25

to co radzicie w takim razie?
jak żyć?
po co sprzedają takie graty jak inkanty z młynkami?
ostatnio kupiłem dżezwę i kawę w Sarajewie - po zgotowaniu smakuje lepiej niż inkantowa...

widziałem na allegrze ekspresy gastro, używki z Włoch po ok. 4k - czy to jest najkrótsza droga do smacznej kawy?
czy można kupić coś tańszego i nowego?

i co zrobić z łapciuchami z seeco, którzy sprzedają inkanty za 3k - ekspresy z których kawa nie smakuje?

PS - ale w tym ekspresie chyba nie ma regulacji temperatury wody...no może jest coś z dozą...a regulacja młynka to tylko taka śruba w zasobniku kawy która ma na sobie kropki, i ja to ustawiłem tą śrubą na jak najdrobniejszy młyn. Wiem że podczas regulacji w serwisie Seko, fachura powiedział że kawa mieli na kaszę i on mi to ustawi tiptop, i żeby tego nie regulować. Dodam że facet wyglądał bardziej na smakosza jaboli niż kawy...


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość