Cukier do kawy? Jeśli tak, to jaki?

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: Janusz » ndz 20 sie 2006, 21:51

Ostatnio wpadła mi przypadkowo w ręce książka Mariana Brandysa "Z PANEM BIEGANKIEM W ABISYNII", w której - miedzy innymi - autor opisuje etiopski zwyczaj pijania kawy z solą :idea: , która ma w sposób szczególny podkreślać jej smak. Sam nie próbowałem ale może ktoś z forumowiczów miałby ochotę poeksperymentować :?: :!: :?: :!: :?:
A może ktoś chciałby spróbować kawę z pieprzem? Dla zainteresowanych podaję przepis:
- na dno filiżanki epresso wycisnąć z tuby półpłynną czekoladę (np. Wedel) - powinna przykryć dno,
- nalać espresso,
- na wierzch kawy nasypać świeżo mielonego pieprzu (koniecznie z młynka)!
Nie słodzić! Smacznego!
A wracając do wątku cukru. Znajomy Francuz bywając u nas w firmie, po poczęstowaniu go kawą espresso i cukrem odmówił słodzenia stwierdzając, że pierwszy raz przy degustacji nie znanej kawy nigdy nie słodzi by móc wyczuć smak i aromat. Jeśli przy tym może to espresso wypić bez słodzenia to znaczy, że jest to dobra kawa. Złą musiałby posłodzić. I miał w tym dużo racji. Picie nie słodzonej kawy jest najlepszym testem jej jakości.
A propos saszetek to oczywiście mamy: cukier biały i cukier trzcinowy. Trzcinowy polecamy szczególnie do espresso - ma podkreślić jego smak.
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

Juls

Postautor: Juls » wt 22 sie 2006, 2:06

Zdecydownie bardziej wolę dodawać do kawy sól. Cukier niszczy smak.

Pozdrawiam.

Kawosz z Lbn

Postautor: Kawosz z Lbn » wt 22 sie 2006, 13:01

Ja do kawy cukru nie używam. Psuje mi smak. Ale jakiś dobry syrop, to co innego... :wink:

storzo

Postautor: storzo » czw 24 sie 2006, 17:27

Proste zdanie: cukier nieratyfikowany jest jak syrop, posypka ,bita śm., czekolada-dodatkiem do kawy... upartym jak mleko do esspreso, bez niego by nie bylo machiatto. Podzial jest i bedzie to tak jak sa na swiecie meżczyźni i kobiety... jak smakoszy cukru i gorzkich czekolad... espresso i slodkiego espresso. :wink:

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » czw 24 sie 2006, 22:47

...i jak podział na analfabetów i poetów. A może są wyjątki? hybrydy? dysortografia w poezji? robusta w kawie? kawa w żołądku ;-)
a.

storzo

Postautor: storzo » pt 25 sie 2006, 10:26

...na antonio i na normalnych ludzi...

Awatar użytkownika
carl
Consigliere
Consigliere
Posty: 1442
Rejestracja: ndz 01 lut 2004, 14:52
Lokalizacja: Elizium

Postautor: carl » pt 25 sie 2006, 10:37

hi, hi, hi.

storzo

Postautor: storzo » pt 25 sie 2006, 11:12

a co do cukru - wracajac do tematu - dzis sprobowalem specjalnie espresso poslodzic niewielka iloscia nieratyfikowanego cukru.... przezycia inne niz z ratyfikowanym ale bardziej przypadl mi do g(ust)u niz bialy

Zawsze cos jest w tym:D

PS podzielam slowo: "czy slodzimy zanim sprobujemy wode,cole,itd.. :D"

Juls

Postautor: Juls » pt 25 sie 2006, 11:38

Dla mnie kawa z cukrem ma kwaśny (nie kwaskowy) smak. :? :oops:
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » pt 25 sie 2006, 11:54

Jako autor tego wątku chciałem skromnie zauważyć, że jest to wątek o tym jakiego cukru używać a NIE o tym czy go używać. Zwolennicy niesłodzenia są proszeni o założenie oddzielnego wątku... :twisted: :wink:

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » pt 25 sie 2006, 12:14

Czy normalni ludzie nie znają się na ortografii i składni? Muszę wam zdradzić, że na maturze z języka polskiego dostałem 5 ;-)... Zamoy, nie obraź się, cukier jest rzeczywiście kwaśny. Ciekawe jaki odczyn ma dobra kawa? A. Ps. Storzo, celowo Cię tu tykam ;-) bo jeśli tylko kawą będziesz się zajmował, a nie lekturami czy inną gastronomią ;-), to trudno będzie z tego baru w Koszalinie przeżyć...

storzo

Postautor: storzo » pt 25 sie 2006, 12:50

Czy normalni ludzie nie znają się na ortografi i składni? Muszę wam zdradzić, że na maturze z języka polskiego dostałem 5 ;-)... Zamoy, nie obraź się, cukier jest rzeczywiście kwaśny. Ciekawe jaki odczyn ma dobra kawa? A. Ps. Storzo, celowo Cię tu tykam ;-) bo jeśli tylko kawą będziesz się zajmował, a nie lekturami czy inną gastronomią ;-), to trudno będzie z tego baru w Koszalinie przeżyć...
-tjaaa ale jestem dzieckiem internetu nie ma dla mnie ą,ć,ń,ó, otrografiii ani skladni wazne sa informacje... moge tez odeslac do forum j.polski-piszemy poprawnie:):):) ale tego nie robie ja tu pisze na temat kawy nie na temat gżegżółki

-z pisemnego polskiego dostalem 3 ale z ustnego 5 chyba cos o tym swiadczy?

co do cukru ----prawda--- kazdy czcinowy powinien zadowolic słodziszy(antonio nie poprawiaj -slowo tworstwo jest wolnoscia slowa:D)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » pt 25 sie 2006, 13:15

:-D OK OK

Andy

Postautor: Andy » pt 25 sie 2006, 13:17

Storzo, mimo wszystko, proszę Cię, dołóż trochę staranności do twojej wiedzy - to się lepiej sprzedaje. To tylko trochę zachodu (czasem użyj prawego alta i przeczytaj tekst przed wysłaniem). W szkole baristów pewnie Cię uczono, że w zasadach 4M czystość ma niepoślednią pozycję. Zachowaj ją również tutaj - jeśli nie dla siebie to dla nas - to my te teksty czytamy, ty je znasz.

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » pt 25 sie 2006, 13:21

-tjaaa ale jestem dzieckiem internetu nie ma dla mnie ą,ć,ń,ó, otrografiii ani skladni wazne sa informacje... moge tez odeslac do forum j.polski-piszemy poprawnie:):):) ale tego nie robie ja tu pisze na temat kawy nie na temat gżegżółki
Oj, i tu się mylisz. Były już u nas dyskusje na ten temat. Genralnie - ustaliliśmy, że jest to jedno z niewielu Forów, gdzie panuje jako taki porządek i w miare poprawka polszczyzna (nawet znaleźli się chętni do poprawiania postów z błędów ortograficznych).
Po to jest przycisk "podgląd" żeby zobaczyć wiadomość przed wstawieniem jej do forum.
Poza tym - informacja informacją, ale "brzydko" lub niechlujnie podana informacja sprawia trudność w czytaniu innym, a czasem może powodować błędne zrozumienie autora...
Dlatego jednak namawiam do większej staranności w pisaniu postów.

A teraz wróćmy do tematu wątku....


ooo... Andy mnie ubiegł....
Ostatnio zmieniony pt 25 sie 2006, 13:31 przez buki, łącznie zmieniany 1 raz.
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości