La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: La Brasiliana Marfisa

Postautor: Jogi » wt 31 sty 2012, 9:39

Trochę gorzkiego, trochę słodkiego, minimalnie kwaśnego i słonego. No może jeszcze troszkę umami. :wink:
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

MarcinFutrzak
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: sob 11 wrz 2010, 14:27
Sprzęt: Zelmer Piano, młynek Tchibo.
Lokalizacja: Wrocław

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: MarcinFutrzak » wt 31 sty 2012, 13:18

Mi się wydaje, że w nowej Marfisie nie ma już w posmaku brandy, o którym ktoś tu już pisał. A szkoda....bo to nadawało jej wyjątkowości.

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: cyrus » wt 31 sty 2012, 14:00

Stwierdziłeś to własno-języcznie? :)
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

MarcinFutrzak
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: sob 11 wrz 2010, 14:27
Sprzęt: Zelmer Piano, młynek Tchibo.
Lokalizacja: Wrocław

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: MarcinFutrzak » wt 31 sty 2012, 14:10

Tak - miałem starszą wersję, a w styczniu kupiłem nową i już nie jestem tak zachwycony...

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: Jogi » wt 31 sty 2012, 14:36

No cóż, pozostaje stosować najpierw kawę, a później brandy. Albo razem: wstrząśnięte, nie mieszane. :D
Czy ja wiem, czy to takie wyjątkowe. Każda kawa z w miarę pijalną robustą we w miarę akceptowalnej dawce może trochę brandy zalecieć czasami. A nawet i w arabikach też to może się zdarzyć.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: Poe » czw 22 mar 2012, 10:52

a ja jestem bardzo ciekaw tej kawy, właśnie czekam na kuriera z CafeSilesia, m.in. z tą kawą, z czym, że spróbuję jej dopiero na święta z saeco talea touch (automat z młynkiem ceramicznym). Jestem jej bardzo ciekaw, bo sporo o niej się tu naczytałem, w sumie sprzecznych opinii, więc tym bardziej powinno się to sprawdzić organoleptycznie ; )
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Roman
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: wt 31 sty 2012, 15:41
Sprzęt: Gaggia Classic
I-2 steel
Lokalizacja: Warszawa

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: Roman » pt 07 wrz 2012, 7:58

Na początku wychodziła mocna i gorzka. Dzisiaj rano grubsze mielenie, mniejsza doza i wyszła dużo lepsza, ale szukam dalej :)

dandy
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 561
Rejestracja: śr 03 cze 2009, 21:36
Sprzęt: aeropress, grindripper, Incanto, KG89
Lokalizacja: Lublin

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: dandy » pt 07 wrz 2012, 14:04

Szukaj a znajdziesz :) I przekonasz się, że nie warto sobie więcej zawracać Marfisą głowy :wink:

arturoleksik
zagląda od święta
Posty: 16
Rejestracja: pn 26 gru 2011, 19:54
Sprzęt: Ascaso Steel UNO PROF PID
Iberital Challenge

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: arturoleksik » sob 29 gru 2012, 10:36

Wczoraj dostałem swój pierwszy kilogram Marfisy. Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby mi zasugerować najlepszą temperaturę ekstrakcji.

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: Maciej1 » sob 29 gru 2012, 14:02

Nikt tego dokładnie Ci nie określi, musisz sam dostosować temp. do swoich kubków smakowych :) . Ustaw na Pidzie 92 stopnie, wtedy podczas ekstrakcji na ciastku będzie ok. 90 stopni i w zależności od preferencji jedź w górę lub w dół.
_, w kolejce _

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: Maciej1 » sob 29 gru 2012, 14:04

Nikt tego dokładnie Ci nie określi, musisz sam dostosować temp. do swoich kubków smakowych :) . Ustaw na Pidzie 92 stopnie, wtedy podczas ekstrakcji na ciastku będzie ok. 90 stopni i w zależności od preferencji jedź w górę lub w dół.
_, w kolejce _

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: Crom » pn 07 sty 2013, 22:40

Czy ktoś się orientuje gdzie można nabyć opakowanie testowe 50-100g ziarnistej Marfisy?
Czytając tyle pozytywnych recenzji nabrałem ochoty aby jej spróbować, jednak miałem już kiedyś kontakt z jakąś kawą brazylijską Santos (przynajmniej tak ją opisał sprzedawca z allegro) i mi nie smakowała kompletnie, była niesamowicie kwaśna. Być może przeterminowana bo nie podano żadnych dat.
Dlatego nie chciałbym nabywać od razu dużych opakowań a nie mam gdzie spróbować słynnej Marfisy.

Awatar użytkownika
tomekk
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 27
Rejestracja: śr 20 cze 2012, 21:42
Sprzęt: STEEL UNO PROF. | i-2 steel | Aeropress | Phin | Hario Slim
Lokalizacja: Warszawa

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: tomekk » wt 08 sty 2013, 21:43

La Brasiliana Marfisa paradoksalnie nie jest brazylijska.

Awatar użytkownika
Delizia.pl
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 334
Rejestracja: pt 04 cze 2010, 10:45
Sprzęt: Siemens
Lokalizacja: Lubuskie
Kontaktowanie:

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: Delizia.pl » wt 08 sty 2013, 23:42

Witam, La Brasiliana to mieszanka różnych kaw, jeden z głównych składników to brazylijska arabika Santos, stąd nazwa.
Jeśli chodzi o pytanie o opakowania 50-100g to nie ma takich.
Delizia.pl - duży wybór włoskich kaw ziarnistych, mielonych oraz środków czyszczących do ekspresów

Awatar użytkownika
tomekk
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 27
Rejestracja: śr 20 cze 2012, 21:42
Sprzęt: STEEL UNO PROF. | i-2 steel | Aeropress | Phin | Hario Slim
Lokalizacja: Warszawa

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: tomekk » śr 09 sty 2013, 21:01

Ooops! Faktycznie. Jest Santos. :oops:
Ale La Brasiliana to nazwa palarni i tym się zasugerowałem.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość