Espresso problemo za dużo ml. !

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
LatteLoverka
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: wt 28 lut 2012, 12:14
Sprzęt: MCE

Espresso problemo za dużo ml. !

Postautor: LatteLoverka » wt 28 lut 2012, 12:32

Mam duży problem z parzeniem espresso.

Kawę robię na profesjonalnym sprzęcie, na mieszance 70% arabica, 30% robusta na prawdę dobra włoska mieszanka.

Młynek ustawiony jest na drobne mielenie, odważam 7,5g kawy, dobrze ubijam, czas parzenia 26s. i wychodzi mi z tego ok 100ml naparu!

Crema wychodzi super kawa smaczna, ALE to nie jest włoskie espresso!

Gdzie szukać przyczyny problemu?

Awatar użytkownika
Domes
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 345
Rejestracja: ndz 21 gru 2008, 14:40
Sprzęt: Gaggia Classic + Iberital Challenge
Lokalizacja: R-sko / Wrocław

Re: Espresso problemo za dużo ml. !

Postautor: Domes » wt 28 lut 2012, 12:37

Podaj więcej szczegółów o sprzęcie, szczególnie młynku.
Czy kawa jest świeża? Jaka jest data palenia?

Prawdopodobnie kawa jest za grubo zmielona, dlatego woda 'przelatuje' przez nią za szybko.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Espresso problemo za dużo ml. !

Postautor: Jogi » wt 28 lut 2012, 12:39

Jest już co najmniej kilka wątków, do których to pytanie można dołączyć i nawet wydaje mi się, że na ich podstawie można znaleźć jednoznaczne rozwiązanie problemu. Zdecyduj, do którego chcesz dołączyć:
http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=3401
http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=2225
http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=1320
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
LatteLoverka
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: wt 28 lut 2012, 12:14
Sprzęt: MCE

Re: Espresso problemo za dużo ml. !

Postautor: LatteLoverka » wt 28 lut 2012, 13:00

Młynek Compak K8, kawa palona 12 grudnia 2011, bardzo drobno zmielona i mocno ubita.

Dziękuję Jogi!

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Espresso problemo za dużo ml. !

Postautor: antonio » wt 28 lut 2012, 13:13

Kawa niezbyt drobno zmielona. Nikt tam was nie uczył jak się obsługuje młynek do kawy? ;) Trzeba tak dobrać stopień zmielenia, by uzyskać w odpowiednim czasie odpowiednią objętość kawy. W systemie do zaparzania espresso młynek pełni bardzo ważną funkcję...

Awatar użytkownika
renqien
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 105
Rejestracja: czw 19 sty 2012, 15:53
Sprzęt: La Pavoni Puccino, Mazzer Super Jolly

Re: Espresso problemo za dużo ml. !

Postautor: renqien » wt 28 lut 2012, 13:25

A to nie jest tak, że sypiesz tyle kawy do dużego sitka? Wydaje mi się, że właśnie wtedy będzie lecieć jak z wiadra, zamiast się powolutku przelewać. Uprzedzam, jestem "lejek" i się nie znam ;)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Espresso problemo za dużo ml. !

Postautor: antonio » wt 28 lut 2012, 13:27

Tak też może być... :) Dlatego najlepiej zacząć zaparzanie kawy i obsługę sprzętów od szkolenia.

Awatar użytkownika
LatteLoverka
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: wt 28 lut 2012, 12:14
Sprzęt: MCE

Re: Espresso problemo za dużo ml. !

Postautor: LatteLoverka » wt 28 lut 2012, 15:59

sitko jest odpowiednie, szkolenie z obsługi zakupionych przeze mnie maszyn, mam. sitko na małe espresso nabijam 7,5 g kawy a duże podwójne 15g. I problem jest tylko przy pojedynczym wychodzi 100ml, w podwójnym wychodzi niecałe 50ml przy jednoczesnym czasie ekstrakcji 26s. Próbowałam zmielić grubiej i jest jeszcze gorzej - wtedy dopiero przelatuje i przelewa! jeśli skrócę czas ekstrakcji to nie będzie już espresso. czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Re: Espresso problemo za dużo ml. !

Postautor: piovit » wt 28 lut 2012, 16:04

Kręć młynkiem w drugą stronę :). Choć to co piszesz o pojedynczym/podwójnym sitku tj. 100ml/50ml wydaje się co najmniej dziwne. Powinno być raczej odwrotnie. Na pojedynczym płynie wolniej - no chyba że robi Ci się mega kanał.

P.S. Jaka data palenia tej kawy?

Awatar użytkownika
LatteLoverka
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: wt 28 lut 2012, 12:14
Sprzęt: MCE

Re: Espresso problemo za dużo ml. !

Postautor: LatteLoverka » wt 28 lut 2012, 16:10

Palona początek grudnia 2011, wszystko działało ok, aż do dziś nie wiem co robić, nie jestem ekspertem ciągle się uczę, dużo czytam, a tu szukam porady doświadczonych osób...

Co do tych ml. to nie dziwne tylko nie dodałam że przy podwójnym po 50 na filiżanke czyli w sumie 100ml, dokładnie tak samo jak wychodzi mi przy pojedynczym tyle że na 1 filiżankę 100ml!

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Espresso problemo za dużo ml. !

Postautor: antonio » wt 28 lut 2012, 16:15

szkolenie z obsługi zakupionych przeze mnie maszyn, mam.
To widać... ;) Przepraszam, że tak sarkastycznie. Szkolenie i uczciwy trening pozostawia człowieka z konkretną wiedzą i umiejętnościami. Napisz może dokładniej co robisz, krok po kroku. Nakręć jakiś film i nam go przedstaw... Bez tego będziemy sobie gdybać, a można problem pewnie błyskawicznie rozwiązać.

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Re: Espresso problemo za dużo ml. !

Postautor: piovit » wt 28 lut 2012, 16:20

Skoro do wczoraj było OK, a kawa w miarę świeża to pozostaje chyba tylko kwestia ustawienia młynka (rozregulował się?) Weź też pod uwagę, że po zmianie grubości przemiału jeszcze przez kolejną dozę wylatuje z młynka przemiał kawy, zalegającej w nim przed zmianą ustawień.

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Espresso problemo za dużo ml. !

Postautor: loock » wt 28 lut 2012, 16:26

A mnie zastanawia w jaki sposób odważasz tą porcję kawy? Wagą jubilerską?

Awatar użytkownika
LatteLoverka
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: wt 28 lut 2012, 12:14
Sprzęt: MCE

Re: Espresso problemo za dużo ml. !

Postautor: LatteLoverka » wt 28 lut 2012, 16:28

sarkazm nie sarkazm chce rozwiązać problem.

no to tak, proszę nie posądzać mnie o zły dobór sitek, bo to byłby co najmniej analfabetyzm!

Problem pojawiła się dziś, wcześniej było ok. Wygląda to tak:

Robiąc espresso, odważam 7,5g kawy, kawa 70% arabica, 30% robusta, palona początek grudnia 2011, drobno zmielona, dobrze ubijam powierzchnia kawy nie jest nachylona tylko gładka następnie uderzam delikatnie tamperem o kolbę, czas parzenia 26s. Na początku warkocz jest cienki, ciemny i ładnie faluje, po czym robi się gruby i jaśniejszy. Espresso po 26s. ma pojemność 100ml i posiada gruba cremę.

wagą jubilerską - czy to może być problem?

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Espresso problemo za dużo ml. !

Postautor: loock » wt 28 lut 2012, 16:46

Niemam tylko nadzieję że masz wytarowaną tą wagę na sitko, tzn ważysz razem z sitkiem :) Za bardzo się przejmujesz normami :) Odważ sobie 8g i sprawdź co będzie :) Potem 8,5...


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości