Lavazza z ekspresu ciśnieniowego

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Pyrgus
Posty: 3
Rejestracja: sob 04 lut 2012, 8:48
Sprzęt: Ekspres DeLonghi Caffe Veneto

Lavazza z ekspresu ciśnieniowego

Postautor: Pyrgus » sob 04 lut 2012, 8:54

Dzień dobry.
Posiadam w domu ekspres DeLonghi Caffe Veneto. Chyba żadne cudo, ale nie jest też zły. Parzyłem w nim kawę do tej pory bez żadnych problemów i była niezła. Ostatnio postanowiłem kupić kawę Lavazza Qualita Oro. Teraz zwątpiłem w swój wybór, bo jak poprzeglądałem forum, to spotkałem się również z niezbyt pochlebnymi opiniami na jej temat - więc jak to w końcu jest? Dodam, że w świecie kawy jestem raczej nowicjuszem i mój smak nie jest wyrobiony.
Chciałem ją przygotować zgodnie ze wszystkimi prawidłami sztuki: wsypałem odpowiednią ilość do kolby, ugniotłem i włączyłem. Potem jednak okazało się, że napój prawie wcale nie chce lecieć (nigdy wcześniej z innymi gatunkami kawy takiej sytuacji nie miałem) - tak, jak gdyby woda nie mogła przedostać się przez ziarna :shock: Potem spróbowałem ponownie bez ugniatania, ale właściwie nic to nie dało. Gdy w żółwim tempie kawa jakoś skapała do filiżanki, mam wrażenie, że to nie jest to, o co mi chodziło :? Czy ktoś mógłby mi napisać, co robię źle?
Pozdrawiam

PS. Dzisiaj dzień zacząłem od herbaty...

Awatar użytkownika
Remogiusz
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2075
Rejestracja: wt 02 lis 2010, 1:21
Sprzęt: W stopce
Lokalizacja: WroLOVE / Pyrlandia

Re: Lavazza z ekspresu ciśnieniowego

Postautor: Remogiusz » sob 04 lut 2012, 9:25

Czy to możliwe, żeby była zbyt drobno mielona? o_O (polubiłem ten znaczek :P )
Powiem szczerze, że nie wiem co jest źle, ale patrząc na to z fizycznego punktu to dziwna sprawa. A masz zaworek tworzący ciśnienie zwrotne w kolbie? Swoją drogą młynek (dobry) na pewno będzie lekarstwem na Twój problem ;)
EDIT:
Lavazza mielona to ścinki z produkcji kaw lepszej jakości, z reguły pełno jest robusty w "100 % arabica" :)
Sam też z takiej kiedyś korzystałem ;)

Jeśli chcesz coś lepszego bez młynka to odwiedź jakąś lokalną palarnię.
Hardware: Rocket , GAGGIA, Bialetti, FP, Dripper / jedyny słuszny młynek, macap mx900
Software: co kurier przyniesie...(Ariadna)

Pyrgus
Posty: 3
Rejestracja: sob 04 lut 2012, 8:48
Sprzęt: Ekspres DeLonghi Caffe Veneto

Re: Lavazza z ekspresu ciśnieniowego

Postautor: Pyrgus » sob 04 lut 2012, 9:57

Żadnego zaworka u mnie nie ma - wciska się guzik i leci :D
Kawa wygląda rzeczywiście na bardzo drobno mieloną - wręcz mąka, myślałem może, że jest to wyznacznik dobrej jakości ;) Młynek mam, ale nie wiem, jak miałby on pomóc.

Awatar użytkownika
renqien
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 105
Rejestracja: czw 19 sty 2012, 15:53
Sprzęt: La Pavoni Puccino, Mazzer Super Jolly

Re: Lavazza z ekspresu ciśnieniowego

Postautor: renqien » sob 04 lut 2012, 10:47

Chodzi o system "poprawy" cremy, czyli taki patent, żeby nawet z trocin ukręcić coś, co wizualnie przypomina espresso ;)

U Ciebie problem jest w zbyt grubym sitku. Po prostu dziurki w sitku są za duże i kawa je zatyka. Lavazza jest w miarę drobno mielona i popularne ekspresy czasem zatyka. Tu nawet stopień ubicia niewiele zmieni. Wyczyść sitko tak, żeby pod światło było wyraźnie widać dziurki i zrób próbę. Jeśli nadal będzie zatykać, to jedyne rozwiązanie, jakie przychodzi mi do głowy, to dociąć krążek z filtra do aeropressu i podłożyć pod kawę. Pewności nie mam, ale jest szansa, że się uda taka sztuczka

Awatar użytkownika
Delizia.pl
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: pt 04 cze 2010, 10:45
Sprzęt: Siemens
Lokalizacja: Lubuskie
Kontaktowanie:

Re: Lavazza z ekspresu ciśnieniowego

Postautor: Delizia.pl » sob 04 lut 2012, 12:19

Ostatnio postanowiłem kupić kawę Lavazza Qualita Oro. Teraz zwątpiłem w swój wybór, bo jak poprzeglądałem forum, to spotkałem się również z niezbyt pochlebnymi opiniami na jej temat - więc jak to w końcu jest? Dodam, że w świecie kawy jestem raczej nowicjuszem i mój smak nie jest wyrobiony.
Witam, nie spodziewaj się po tej kawie niczego dobrego, bo to masowa sieczka, średnia jakość, smak również pozostawia wiele do życzenia...
Lavazza nie ma zbyt wiele dobrych pozycji w asortymencie, z kaw ziarnistych ujdzie Pienaroma oraz Tierra, a z mielonych Paulista (dobra do kawiarki) oraz Espresso Italiano (dobra do filtra i kawiarki).
Delizia.pl - duży wybór włoskich kaw ziarnistych, mielonych oraz środków czyszczących do ekspresów

Pyrgus
Posty: 3
Rejestracja: sob 04 lut 2012, 8:48
Sprzęt: Ekspres DeLonghi Caffe Veneto

Re: Lavazza z ekspresu ciśnieniowego

Postautor: Pyrgus » sob 04 lut 2012, 12:49

Muszę powiedzieć, że w kwestii kawy - gdy czytam forum - widzę siebie jako kompletnego laika i profana. Aż mi głupio. Trzeba jednak od czegoś zacząć. Czy moglibyście mi poradzić jakąś kawę, która byłaby niezła w smaku i dobra dla kogoś kto dopiero zaczyna swoją kawową przygodę? I jeszcze żeby nadawała się do ekspresu ciśnieniowego...

Awatar użytkownika
Animator47
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 785
Rejestracja: sob 05 lut 2011, 17:43
Sprzęt: Gaggia Espresso Pure +i-mini+Moka+Aeropress+Hario Slim
Kontaktowanie:

Re: Lavazza z ekspresu ciśnieniowego

Postautor: Animator47 » sob 04 lut 2012, 13:38

Tutaj możesz sobie poczytać o konkretnych kawach, a od któregoś z naszych sprawdzonych dystrybutorów możesz zakupić upatrzoną ;).

Awatar użytkownika
Delizia.pl
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: pt 04 cze 2010, 10:45
Sprzęt: Siemens
Lokalizacja: Lubuskie
Kontaktowanie:

Re: Lavazza z ekspresu ciśnieniowego

Postautor: Delizia.pl » ndz 05 lut 2012, 11:10

Witam, jak to w życiu, z kawą jest podobnie: wszystko co jest mocno reklamowane to masowa sieczka.
Wystarczy wziąć pierwszy lepszy produkt z brzegu, np piwo.
Ciekawe kto z was słyszał o małym browarze Witnica, gdzie warzą genialne piwa...

Dlatego nie ma co się kierować reklamami w telewizji i innych mediach, bo tak to by wszyscy pili kawę Woseba, Jacobs, Tschibo...
Delizia.pl - duży wybór włoskich kaw ziarnistych, mielonych oraz środków czyszczących do ekspresów

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Lavazza z ekspresu ciśnieniowego

Postautor: ignacy » ndz 05 lut 2012, 11:32

Ciekawe kto z was słyszał o małym browarze Witnica, gdzie warzą genialne piwa...
Chociażby ja, nie tylko słyszałem, ale również piłem :wink: Małe browary akurat przeżywają teraz renesans.

Sam dość długo pakowałem do ekspresu ciśnieniowego właśnie Lavazzę. Jeżeli miałbym do czegoś to porównać to wczoraj próbowałem w galerii kawy z kapsułkowców (Tchibo i Dolce Gusto) i to jest mniej-więcej podobny poziom. Jako budżetowe rozwiązanie do kawiarki się niektóre nadają (np. Crema e Gusto - czerwona lub różowa), ale bez mleka albo cukru to jednak trochę ciężko przełknąć. A Qualita Oro rzeczywiście jest kiepska - nawet jak na Lavazzę :wink:
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
n-krzychu
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 123
Rejestracja: śr 09 cze 2010, 23:07
Sprzęt: młynek i-steel Ascaso
ekspres Ascaso Uno Prof PID
Lokalizacja: Bolesławiec Śl

Re: Lavazza z ekspresu ciśnieniowego

Postautor: n-krzychu » ndz 05 lut 2012, 11:43

Ciekawe kto z was słyszał o małym browarze Witnica, gdzie warzą genialne piwa.....
Ja Ja !!! I bardzo go cenię szczególnie za "Czarnego Bossa"
A zainteresowanym tematem piwo polecam
http://www.piwo.org i np http://www.browar.biz


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości