Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: cyrus » sob 28 kwie 2012, 15:52

Och, przepraszam :oops:
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Freezer64
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 670
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 19:12
Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
Lokalizacja: Kraków

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: Freezer64 » pn 30 kwie 2012, 17:52

Ja prawie zawsze piję kawę bez cukru czy jakichkolwiek innych dodatków, ale muszę przyznać, że Jacobs Cronat Gold (mielonka) przeciśnięty przez AP, posłodzony i zalany mlekiem z lodówki jest całkiem w porządku :mrgreen:

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: Poe » wt 03 lip 2012, 17:41

Kilka(naście) postów wcześniej był poruszony wątek stevii. Myślałem, że jest to produkt bardzo niszowy, do dzisiaj - kupiłem sobie, ze względu na szalejące upały, nową Perłę Summer Edition (bardzo przyjemna w smaku, przy okazji, polecam). Czytając skład, zauważyłem, że ten produkt piwny nie jest słodzony białym cukrem, ani (dzięki Bogu) żadnym słodzikiem, a właśnie stevią :)
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: ignacy » wt 03 lip 2012, 17:53

Tylko, że sama Perła Summer smakuje jak sommersby z płynem do płukania ust niestety za sprawą aromatu miętowego... ;)
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: Poe » wt 03 lip 2012, 19:20

Mi tam dziś idealnie wchodzi po niezwykle intensywnym dniu - obrona drugiego licencjatu, dostałem się na operatorkę, maluje i tapetuję kuchnię na stancji, także dwie takie perły jak znalazł ;) tym bardziej, że nie piłem jej jeszcze. A Sommersby też dobry, trochę bardziej orzeźwiający moim zdaniem niż Perła.
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
SzaChowieC
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic|
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: SzaChowieC » pt 06 lip 2012, 17:34

Kupiłem ostatnio cukier trzcinowy firmy DIAMANT. W dniu kupna otwarłem go i okazało się, że jest bardzo wilgotny, cały sklejony w jedną wielką kulkę. Macie może jakiś sposób by go "wysuszyć"? Tak aby był suchy, sypki i smaczny.
Pierwsza porcja poszła bez opakowania do lodówki...zobaczymy może zadziała.


M.

fux
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 566
Rejestracja: ndz 01 sie 2010, 8:05
Sprzęt: Izzo ALEX Duetto & MACAP M4D, tygielek
Lokalizacja: inąd

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: fux » pt 06 lip 2012, 18:10

Myślę, że otworzyłeś...

Kiedyś ktoś mi podpowiedział, że sprawdzonym patentem jest włożenie do kilku reklamówek, następnie do worka z grubej tkaniny, kawałek deseczki, młotek i na mniejsze kawałki...
Do skutku.

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: cyrus » pt 06 lip 2012, 19:45

Do solniczki, by sól się nie zbrylała, wsypuje się ryż. Może też pomoże :mrgreen:
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
SzaChowieC
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic|
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: SzaChowieC » sob 07 lip 2012, 9:19

@fux
To będzie mój sposób ostateczny. Zrozumiem to, że nie będzie bryłek, ale czy walenie młotem spowoduje wysuszenie cukru?

@cyrus
by sól się nie zbrylała
Właśnie tyle, że to chroni przed zbrylaniem a nie "rozbryla" już wilgotny cukier. Po za tym na 500g wręcz mokrego cukru chyba będę potrzebował z 1kg ryżu, a jak się nie uda wszystko w kosz pójdzie.

Lodówka to wcale nie był taki zły pomysł po jakiś 15h cukier jest suchy i sypki, zachował zapach, ale niestety pozostały niewielkie bryłki, ale tutaj ratuje pomysł fux'a :mrgreen: Ciekawe czy zachował swoje właściwości?


M.

fux
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 566
Rejestracja: ndz 01 sie 2010, 8:05
Sprzęt: Izzo ALEX Duetto & MACAP M4D, tygielek
Lokalizacja: inąd

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: fux » sob 07 lip 2012, 10:10

Myślę, że goryczy nie nabierze... :mrgreen:

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: cyrus » sob 07 lip 2012, 16:55

Właśnie tyle, że to chroni przed zbrylaniem a nie "rozbryla" już wilgotny cukier
A zbrylanie jest powodowane przez wilgoć :wink: Wysusz gdzieś ten cukier i tyle. Włóż do ciepłego piernika w torebce na balkon/parapet (przy obecnych temperaturach)...
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

edtheduck
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 178
Rejestracja: śr 30 lis 2011, 19:24
Sprzęt: clever dripper | Porlex
mukka express | Aeropress
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: edtheduck » pn 09 lip 2012, 12:43

Wysusz gdzieś ten cukier i tyle. Włóż do ciepłego piernika w torebce na balkon/parapet (przy obecnych temperaturach)...
Byle na balkonie mrówki tego nie wyjadły :wink:

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: Metiu » pn 09 lip 2012, 13:30

Wyniosą. :)

Czemu cukier brązowy zbryla się bardziej niż biały ? :?
Gdy trzymam brązowy w suchej szafce, zamknięty w pojemniczku tupperware po np. 2 - 3 dniach nieużywania zawsze tworzy się taka delikatna bryła - wystarczy lekko potrząsnąć i z powrotem wraca do pierwotnego stanu. Nie zauważyłem takiego zjawiska w cukrze białym.
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: slavik » wt 10 lip 2012, 18:43

Widocznie sam w sobie, jest trochę wilgotny... :roll:
Też czasami mam w pojemniku cukier zbrylony, wstrząśnięty wraca do normy...
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
SzaChowieC
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic|
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: SzaChowieC » wt 10 lip 2012, 19:04

A ja jeszcze napiszę, że i w lodówce i na balkonie cukier się wysuszył. Dodam jeszcze, że w lodówce dłużej to trwało, ale mniej się zbrylił.


Pozdrawiam.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość