Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » ndz 11 cze 2006, 15:06

Ja nie chciałem wywoływać żadnych wojen, ani nikogo obrażać.
Jeśli ktoś takj to odebrał to bardzo przepraszam.
Eeee, Jacek, mam nadzieje, ze nikt się nie obraża... :)
Moze zrobimy jakąś "ustawke" i wyjasnimy sobie wszystkie za i przeciw :) Kazdy kolbe w dlon! :D
____________________

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » ndz 11 cze 2006, 20:26

Ja nie chciałem wywoływać żadnych wojen, ani nikogo obrażać.
Jeśli ktoś takj to odebrał to bardzo przepraszam.
Kazdy kolbe w dlon! :D
a nie lepiej jakoimiś saszetkami z cukrem białym i brązowym :?: tak bardziej pacyfistycznie :?: :!: :lol: :lol: :lol:
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<

Awatar użytkownika
carl
Consigliere
Consigliere
Posty: 1442
Rejestracja: ndz 01 lut 2004, 14:52
Lokalizacja: Elizium

Postautor: carl » ndz 11 cze 2006, 21:10

McCosac, Twoje info wiele wyjaśnia !!
Myślę, że głosowania sensu nie mają :roll: . Czy ktoś zmieni upodobania pod wpływem jakiegoś wyniku ?
Myślę, że dopiero zasypanie filiżanki cukrem zrobi ulepek i trudno wtedy delektować się smakiem aczkolwiek kawę po turecku podobno słodzi się 1:1.

McCosac

Postautor: McCosac » ndz 11 cze 2006, 21:54

To chyba wszyscy pogodzeni. Uff. A teraz do kawy marsz :wink:

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » ndz 11 cze 2006, 23:04

To chyba wszyscy pogodzeni. Uff. A teraz do kawy marsz :wink:
Tylko.... slodkiej, czy gorzkiej? :D :D :D
____________________

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » ndz 11 cze 2006, 23:19

Mój znajomy Włoch opowiadał kiedyś o swojej babci. Otóż jego babcia uwielbiała kawę z cukrem. Do filiżanki kawy tak długo dodawała cukier, aż w wyniku ucierania na powierzchni powstawała pewnego rodzaju pianka;) To przykład ekstremalny...

Moim zdaniem cukier do kawy zupełnie nie jest potrzebny, a własne odczucia smakowe można do pewnego stopnia kształtować... Kiedyś w ogóle nie byłem wrażliwy na kawowe subtelności, a odkąd mogę sobie pozwolić na codzienne espresso, jest to dla mnie okazja do wszechstronnego smakowania i treningu;) Myślę, że im starszy jestem, tym gorzej znoszę słodycze, którymi się objadam nadmiernie;) Gdybym popijał je słodką kawą, byłoby to nie do zniesienia. Kawa ma tę niezwykłą zaletę, że "zmywa" z podniebienia niezbyt przyjemne wrażenia, szczególnie te zbyt słodkie.
a

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » pn 12 cze 2006, 9:04

To u Mnie jest odwrotnie, słodyczy b.mało jadam, a kawe słodze.
Próbuje czasami pić bez cukru ale wydaje mi się, że z cukrem wydobywam smak na innym poziomie.
NIKOGO nie mam zamiaru nawracać na jedyną słuszną drogę. Niech będzie pluralizm albo i więcej -izmów, żadnego Komitetu, Stowarzyszenia Edukacyjnego, podpisów pod listą nie będę tworzył/zbierał :!: :roll:
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<

Franz Kawka

Postautor: Franz Kawka » śr 14 cze 2006, 19:12

To i ja wezmę udział w "ankiecie".

Ja cukru nie używam od wielu lat. Lubię czysty smak kawy, w dodatku bez mleka, żadnych innych dodatków.

A gościom podaję cukier trzcinowy, polecam doskonałe kostki takiego cukru (pięknie wyglądają). Można je kupić w Pożegnaniu z Afryką.

Pozdrawiam - Franz

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » śr 14 cze 2006, 20:21

Pijam ostatnio KIMBO Gold Medal - mielona / młynek padł i czekam na nowy/
słodziłem tę kawę 3 rodzajami cukru:
- trzcinowym Demeyera
- trzcinowy raktyfikowany
- krajowy biały

Kawa sama w sobie jest OK, z cukrem trzcinowym-beżowym SUPER, białym OK , a trzcinowym raktyfikowanym ---- jakiś inny dziwny smak.

Dlaczego :?: .....
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<

Kowalik

Postautor: Kowalik » czw 29 cze 2006, 19:06

Gdzie mozna kupić cukier w saszetkach??

McCosac

Postautor: McCosac » czw 29 cze 2006, 19:07

Pytaj u Janusza.

Kowalik

Postautor: Kowalik » czw 29 cze 2006, 19:11

Czyli??

Andy

Postautor: Andy » pt 30 cze 2006, 7:13

Janusz jest jednym z forumowiczów :wink: .

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » pn 03 lip 2006, 15:37

Ostatnio wpadła mi przypadkowo w ręce książka Mariana Brandysa "Z PANEM BIEGANKIEM W ABISYNII", w której - miedzy innymi - autor opisuje etiopski zwyczaj pijania kawy z solą :idea: , która ma w sposób szczególny podkreślać jej smak. Sam nie próbowałem ale może ktoś z forumowiczów miałby ochotę poeksperymentować :?: :!: :?: :!: :?:

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » pn 03 lip 2006, 23:19

To podobnie jak z herbatą tybetańską. Byłoby to jeszcze większe dla mnie wyzwanie niż cukier w kawie;)
a.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości