Agust Natura Equa - dyskusja

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Agust Natura Equa - dyskusja

Postautor: antonio » śr 25 maja 2011, 18:10

Wydaje mi się, że trochę za dużo w tej pięknej filiżance... Mógłby ktoś pochwalić się fotografią ziaren?

Awatar użytkownika
anca
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: pt 31 sie 2007, 21:16
Sprzęt: ascaco basic,mukka bialetti easy timer. bałkańska dżezwa
Lokalizacja: Zamość

Re: Agust Natura Equa - dyskusja

Postautor: anca » śr 25 maja 2011, 18:43

Mówisz i masz.
Agust Natura Equa w pełnej krasie...:)
Załączniki
ziarna.jpg

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Agust Natura Equa - dyskusja

Postautor: antonio » śr 25 maja 2011, 18:45

No właśnie. Polakierowane jakby. Czyszczenie młynka po czymś takim jest nieodzowne ;). No ale sporo w tym mytych arabik.

Awatar użytkownika
anca
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: pt 31 sie 2007, 21:16
Sprzęt: ascaco basic,mukka bialetti easy timer. bałkańska dżezwa
Lokalizacja: Zamość

Re: Agust Natura Equa - dyskusja

Postautor: anca » śr 25 maja 2011, 18:46

Wooooow....dałeś mi do myślenia...mój nie czyszczony od ho ho......:(

...po czym się poznaje mytą arabikę??????

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Re: Agust Natura Equa - dyskusja

Postautor: profik » śr 25 maja 2011, 19:01

Antonio źle Ci się wydaję. To było dopio w filiżance do espresso, nawet bym powiedział za mało się "nalało".

A ziarenka ładne, jednolite, troche jak lakierowane to prawda.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Agust Natura Equa - dyskusja

Postautor: antonio » śr 25 maja 2011, 19:02

Po jasnych pozostałościach tzw. silver skin w bruzdach dzielących ziarenka.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Agust Natura Equa - dyskusja

Postautor: Jogi » czw 26 maja 2011, 8:54

Coś mi się wydaje, że kiedyś na spotkaniu w Kelleranie była mowa o tym, że te z jasnym pergaminem to właśnie obrabiane na sucho. :?: Ale może coś mi się pokręciło.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Re: Agust Natura Equa - dyskusja

Postautor: piovit » czw 26 maja 2011, 9:00

A jak dłużej potrzymasz ziarno w piecu, to nie ma znaczenia czy myte czy nie, bo i tak po jasnej łusce zostaje wspomnienie :wink: .

Awatar użytkownika
anca
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: pt 31 sie 2007, 21:16
Sprzęt: ascaco basic,mukka bialetti easy timer. bałkańska dżezwa
Lokalizacja: Zamość

Re: Agust Natura Equa - dyskusja

Postautor: anca » czw 26 maja 2011, 9:08

No właśnie. Polakierowane jakby..
Rozyumiem,że są to naturalne olejki świadczące o wysokiej jakości....czy się mylę?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Agust Natura Equa - dyskusja

Postautor: antonio » czw 26 maja 2011, 9:17

Olejki nie świadczą o żadnej jakości lecz o procesie palenia. Są naturalne.

Piotrze, nigdy nie byłem dobry z biologii :). Nie mam pewności czy to silver skin czy pergamin, czy jeszcze jakaś inna błonka. Na razie taka dokładna wiedza nie jest mi potrzebna. Może, gdy zacznę uprawiać roślinki coffea arabica...
Ostatnio zmieniony czw 26 maja 2011, 11:56 przez antonio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Re: Agust Natura Equa - dyskusja

Postautor: piovit » czw 26 maja 2011, 9:21

Olejki a jakość ziarna to dwie, nie mające ze sobą nic wspólnego, rzeczy.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Agust Natura Equa - dyskusja

Postautor: Jogi » czw 26 maja 2011, 9:35

I wcale nie trzeba za każdym razem myć młynka (chociaż jak ktoś lubi, to czemu nie :wink: ), bo każde ziarno ma w sobie tłuszcz, nawet jeżeli nie ma olejków na zewnątrz.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Re: Agust Natura Equa - dyskusja

Postautor: piovit » czw 26 maja 2011, 9:51

Tylko że ten tłuszcz w kawie, którego nie widać gołym okiem, przelatuje sobie gładko przed młynek, nie zostawiając żadnych śladów. Natomiast ten tłuszcz widoczny na ziarnach, ma zupełnie inną lepkość i przykleja się, do czego tylko może. Widać to wyraźnie po hopperze, gdy zdarzy mi się jakąś mocno paloną włoską mieszankę, przepuścić przez młynek. Pojemnik momentalnie przestaje być przeźroczysty.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Agust Natura Equa - dyskusja

Postautor: antonio » czw 26 maja 2011, 11:24

No właśnie. Niedawno po takich ziarnach młynek u moich znajomych musiałem oczyszczać z pokładów kawowej "plasteliny". Jasno palone ziarna zostawiają po sobie tylko suchy, nieszkodliwy pył.

Felini
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 570
Rejestracja: pn 12 mar 2007, 23:00
Lokalizacja: lubuskie

Re: Agust Natura Equa - dyskusja

Postautor: Felini » wt 01 maja 2012, 16:10

Czy zauważyliście w smaku tej mieszanki jakieś zmiany w ciągu ostatnich 2-3 miesięcy?


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości