Kawa organiczna

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
STELLINI POLSKA
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 648
Rejestracja: ndz 13 lut 2011, 1:11
Sprzęt: La Spaziale MiniVivaldi MK2, moka Bialetti, aeropress.
Alex Duetto II i Macap Mx 900
Lokalizacja: DANIA Odense/POLSKA -Dolny Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Kawa organiczna

Postautor: STELLINI POLSKA » pn 11 kwie 2011, 22:59

W końcu moderator :wink: Musi być czujny :mrgreen: Kawcio ale za to ,że tam jeden błąd w pisowni poprawiłem to nie pochwaliłeś :?
JAKUB

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kawa organiczna

Postautor: kawcio » pn 11 kwie 2011, 23:30

Sam najlepiej wiesz, że to nie pierwszy raz :bat: ..... nigdy copy/paste mi nie imponowało...
Proszę zamiast wklejać tu czyjeś wypowiedzi, czy artykuły jako swoje, linkować je po prostu, albo wyraźnie zaznaczyć kto to napisał i kiedy.
....W późniejszych stadiach jest już bardziej odporna i największym wrogiem staje się dla niej zbyt obfite słońce.....
Ale wracając do tematu to dlaczego akurat słońce, w obliczu tylu innych zagrożeń, jak różnego rodzaju grzyby, szkodniki, chwasty i Hemileia vastatrix jest największym wrogiem kawowca? Tym bardziej, że ogromna większość plantacji organicznych, to plantacje zacienione...
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
STELLINI POLSKA
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 648
Rejestracja: ndz 13 lut 2011, 1:11
Sprzęt: La Spaziale MiniVivaldi MK2, moka Bialetti, aeropress.
Alex Duetto II i Macap Mx 900
Lokalizacja: DANIA Odense/POLSKA -Dolny Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Kawa organiczna

Postautor: STELLINI POLSKA » pn 11 kwie 2011, 23:44

Największym bo nieprzewidywalnym .Nadmierny kontakt ze światłem słonecznym i wysoką temperaturą ma ogromny wpływ na późniejszy smak kawy i np.na zbyt dużą zawartość cukru w ziarnach . Problemy z grzybami i szkodnikami dokuczają najbardziej w pierwszych kilku latach od założenia ekoplantacji . W dobrze rozwiniętych ekosystemach tak konfiguruje się inne rośliny na plantacjach aby minimalizować tego typu zagrożenia -chyba już to było gdzieś napisane w poprzednich postach.
Faktem jest ,że przytaczam czasem opracowania różnych mądrych ludzi - wolę je wklejać do postów niż linkować bo są wtedy łatwiejsze do odnalezienia w danym temacie - to chyba żaden grzech :D ( ale dla formalności będę podawał źródło :wink: )
Ostatnio zmieniony wt 12 kwie 2011, 0:00 przez STELLINI POLSKA, łącznie zmieniany 2 razy.
JAKUB

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Re: Kawa organiczna

Postautor: slavik » pn 11 kwie 2011, 23:59

...Każda z odmian kawy wymaga odpowiedniego klimatu, gleby oraz terenu uprawy. Drzewo kawowe wymaga nasłonecznienia, dużej wilgotności gleby, przewiewu, chociaż działania te nie mogą być bezpośrednie. Czyli obok drzew kawowych sadzi się tzw. mamki kawowe, które chronią przed nadmiernym nasłonecznieniem, wiatrami i deszczem.
No to sobie podlinkuje - tut
Czyli co z tym nadmiarem słońca...? - wysuszy, spowolni wzrost...?
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
STELLINI POLSKA
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 648
Rejestracja: ndz 13 lut 2011, 1:11
Sprzęt: La Spaziale MiniVivaldi MK2, moka Bialetti, aeropress.
Alex Duetto II i Macap Mx 900
Lokalizacja: DANIA Odense/POLSKA -Dolny Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Kawa organiczna

Postautor: STELLINI POLSKA » wt 12 kwie 2011, 0:02

Dopisałem u góry ale powtórzę - tak po chłopsku - za dużo słońca i w owocach pojawia się za dużo np.cukrów co negatywnie wpływa na późniejszy proces upalania ziaren (podczas procesu upalania cukier łączy się z proteinami - gdy jest go za dużo w ziarnach ma to negatywny wpływ na efekt końcowy-smak)
JAKUB

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kawa organiczna

Postautor: kawcio » wt 12 kwie 2011, 0:15

Dopisałem u góry ale powtórzę - tak po chłopsku - za dużo słońca i w owocach pojawia się za dużo np.cukrów co negatywnie wpływa na późniejszy proces upalania ziaren (podczas procesu upalania cukier łączy się z proteinami - gdy jest go za dużo w ziarnach ma to negatywny wpływ na efekt końcowy-smak)
Przepraszam za moje, może dziś trochę drętwe poczucie humoru.... ale twoje oryginalne posty można łatwo rozpoznać po braku interpunkcji, albo jej złym umiejscowieniu.... :lol:
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
STELLINI POLSKA
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 648
Rejestracja: ndz 13 lut 2011, 1:11
Sprzęt: La Spaziale MiniVivaldi MK2, moka Bialetti, aeropress.
Alex Duetto II i Macap Mx 900
Lokalizacja: DANIA Odense/POLSKA -Dolny Śląsk
Kontaktowanie:

Re: Kawa organiczna

Postautor: STELLINI POLSKA » wt 12 kwie 2011, 0:21

Mam na to logiczne wytłumaczenie :D - pracuję na duńskim laptopie (z duńską klawiaturą i nie wszystko jest tutaj przypisane tak jak w polskich odpowiednikach i czasami wracanie i wstawianie przecinka,kropki itd. staje się dla mnie uciążliwe a tak w rzeczywistości to chyba zwykłe lenistwo :dymek:
JAKUB

Awatar użytkownika
marctwain
@mod
@mod
Posty: 1114
Rejestracja: śr 28 paź 2009, 17:49
Sprzęt: A.Basic/I2/S.Vienna SA x 2, AP/Hario MSS1, F.MissCombiDuo
Lokalizacja: 05-077

Re: Kawa organiczna

Postautor: marctwain » wt 12 kwie 2011, 6:09

Niedługo będę specjalistą od laptopów: antypody i Ameryka - nie mają polskich znaków, Europa prawie północna - interpunkcja i jeszcze nie wiadomo co. :shock:
CTRLC I CTRLV działa za to wszędzie...
:oops:
Żyję.:) Mariusz Obrazek

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Kawa organiczna

Postautor: Jogi » wt 12 kwie 2011, 7:46

O godz. 5:09, to widzę, że nawet i w polskich nie wszystko hula, jak należy. :dymek:
(...)nie maja (...) za ro (...)
To się wytnie. :mrgreen:
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
kawyswiata
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 80
Rejestracja: śr 21 wrz 2011, 10:29
Sprzęt: Brasilia

Re: Kawa organiczna

Postautor: kawyswiata » wt 15 lis 2011, 22:35

Czytałem i zastanawiam się czy słyszeliście o produktach Fairtrade już?

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Re: Kawa organiczna

Postautor: slavik » wt 15 lis 2011, 22:46

Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
kawyswiata
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 80
Rejestracja: śr 21 wrz 2011, 10:29
Sprzęt: Brasilia

Re: Kawa organiczna

Postautor: kawyswiata » wt 15 lis 2011, 23:08

Czy ktoś z was próbował bo wprowadziłem do oferty i jestem mile zaskoczony, choć cena jest wysoka to jak na mój gust biją na głowę niektóre kawy jakością i smakiem.

fayer
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: pn 05 wrz 2011, 10:47
Sprzęt: KRUPS / model:

Re: Kawa organiczna

Postautor: fayer » śr 16 lis 2011, 9:45

Przejrzałem ofertę kaw FairTrade, bardzo ciekawa. Tak na marginesie, nie widzę regulaminu na stronie kawyswiata - albo przeoczyłem albo go nie ma.

Awatar użytkownika
kawyswiata
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 80
Rejestracja: śr 21 wrz 2011, 10:29
Sprzęt: Brasilia

Re: Kawa organiczna

Postautor: kawyswiata » śr 16 lis 2011, 10:16

Dziękuję za info był niewłączony przez przypadek.

bartosinski
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 31
Rejestracja: wt 13 paź 2009, 21:27
Lokalizacja: Paryż Północy
Kontaktowanie:

Re: Kawa organiczna

Postautor: bartosinski » pn 21 lis 2011, 15:45

O ile dobrze się orientuję (poprawcie mnie, jeśli się mylę), to aby można było się oficjalnie "chwalić" sprzedażą kawy Fairtrade (inaczej: aby można było powiedzieć: "tak, jesteśmy Fairtrade i sprzedajemy kawę Fairtrade"), należałoby się również odpowiednio "zacertyfikować". Wiąże się to oczywiście z odpowiednimi kosztami/procedurami itp. Czy jest sens? Cóż... sam się zastanawiam...
bartosinski
Ascaso Steel Duo Prof
odrestaurowany La Cimbali M30 bistro
I-mini i stuningowany stary dobry młyn od Carimali

"Czy ja palę?! Pani Kierowniczko! Ja palę przez cały czas! Na okrągło!"


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości