Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: loock » sob 17 gru 2011, 17:43

Cężko stwierdzić ile potrzeba :) Kupiłem w zeszłym roku jakoś chyba 12, ale właściwie to dla teściowej, bo domowe soki robi i chciała spróbować tym słodzić :) I u niej to rośnie jak głupie, no ale ona ma czas o to dbać i się umie z badylami obchodzić :D Ja mam na oknie jedną, ostała się z dwóch. Pierwszą po prostu za szybko i za bardzo poobrywałem, no i się zatrzymała w rozwoju :) Ot królika doświadczalnego z niej zrobiłem :) Poza tym dopiero niedawno zacząłem to testować, ale z tego co widzę spokojnie można powoli zbierać młode listki i suszyć na zapas. Chyba ze 2 - 4 roślinki spokojnie Ci wystarczą do domowych potrzeb. Jest w zasadzie z nimi bardzo podobnie jak z ziołami uprawianymi w domu :)

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: Jogi » pn 19 gru 2011, 9:52

No to teraz to się będą ludzie w głowę pukali, jak forum poczytają. Nie dość, że kawę sobie wypalają, to jeszcze cukier sami robią. :wink:
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

olak
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 725
Rejestracja: sob 05 lis 2011, 16:56
Sprzęt: Moka 3cup/FP/Skerton/Clever Dripper/Aeropress

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: olak » pn 19 gru 2011, 10:17

Stewia jest świetna! Kiedyś próbowałam.
Nie słodzę kawy, herbaty od wielu lat.
Małża próbowałam przestawić na fruktozę, ale z dwóch powodów zrezygnowałam. Cukru rafinowanego używam do wypieków, czasem zmieniam na trzcinowy i koszt fruktozy jest wyższy niż trzcinowego. Fruktoza w wypiekach mi się nie sprawdziła.
Głównym wyjadaczem miodu w domu jest Nieletni.

mac.kozinsky
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 414
Rejestracja: pt 16 sty 2009, 15:07
Lokalizacja: Warszawa

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: mac.kozinsky » pn 19 gru 2011, 10:29

Do ekstazy .... z gryczanym miodem.
Też nie słodzę, ale polecam wrzosowy :mrgreen:
Wrzosowy czy z wrzosu? Bo to podobno nie to samo - tak w każdym razie klarowali mi w pasiece na Mazurach.
Ostatnio próbowałem przelewówki z faceliowym - po 1 litrze miodu testów[*]: wydaje się nie dominować smaku kawy i pozwala się cieszyć indywidualnymi "smaczkami" danego ziarna.


[*]i nie mam tu na myśli trójniaka ani półtoraka :mrgreen:
/Macap MC4/Philips Cafe Essence/Aeropress/v60/Hario Skerton
Espresso al cacao ruleeezzz!

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: Jogi » pn 19 gru 2011, 10:42

Wrzosowy czy z wrzosu?
Wrzosowy z pszczoły. :wink: Tu bym nie przesadzał. Kto zabroni pszczole na inny kwiatek polecieć. A wiadomo, że pszczoła to z kwiatka na kwiatek lubi poskakać...
A w sumie to na czym ta różnica miałaby polegać?
faceliowym
:shock: Pierwszy raz słyszę.
Mam akurat rzepakowy i mimo lekko dziwnego zapachu w słoiku jest jednym z najmniej nadających swój charakterystyczny smak miodów.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8533
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: antonio » pn 19 gru 2011, 13:08

Wrzosowy mam akurat pod ręką. Faktycznie jest wyjątkowy, podobno nigdy się nie krystalizuje, ma konsystencję galaretki. Faceliowo-spadziowego niedawno zjadłem cały słój — pyszny był. Rzepakowy wydaje się najmniej ekscytujący, ale jest OK ze względu na cenę.

mac.kozinsky
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 414
Rejestracja: pt 16 sty 2009, 15:07
Lokalizacja: Warszawa

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: mac.kozinsky » pn 19 gru 2011, 21:18

faceliowym
:shock: Pierwszy raz słyszę.
Kilka słów o facelii i takimże miodzie Pszczelarze mówili, że bardzo miododajna roślina.
/Macap MC4/Philips Cafe Essence/Aeropress/v60/Hario Skerton
Espresso al cacao ruleeezzz!

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: Poe » wt 31 sty 2012, 21:03

o ile herbatę z miodem, a i owszem (choć ogólnie fanem herbaty to nie jestem), to kawę z miodem, cóż, zawsze bałem się zaryzykować, ale skoro mówicie, że nawet ciekawe efekty mogą z tego wyjść, to zapewne spróbuję jak tylko zaopatrzę się w "mjodek".

a co do samego słodzenia - osobiście bardzo lubię kawę (espresso jak i cappu bądź latte) z brązowym, trzcinowym, nierafinowanym, raczej grubo mielonym (może niekoniecznie taki wręcz a'la cukierki ;)) - od kilku paczek typu Demerara z firmy Sante (ze względu na dobry stosunek ceny do jakości) - przyjemny zapach, który lubię + walory smakowe dodatkowe do kawy.

Biały cukier właśnie, moim zdaniem, psuje smak kawy - jest zbyt słodki, a "nie daje nic w zamian".
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
Animator47
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 785
Rejestracja: sob 05 lut 2011, 17:43
Sprzęt: Gaggia Espresso Pure +i-mini+Moka+Aeropress+Hario Slim
Kontaktowanie:

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: Animator47 » sob 07 kwie 2012, 23:45

Z "The espresso coffee production system" Bazzarry:
"Balancing its bitter taste with sugar, the specific defects of the coffee are better identified. Plus, sugar enhances not only the defects buy also the special qualities"
co potwierdza moje wcześniejsze domysły:

W przypadku niektórych osób cukier (dodawany w niewielkiej dozie!) wcale nie służy zamaskowaniu smaku naparu, on pomaga zwiększyć doznania smakowe, powiększyć ten bukiet smaków obecny w kawie. Obserwuję to chociażby na swoim przykładzie - kawa bez odrobiny cukru ma dla mnie w miarę jednolity smak, nie jestem w stanie rozłożyć go na czynniki składowe. Natomiast gdy dodam odrobinkę cukru, zauważam mnóstwo subtelności. Może tak się dzieje, ponieważ moje kubeczki smakowe wyczuwają dominujący smak, czyli np w kawie jest to goryczka, reszte odrzucają, ale gdy doda się do tego drugi mocny smak - cukier, czyli słodycz - skrajnie odmienny od goryczki to kubki są zmuszone do otwarcia na inne smaki? Nie wiem, tak podpowiada logika oparta na moim doświadczeniu.
Chociaż muszę powiedzieć, że obecnie słodzę dużo rzadziej :mrgreen:.

edtheduck
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 178
Rejestracja: śr 30 lis 2011, 19:24
Sprzęt: clever dripper | Porlex
mukka express | Aeropress
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: edtheduck » wt 17 kwie 2012, 18:47

To nie od dziś wiadomo, że cukier pomaga wzmocnić smak.
[OT]Np w przypadku gumy do żucia, jeśli po jakimś czasie przestajemy czuć jej smak, wystarczy dodać do niej cukier i znowu żuć.[/OT]

Ja jestem niestety słodkim człowiekiem i zawsze choć trochę słodzę.

szyroki
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 72
Rejestracja: pn 08 lis 2010, 9:25
Sprzęt: Technivorm Moccamaster
Lokalizacja: Tychy

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: szyroki » czw 19 kwie 2012, 16:14

Uwielbiam słodycze, ale cukru w espresso nie toleruję.
Ani w żadnej innej czarnej kawie.

Zdarza mi się kilka razy w roku wypić słodkie latte, ale nie traktuję tego jako kawę, a raczej jako deser w chwili kryzysu :-)

Awatar użytkownika
SzaChowieC
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic|
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: SzaChowieC » czw 19 kwie 2012, 17:50

Ja uważam że kawa = chwila przyjemności ! Tylko od Ciebie zależy jak sobie zrobisz kawę i z czym/bez czego ją wypijesz. Jeśli lubisz z cukrem to czemu nie... nie ma żadnych wzorców by pić kawę z cukrem czy bez solą czy pieprzem.
To Twoja chwila przyjemności ! Mimo wszystko apeluję by jednak czasem dać szansę np bariście w dobrej kawiarni może akurat kawa spasuje bez cukru... więc proszę nie wrzucajcie kostek cukru przed spróbowaniem...

:szampan: tak jak lubicie...

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: cyrus » pt 27 kwie 2012, 7:23

Coś na temat słodzenia kawy :mrgreen:
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
SzaChowieC
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic|
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: SzaChowieC » pt 27 kwie 2012, 8:42

hahah...świetne : )

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: kawcio » pt 27 kwie 2012, 12:28

Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości