Kawa bezkofeinowa — skąd, jaka, rodzaje, smaki

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Kawa bezkofeinowa — skąd, jaka, rodzaje, smaki

Postautor: Crom » śr 17 lut 2016, 13:28

miałem okazję wypróbowac ponownie kawę Decaf Super Bar Arabica ze Świeżopalonej
Kawa bardzo ciemno palona, pokryta olejkiem. Smak akceptowalny, spory udział w smaku ma ciemny stopień wypalenia. W espresso szału nie ma (ale da się wypić), natomiast kawa dobrze nadaje się do mleka, tutaj ciemne palenie i więcej goryczy nie przeszkadza a nawet jest zaletą.
Osoby które piją kawy mleczne i chcą ograniczyć kofeinę powinny być zadowolone. Do espresso i metod przelewowych raczej nie, chyba że jako niewielki dodatek do kawy kofeinowej.

Następnie zamówiłem Nikaragua Finca la Cascada z palarni Coffeelab (do nabycia w sklepie Coffedesk http://www.coffeedesk.pl/product/2430/C ... cada-Decaf
Dostałem świeżo wypalone ziarenka sprzed paru dni. Powiem krótko - rewelacja !!! Ziarna są duże, jasno-średnio palone, ładnie pachną. Jest to myta arabika, więc należy się spodziewać raczej kwaskowatych nut ale całość jest smaczna i dobrze wychodzi nawet jako espresso. Dla mnie ta kawa była zaskoczeniem, myślałem już że bezkofeinowe to nic specjalnego a tu niespodzianka :D Smak jest może trochę bardziej płaski niż kofeinowe ziarna speciality, ale różnica nie jest duża a od niektórych ziarenek te tutaj są nawet smaczniejsze. Najlepsza bezkofeinowa jaką piłem :szampan:
Polecam zarówno do espresso, jak i do mleka. Kawa wypalona podobnie jak inne ziarna speciality, więc świetnie nada się żeby robić sobie mieszanki np. 50/50 z kawą kofeinową.

Jeśli Coffelab potrafi zrobić takie kawy bezkofeinowe to powinni spróbować także z innymi ziarenkami, np. coś z obróbki suchej.

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Kawa bezkofeinowa — skąd, jaka, rodzaje, smaki

Postautor: Crom » śr 24 lut 2016, 15:22

poszukiwań sensownej kawy bezkofeinowej ciąg dalszy.
Muszę trochę zweryfikować wcześniejsze pozytywne słowa odnośnie Nicaragua Finca Licho - nadal nie mam do niej specjalnych zastrzeżeń, aczkolwiek smak tych ziarenek w porównaniu z kofeinową wersją o podobnym profilu smakowym też wykazuje cechy typowe dla kaw bezkofeinowych, tzn. jest nieco płaski, jakby czegoś brakowało. Ja akurat gustuję w kawach z suchej obróbki (a ta tutaj jest z mokrej) i być może to moja osobista preferencja wpływa na ocenę. Mimo wszystko uważam, że - jako bezkofeinowa - ta kawa sprawdziła się i pewnie kupią ją powtórnie.

W mieszankach 50/50 z kawą kofeinową braki bezkofeinowej są mniej odczuwalne i w takiej wersji używam ich przy espresso, gdy chcę zminimalizować pobudzenie. Dodatek kawy o innej charakterystyce pozwala urozmaicić smak o inne nuty, no i to zawsze o połowę mniej kofeiny. Przy cappucino czy latte można użyć samej bezkofeinowej, mleko tuszuje większość niedociągnięć.

Kolejną kawa jaką testowałem była Brazylia - Bezkofeinowa z palarni Gregorio: http://www.kawagregorio.pl/kawa-bezkofe ... zkofeinowa
Ziarenka wypalone jasno-średnio, palenie kilka dni wcześniej. Kawa, mimo że bezkofeinowa, ma dość wyraźny smak typowy dla kaw brazylijskich, słodko-czekoladowy, do tego lekko wyczuwalna goryczka nieznanego pochodzenia. Podobnie jak wcześniej testowane kawy bezkofeinowe także i ta kawa jest mocno przepuszczalna, musiałem skręcić młynek do minimum i zwiększyć dozę żeby uzyskać odpowiednie czasy. Za to parzy się pięknie wizualnie, crema obfita i wielobarwna. Parzenie ma odczuwalny wpływ na smak - zbyt krótkie uwydatnia gorzkie nuty, przy dłuższych kawa sporo zyskuje.
Myślę, że - jako kawa bezkofeinowa - można polecić te ziarenka. Dekofeinizacja dodała nutę goryczki ale nie pozbawiła ich smaku, jak to bywa z kawami dekofeinizowanymi. Wersja którą testowałem jest dopiero na etapie wstępnym, możliwe że z czasem producent ulepszy coś w procesie obróbki. W porównaniu do innych, podobnych ziaren bezkofeinowych palarnia Gregorio oferuje je w bardzo konkurencyjnej cenie.

Szczerze mówiąc najlepiej pasuje mi mieszanka obu powyższych ziaren bezkofeinowych - kwaskowata Nicaragua w połączeniu ze słodko-czekoladową Brazylią tworzą zróżnicowane i całkiem fajne połączenie.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość