La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
Bucz
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: wt 24 lip 2012, 12:17
Sprzęt: Chemex
FP Bodum Kenya
moka Bialetti 1fil & Duka 3/6 fil
młynek Tiamo Mini Slim Hybrid
Lokalizacja: 52.21°N, 21.01°E

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: Bucz » wt 12 mar 2013, 13:40

# kawa: LaBrasiliana Marfisa
# data palenia: 19.02.2013
# pochodzenie/skład: Santos, Salwador, Nikaragua Kilimandżaro/100% arabika
# dystrybutor: Cafe Silesia
# metoda zaparzania: moka express

Po raz pierwszy zamówiłem tę kawę sugerując się bardzo pochlebnymi opiniami na pierwszych stronach jednego z wątków forum. Z tego powodu miałem spore oczekiwania podsycone faktem bardzo świeżego wypalenia kawy. Pierwszy raz zaparzylem Braslianę 27 lutego, czyli zaledwie 8 dni od daty wypalenia. Pierwsze wrażenie nie było zbyt dobre, gdyż napar okazał się nadmiernie kwaśny. Wykonałem korektę ustawień młynka stosując nieco grubsze mielenie. W efekcie od razu nadmierna kwaskowatość ustąpiła. Kolejny podejście to już poprawny napar: zbalansowana kwaskowatość w pierwszym odbiorze i długi posmak gorzkiej czekolady na koniec. Kawa jest poprawna, nie narzucająca się. Brasiliana jest kawą łagodniejszą w porównaniu do Caffen BAR (80/20 arabika/robusta: Brazylia, Kolumbia/Indie) którą otrzymałem od Cafe Silesia jako gratis na ślepą próbę. Marfisa pasuje mi bardziej na popołudnia niż poranki. Niestety nie miałem jeszcze okazji spróbować Brasiliany z dodatkiem robusty.

Podsumowując: Marfisa LaBrasiliana w wersji Cafe Silesia jest dobrą mieszanką, jednak pozytywna fama jaka jej towarzyszyla swego czasu jest większa niż rzeczywista wartość.

Awatar użytkownika
Delizia.pl
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 335
Rejestracja: pt 04 cze 2010, 10:45
Sprzęt: Siemens
Lokalizacja: Lubuskie
Kontaktowanie:

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: Delizia.pl » śr 20 mar 2013, 22:21

Witam, dodam, że La Brasiliana Marfisa od Cafesilesia to nie jest ta sama Marfisa, która jest dostępna we wszystkich innych sklepach polskich i zagranicznych. To trochę inna kawa (mieszanka 3 arabik, a nie 6) i w ogóle nie powinna się nazywać Marfisą, gdyż smakuje inaczej (jest po prostu kwaśna). Wszystko wynika z tego, ze Cafesilesia podsunął taki pomysł palarni i chciał ulepszyć kawę, a wyszło jak wyszło...
PS nie wiem skąd wysokie oczekiwania do Marfisy, skoro to kawa ze średniego przedziału ceny i jakości.
Delizia.pl - duży wybór włoskich kaw ziarnistych, mielonych oraz środków czyszczących do ekspresów

Awatar użytkownika
KrzychK
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 266
Rejestracja: sob 21 lut 2009, 23:39
Sprzęt: Vibiemme Junior BD/ Macap MC4
Lokalizacja: Warszawa

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: KrzychK » czw 21 mar 2013, 15:42

w ogóle nie powinna się nazywać Marfisą, gdyż smakuje inaczej (jest po prostu kwaśna).
Zaczynasz kolego flame, bardzo stanowcze stwierdzenie, czymś poparte? Np. tym, że krytykujesz konkurencję?
Grunt to cos ciemnego.... no moze byc i kava.
Vibiemme Junior BD/ Macap MC4

Awatar użytkownika
Domes
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 345
Rejestracja: ndz 21 gru 2008, 14:40
Sprzęt: Gaggia Classic + Iberital Challenge
Lokalizacja: R-sko / Wrocław

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: Domes » czw 21 mar 2013, 17:48

Proszę o usunięcie postu, problemy techniczne ;)

Awatar użytkownika
Silesius
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 343
Rejestracja: pn 04 lut 2008, 2:59
Sprzęt: BEZZERA / EUREKA / HARIO / AEROPRESS
Lokalizacja: Górny Śląsk / OberSchlesien
Kontaktowanie:

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: Silesius » pt 22 mar 2013, 0:25

(...) wynika z tego, ze Cafesilesia podsunął taki pomysł palarni i chciał ulepszyć kawę, a wyszło jak wyszło...
PS nie wiem skąd wysokie oczekiwania do Marfisy, skoro to kawa ze średniego przedziału ceny i jakości.
Wynika z tego, kolego Delizio, że CafeSielsia nie chciało robić Klientów "w bambuko" gdy się okazało że (zgodnie z włoskim prawem! sic!) jest tam domieszka ok 5% robusty ;). "Nasza" Marfisa nie jest po prostu "kwaśną" Marfisą, tylko Marfisą pozbawioną "przyprawy" robusty. Dzięki temu nie musimy kłamać w żywe oczy pisząc ot choćby coś takiego: http://www.delizia.pl/m-19/p-15/la-bras ... fisa-1000g ;).

A to co "podsunęliśmy" palarni, to przede wszystkim opcję by pisać za każdym razem (z każdym sortem) dokładny skład arabik (bo przecież naturalnie że jest on zmienny w zależności od dostępności surowca).
Obecnie, z palenia lutowego jest to Nikaragua, brazylijski Santos i bardzo ciekawy singiel z El Salvador: Finca Kilimanjaro (zwycięzca w swoim czasie "Cup Of Excellence" z edycji salwadorskiej - http://www.allianceforcoffeeexcellence. ... gram/2003/ - tu można nieco podejrzeć nt produkcji i obróbki: http://vimeo.com/16750044# ).
I prawdę mówiąc - mimo wielu złych i dobrych momentów w przeszłości z tą kawą i z tą palarnią - MARFISA jest obecnie naprawdę jedną z lepszych mieszanek z południa Europy.

Panie Michale.. czasem warto wiedzieć co się sprzedaje.. ;)
Gryfny Kafyj na Fejsbuku: Lubisz? ;)
Profesjonalny sklep z kawą (i nie tylko!): www.CafeSilesia.pl

Awatar użytkownika
Delizia.pl
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 335
Rejestracja: pt 04 cze 2010, 10:45
Sprzęt: Siemens
Lokalizacja: Lubuskie
Kontaktowanie:

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: Delizia.pl » sob 23 mar 2013, 11:19

Witam, dokładnie wiemy co sprzedajemy, to że włoskie prawo jest takie a nie inne to co zrobić ?
A to, że wg unii europejskiej marchewka jest owocem a ślimak rybą.... absurdów prawnych jest wiele.
Pozostaje tez kwestia tego co producenci żywności podają na opakowaniu, nie dotyczy to tylko kawy (ile jest mięsa w mięsie, sera w serze itp?).

Zrobiliście zamieszanie wokół Marfisy tylko po to, żeby pozyskać nowych klientów.
Wielu ludzi nie znających tematu gubi się o co chodzi, że są 2 różne produkty pod nazwą Marfisa.
Jeśli mieliście taki posłuch u producenta, to najuczciwiej by było gdyby usunął z opakowania napis 100% arabica
lub nową kawę oferował pod inną nazwą z innym opakowaniem.
Delizia.pl - duży wybór włoskich kaw ziarnistych, mielonych oraz środków czyszczących do ekspresów

Awatar użytkownika
pafcio0
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 166
Rejestracja: czw 29 lis 2012, 13:51
Sprzęt: Arrarex Caravel, Dripy Tiamo i Hario , Chemex, Phin, Kawiarki Bialetti, tygielek, młynek Eureka Mignon, Hario slim, Grindripper

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: pafcio0 » sob 23 mar 2013, 15:50

Ja tam jestem szarym konsumentem i z mojej konsumenckiej strony nie podobają mi się powyższe nieprzyjemne ataki Delizia.pl.
Nie lepiej zająć się własnym biznesem niż nawzajem szukać drzazg w cudzych oczach?
Delizio, piszesz, że zdajesz sobie sprawę, że Marfisa nie jest 100% Arabiką, mimo że z różnych powodów na opakowaniu stoi, że jest.
No to dlaczego nie zaskarbić sobie zaufania klienta i napisać, że na opakowaniu owszem jest 100%, ale MY WIEMY I UPRZEDZAMY, że to nie jest 100%. Taka szczerość tylko punktuje w oczach klienta.
Silesia poszła po rozum do głowy i bardzo zręcznie pod marketingowym względem rozwiązała sytuację z Marfisą.
Zrobiliście zamieszanie wokół Marfisy tylko po to, żeby pozyskać nowych klientów.
Yyyy, a czy nie o to chodzi w prowadzeniu sklepu? Żeby pozyskać klientów? W dodatku zupełnie uczciwie?...

Awatar użytkownika
KrzychK
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 266
Rejestracja: sob 21 lut 2009, 23:39
Sprzęt: Vibiemme Junior BD/ Macap MC4
Lokalizacja: Warszawa

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: KrzychK » sob 23 mar 2013, 17:14

Witam, dokładnie wiemy co sprzedajemy[...]
Przykład pokazowej obłudy, bo na Twojej stronie stoi dalej jak byk:
Marfisa
[...]
Skład: 100% arabika

Tak więc pretensje miej do siebie, ew. obraź się na producenta i przestań sprowadzać i sprzedawać jego towar 8)
Grunt to cos ciemnego.... no moze byc i kava.
Vibiemme Junior BD/ Macap MC4

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: loock » sob 23 mar 2013, 19:25

Obecnie, z palenia lutowego jest to Nikaragua, brazylijski Santos i bardzo ciekawy singiel z El Salvador: Finca Kilimanjaro (zwycięzca w swoim czasie "Cup Of Excellence" z edycji salwadorskiej - http://www.allianceforcoffeeexcellence. ... gram/2003/ - tu można nieco podejrzeć nt produkcji i obróbki: http://vimeo.com/16750044# ).
Hehheh ten konkurs COE, na który owa plantacja dostarczyła kawę odbył się, jak dobrze widzę 10 lat temu :)
Poza tym nie porównuj kawy COE, przeselekcjonowanej z 10 razy na potrzeby COE z przemysłową masówką z kontenera...nawet z tej samej plantacji...bo to już zakrawa na zwyczajną ignorancję...żeby nie napisać dosadniej...
Ja tam bym wolał, żebyś nas kolego Silesiusie, znawco takich szczegółów, w zamian za te powyższe bajki marketingowe, oświecił nieco w temacie bazowych składników tej mieszanki...dlaczego np Santos czy Nikaragua, których jest w tym blendzie co najmniej 60-70%, nie pochodzą z tak renomowanych plantacji jak ten salwador z Finca Kilimanjaro, hę?...

Awatar użytkownika
GUCIO-59
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: ndz 27 lis 2011, 13:44
Sprzęt: Siemens EQ.5 TE506509 macchiatoPlus - czarny piano, kawiarka - BIALETTI "Brikka", tygielek - "GiPFEL", Brasilia Zassenhaus - młynek.
Lokalizacja: STA/RP

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: GUCIO-59 » sob 23 mar 2013, 19:54

A to, że wg unii europejskiej marchewka jest owocem a ślimak rybą.... absurdów prawnych jest wiele.
Nie prawda nigdzie w Europie nawet zachodniej tak nie jest. Marchewka to na pewno warzywo itd... Na stoisku z marchewką pisze jak byk warzywa! To tak ku gwoli ścisłości... :)
CELLINI nr. 1 Zgodnie z przepisami USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych wszelkie prawa do fotografii są własnością jej autora. Kopiowanie i rozpowszechnianie jej w jakiejkolwiek formie jest zabronione.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: antonio » sob 23 mar 2013, 20:29

Dajcie już spokój z tymi Marfisami. Jednym smakuje jedna, a innym druga.

Awatar użytkownika
premium
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 79
Rejestracja: pn 03 sty 2011, 20:12
Sprzęt: Fiorenzato Bricoletta Electronic (E61/hx)
Ascaso I-2 mini, Tiamo Skerton
moka, aeropress, french press
szukam taniego i dobrego używanego młynka :)
Lokalizacja: Poznań

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: premium » sob 23 mar 2013, 21:32

A to, że wg unii europejskiej marchewka jest owocem a ślimak rybą.... absurdów prawnych jest wiele.
Nie prawda nigdzie w Europie nawet zachodniej tak nie jest. Marchewka to na pewno warzywo itd... Na stoisku z marchewką pisze jak byk warzywa! To tak ku gwoli ścisłości... :)
OT (dla niedowiarków): http://www.fsai.ie/uploadedFiles/Dir%20 ... 3%20EC.pdf
for the purposes of this Directive, tomatoes, the edible parts of rhubarb stalks, carrots, sweet potatoes,
cucumbers, pumpkins, melons and water-melons are considered to be fruit
:smiech:

Awatar użytkownika
galex
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 313
Rejestracja: śr 13 maja 2009, 13:26
Lokalizacja: Toruń

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: galex » ndz 24 mar 2013, 9:40

Nie ma to, jak czytać ze zrozumieniem...
Hint: :arrow:
for the purposes of this Directive [definiującej dżemy, galaretki etc.]
Nivona 610, AeroPress, młynek Ćibo

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: cyrus » ndz 24 mar 2013, 11:46

Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
premium
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 79
Rejestracja: pn 03 sty 2011, 20:12
Sprzęt: Fiorenzato Bricoletta Electronic (E61/hx)
Ascaso I-2 mini, Tiamo Skerton
moka, aeropress, french press
szukam taniego i dobrego używanego młynka :)
Lokalizacja: Poznań

Re: La Brasiliana Marfisa - dyskusje, komentarze itp.

Postautor: premium » pn 01 kwie 2013, 22:10

Galex:

Taaa, teraz to nam wszystkim rozjaśniłeś :) Zatem umówmy się, że na potrzeby niniejszego posta: kawa jest mięsem.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości