Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
Paulinne87
Posty: 4
Rejestracja: pn 22 lip 2013, 13:43
Sprzęt: kafetierka
Lokalizacja: Łódź

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: Paulinne87 » czw 26 wrz 2013, 14:36

Przebrnęłam przez temat, prześledziłam zażartą dyskusję o cukrze. Widzę zwolenników dwóch obozów - słodzących i niesłodzących. :) Ja lubię czuć smak kawy. Ten prawdziwy, gorzki. Podobnie zresztą jak z herbatą. Jeśli już złagadzam sobie smak kawy to tylko mlekiem. Cukru praktycznie nie używam.
Kocham ten stan: papierosy, kawa, ja...

webs
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 63
Rejestracja: wt 04 maja 2010, 13:46
Sprzęt: Rancilio Silvia + MACAP M4
Kontaktowanie:

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: webs » pt 13 gru 2013, 13:13

Ja do kawy używam cukier trzcinowy. Jest mniej słodki w smaku i nadaje kawie lekko karmelowych smak. Bardzo dobrze komponuje się z kawą.
W młynie Brazylia Santa Ines

Awatar użytkownika
pafcio0
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 166
Rejestracja: czw 29 lis 2012, 13:51
Sprzęt: Arrarex Caravel, Dripy Tiamo i Hario , Chemex, Phin, Kawiarki Bialetti, tygielek, młynek Eureka Mignon, Hario slim, Grindripper

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: pafcio0 » śr 05 lut 2014, 7:52

Parę postów wyżej opisywałem testy różnych "osłód" do kawy. Nie wyłoniły one "pogromcy" cukru białego lub trzcinowego jeśli chodzi o nie wpływające za nadto na smaki kawy słodzenie. Miód jednak dość mocno podbija cierpkość i nadaje swoistych aromatów.
Przetestowałem za to syrop z agawy - i to jest to. W smaku solo przypomina mi watę cukrową, w ślepej konfrontacji wybrałem napar z agawą, nie z cukrem - czyli zwycięstwo :)
Bywa czèsto w promocji w Rossmanie - ok 20zł za 500ml.

mk_7
zagląda od święta
Posty: 16
Rejestracja: śr 15 sty 2014, 12:48
Sprzęt: Saeco Moltio HD 8769/09
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: mk_7 » śr 05 lut 2014, 12:05

Ja do kawy używam cukier trzcinowy. Jest mniej słodki w smaku i nadaje kawie lekko karmelowych smak. Bardzo dobrze komponuje się z kawą.
Dokładnie tak. Chociaż może pora spróbować któregoś z powyższych sposobów...
Ludzie są na tyle szczęśliwi, na ile sobie pozwolą.

Alina_N
Posty: 4
Rejestracja: śr 27 lip 2016, 10:15
Sprzęt: nie mam

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: Alina_N » śr 27 lip 2016, 10:26

Ja nie mogłabym wypić niesłodzonej kawy, choć herbat nigdy nie słodzę. Dla mnie niesłodzona kawa jest za gorzka.

Szaman1234
Posty: 3
Rejestracja: ndz 07 sie 2016, 19:09
Sprzęt: nie mam
Kontaktowanie:

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: Szaman1234 » ndz 07 sie 2016, 19:13

Jak dla mnie to pierwsza kawa z rana dla większego pobudzenia 2 łyżki :P Szybciej oczy się otwierają :) Ale już w ciągu dnia najlepiej bez :) Kwestia gustu :)
Innowacyjny sprzęt medyczny dla ratownika.

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: Crom » wt 09 sie 2016, 13:33

cukier i dodatki smakowe generalnie wprowadza się po to, żeby maskować niską jakość lub defekty samego surowca. I to nie tylko w kawie ale herbacie, winach, czekoladzie, piwie itd.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: antonio » czw 11 sie 2016, 10:45

Ja nie mogłabym wypić niesłodzonej kawy, choć herbat nigdy nie słodzę. Dla mnie niesłodzona kawa jest za gorzka.
Niektóre kawy są zupełnie nie gorzkie.

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: RE: Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: Crom » czw 11 sie 2016, 12:01

Ja nie mogłabym wypić niesłodzonej kawy, choć herbat nigdy nie słodzę. Dla mnie niesłodzona kawa jest za gorzka.
Niektóre kawy są zupełnie nie gorzkie.
otóż to, naprawdę dobra kawa czy herbata jest smaczna sama z siebie, nie wymaga dodawania czegokolwiek.

Niestety w masowej sprzedaży najpopularniejsze są najtańsze produkty śmieciowej jakości i podejrzewam, że wiele osób narzekających na gorzki/kwaśny smak kawy czy cierpko-trawiasty smak zielonej herbaty kojarzy te napoje tylko z naparem przygotowanym z takiego surowca, nie mając w ogóle porównania jak naprawdę może smakować kawa czy herbata.

BorysCzłowiek
Posty: 3
Rejestracja: pn 10 paź 2016, 22:23
Sprzęt: Kubek z napisem "Kubek Fajowego Gościa", czajnik elektryczny Msonic 1,7 l.

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: BorysCzłowiek » pn 10 paź 2016, 22:38

Ja wyznaję od lat zasadę, że cukier powinien być biały jak moja Kobieta. Biały, firmy diamant smakuje najlepiej.

teska
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 30
Rejestracja: pn 18 lip 2011, 18:05
Sprzęt: DeLonghi Ecam 23.450
Lokalizacja: Berlin

Re: Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Postautor: teska » ndz 13 lis 2016, 15:56

ja czasami słodzę stevia...


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość