Sweet Espresso - Kofi Brand - dyskusja

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
MarcinFutrzak
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: sob 11 wrz 2010, 14:27
Sprzęt: Zelmer Piano, młynek Tchibo.
Lokalizacja: Wrocław

Sweet Espresso - Kofi Brand - dyskusja

Postautor: MarcinFutrzak » śr 11 sty 2012, 9:08

(..) Sweet Espresso, które w normalnej cenie kosztuje 58 zł za 500g.... no ale kto próbował, ten nie żałuje.
No właśnie spędziłem weekend na próbach z Sweet Espresso i jestem zrezygnowany - nic ciekawego nie uzyskałem oprócz kwaskowatości, co prawda da się przełknąć, ale do zachwytu bardzo daleko (oceniłbym na max 3/10). A już na pewno nie doszukałem się żadnego "sweet"... Może podałbyś jakieś wskazówki jak potraktować tą kawę, żeby coś dobrego uzyskać. Zdaję sobie sprawę, że mój sprzęt jest bardzo podstawowy, ale z innych mieszanek coś ciekawego już wycisnąłem.

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Re: Caffegaleria.pl - sklep Caffeprego z kawą! Nowe kawy!

Postautor: buki » śr 11 sty 2012, 9:44

A jaki masz sprzęt, przypomnij...
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

MarcinFutrzak
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: sob 11 wrz 2010, 14:27
Sprzęt: Zelmer Piano, młynek Tchibo.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Caffegaleria.pl - sklep Caffeprego z kawą! Nowe kawy!

Postautor: MarcinFutrzak » śr 11 sty 2012, 9:52

Zelmer Piano (sitka normalne - bez "super creama") i szeroko omawiany na forum tuningowany młynek Tchibo.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Caffegaleria.pl - sklep Caffeprego z kawą! Nowe kawy!

Postautor: Jogi » śr 11 sty 2012, 9:56

Można się domyślać, że temperatura jest ciągle za niska jak dla tej mieszanki. Młynek to niestety drugi słaby punkt w uzyskaniu słodkiego espresso.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

MarcinFutrzak
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: sob 11 wrz 2010, 14:27
Sprzęt: Zelmer Piano, młynek Tchibo.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Caffegaleria.pl - sklep Caffeprego z kawą! Nowe kawy!

Postautor: MarcinFutrzak » śr 11 sty 2012, 11:41

Temperaturę zrobić taką, że tylko para leci z grupy. Próbowałem podnieść temperaturę i kawa zrobiła się tylko bardziej gorzka. Przy każdej próbie z grubością zmielenia i temperaturą wybija się kwaskowatość, a crema jest mizerna. Inne kawy 100% arabica wychodzą lepsze np. Costa Rica Tarrazu - moja ulubiona. Pytam na forum, bo może coś mi umknęło.

Jogi - czy mógłbyś swoimi słowami opisać napar uzyskany ze Sweet Espresso?

Czy generalnie są dla tej mieszanki jakieś wskazania, np. czy lubi grubsze, czy cieńsze mielenie, temperaturę wyższą czy niższą, dozę mniejszą czy większą?

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Sweet Espresso - Kofi Brand - dyskusja

Postautor: Jogi » śr 11 sty 2012, 12:34

Nie próbowałem tej akurat mieszanki. Takie są ogólne zalecenia dla pozbycia się kwaskowości, ale może jest ona właśnie spowodowana niedomaganiami młynka u Ciebie. Słaba crema daje jednak sporo do myślenia. To, że po podniesieniu temperatury kwas nie znika może być spowodowane właśnie kolejnym nietrafieniem w temperaturę najlepszą dla tej mieszanki - robi się za wysoka i wtedy powstaje cierpkość, a nie kwaskowatość. Często arabiki i ich mieszanki potrafią być bardzo wymagające i kapryśne.
Rozwiązaniem optymalnym dla słabszych młynków jest zawsze maksymalna doza z grubszym przemiałem.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sweet Espresso - Kofi Brand - dyskusja

Postautor: kawcio » śr 11 sty 2012, 13:11

Piłem ją w Filtrach, mogę tylko dodać, że ona jest tak zblendowana. Jest wyraźnie kwaskowata tak jak lubię :). Ten kwas jednak, mimo że dominuje, jest wyraźny i dobrej jakości. Mam na myśli, że nie jest wytrawny nadmiernie...
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Re: Sweet Espresso - Kofi Brand - dyskusja

Postautor: profik » śr 11 sty 2012, 13:47

Dostałem od forumowego Marcina kilka gram tej mieszanki i też nie byłem zachwycony... Co prawda nie miałem jej aż tyle by robić testy ale zaparzona była ok, crema obfta ale kwas nie do zniesienia... Za to brazil dattera od nich wypada mega! :D

PS. Wiem musze Ci się odwdzięczyć za te ziarenka ale jeszcze nie mam nic ciekawego by Ci podesłać. :kwiat:

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Sweet Espresso - Kofi Brand - dyskusja

Postautor: ignacy » śr 11 sty 2012, 14:48

Też bym z chęcią spróbował, ale w caffegaleria mają tylko paczki 500g chyba teraz, a sama palarnia jest na Wawrze - wycieczka jak do innego miasta prawie :D Nie szaleję za bardzo kwaśnymi blendami, ale z chęcią bym spróbował.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

ania kofi
Posty: 4
Rejestracja: śr 11 sty 2012, 13:31
Sprzęt: Linea 2 AV + Mazzer + chemex, hario
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Sweet Espresso - Kofi Brand - dyskusja

Postautor: ania kofi » śr 11 sty 2012, 15:47

Proponujemy większą dozę i temp. 92-94. W smaku dojrzałe ciemne owoce, gorzka czekolada, kakao, kwasowość na pewno jest wyczuwalna. Mamy klientów, którzy SE robią w kafetierce i im smakuje, więc to na pewno kwestia gustu - choć wolelibyśmy, żeby Wam smakowała bardziej :) Natomiast SE jest na pewno łatwe w zaparzaniu - nawet ja potrafię zrobić przyzwoite espresso, a co do cremy - wychodzi nawet w ekspresie automatycznym marki Jura ;)
@MarcinFutrzak, Profik - wpadnijcie do nas do palarni, może Wam zasmakuje w naszym wykonaniu
@Ignacy - no nie przesadzaj! jedzie się łatwo i szybko, z centrum 15 minut (byle przed 15.00), a na miejscu jak na wsi - cisza, spokój, ptaki śpiewają.. :)

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sweet Espresso - Kofi Brand - dyskusja

Postautor: kawcio » śr 11 sty 2012, 19:24

Tam normalnie, jakoś w ciągu dnia macie otwarte? i można coś nabyć?
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

ania kofi
Posty: 4
Rejestracja: śr 11 sty 2012, 13:31
Sprzęt: Linea 2 AV + Mazzer + chemex, hario
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Sweet Espresso - Kofi Brand - dyskusja

Postautor: ania kofi » śr 11 sty 2012, 20:38

standardowo: pon-pt. 9.00-17.00. zwykle jesteśmy dłużej, czasem w weekendy.. najlepiej się umówić, wtedy można i spróbować i kupić też :)

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Re: Sweet Espresso - Kofi Brand - dyskusja

Postautor: profik » śr 11 sty 2012, 20:43

Miałem może 80g ziarna więc ciężko mieć subiektywną opinię...

ania kofi
Posty: 4
Rejestracja: śr 11 sty 2012, 13:31
Sprzęt: Linea 2 AV + Mazzer + chemex, hario
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Sweet Espresso - Kofi Brand - dyskusja

Postautor: ania kofi » czw 12 sty 2012, 10:38

zaproszenie aktualne. możesz spróbować u nas w palarni :)

Awatar użytkownika
Katalonczyk
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 122
Rejestracja: śr 23 lis 2011, 12:10
Sprzęt: Gaggia Classic SS
Ascaso I-mini I2 Alu, Hario V60

Re: Sweet Espresso - Kofi Brand - dyskusja

Postautor: Katalonczyk » pt 13 sty 2012, 0:14

Sweet Espresso z grudnia 2011 właśnie ją testuje, jak narazie bez rewelacji, na espresso crema przyzwoita,
smak kwaskowaty, niekiedy cierpki, brak chodźby niewielkiej goryczki właściwie brak jakiejkolwiek nuty,
natomiast z drippera wrażenia smakowe są lepsze, kwasowość jest z balansowana i przyjemna w odbiorze.
Narazie wstrzymuje się z ostateczną oceną, aby dokończyć test ... mała dygresja ..może KB nie powinien
użyć w nazwie Espresso sugerując, że to tradycyjny, włoski styl


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości