mało kawy z kawy

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
rafkaa
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: śr 14 mar 2012, 8:52
Sprzęt: Trisa Fine Expresso

mało kawy z kawy

Postautor: rafkaa » śr 14 mar 2012, 11:00

witam mam Trisa fino espresso i problem , mianowicie napełniam dużą kolbę kawa ugniatając i z tej całej kolby wychodzi ok 30-50 ml bardzo czarnej kawy a dalej zaczyna się lać "lura" lekko przyciemnionego koloru woda, chciałbym nalać pół szklanki takiego mocnego espresso lub nawet wiecej 100ml i kolejne 100ml mleka żeby zrobić duza latte czy americana jak to zrobić?
Do tej pory używałem tureckiego zaparzacza na 6 filiżanek ( 300ml) i ok. polowe używałem do latte ;) da się w takim expresie z napełnionej kolby wycisnąć trochę więcej esencji niz 30-50 ml? I jak to zrobić

używam kawy mielonej lavazza crema e gusto

Kolega/koleżanka poprawi sama błędy w języku jakiego używamy? M. :)

baania
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 74
Rejestracja: ndz 26 cze 2011, 13:17
Sprzęt: Severin KA5987
Młynek ostrzowy
French press
Dripper
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Re: mało kawy z kawy

Postautor: baania » śr 14 mar 2012, 11:17

To 50ml jest odpowiednie dla dużego sitka. Jak chcesz mieć 100ml, to musisz kawę zaparzyć na 2 razy po 50ml (oczywiście za każdym razem czyszcząc kolbę i ubijając nową kawę).

rafkaa
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: śr 14 mar 2012, 8:52
Sprzęt: Trisa Fine Expresso

Re: mało kawy z kawy

Postautor: rafkaa » śr 14 mar 2012, 11:45

to dlaczego tak mało esencji jest z tej kawy ok 50 ml skoro w zaparzasz turecki wchodzi troszkę więcej kawy a jest 300 ml esencji czy ona jest słabsza czy o co chodzi?

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: mało kawy z kawy

Postautor: cyrus » śr 14 mar 2012, 11:53

rafkaa — zapoznaj się najpierw z już istniejącymi wpisami na temat espresso — np. >tu<, a potem dowiedź się, czemu kawa Ci blednie >tu<.
I po co to samo pytanie umieszczasz w kilku wątkach?
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

rafkaa
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: śr 14 mar 2012, 8:52
Sprzęt: Trisa Fine Expresso

Re: mało kawy z kawy

Postautor: rafkaa » pn 19 mar 2012, 11:26

znowu mam problem tym razem z zimnym mlekiem :) dodam ze przeczytałem artykuł o ubijaniu mleka ale ciągle mam wątpliwości i problemy:
1) zdjąłem gumowa końcówkę i mam sama metalową dyszę
2) wydaje mi się ze z parą leje się trochę wody - po skończeniu ubijania jest 2x więcej mleka przykładowo wlałem 2 cm mleka skończyłem na 4cm ( nie byla to ani piana ani krem ) rozrzedzone mleko?
3) używam plastikowej miarki zamiast metalowego garnuszka - dodam ze jest bardzo zbliżony kształtem do tych profesjonalnych ( http://gotowanie.intelishop.pl/pic/_bp194.jpg) o taki o tylko mniejszy wielkości 10 cm
4) ubijam mleko bez kolby nie wiem czy to ma jakieś znaczenie czy nie ale wygodniej mi jak nic nie sterczy na prost, z kolba tez się nie ubija dodam
5) moja dysza skierowana jest pionowo w dół , garnuszek trzymam pod kątem tak żeby para uderzała w brzeg ale mleko i tak nie wiruje :/ i mimo ze jest mało mleka, po kilku minutach( czyli dość długo ubijam) lekko ciepłe a na dyszy przypalone :/
6) czasami strasznie piszczy jak u dentysty tylko ze głośniej dużo głośniej ;) a nawet jak nie piszczy bo tak mi tez się udało to i tak nie ubiło się :)

Może znalazł ktos w tym cos nieprawidłowego ? a możne zepsuta jest ta dysza do ubijania mleka?

baania
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 74
Rejestracja: ndz 26 cze 2011, 13:17
Sprzęt: Severin KA5987
Młynek ostrzowy
French press
Dripper
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Re: mało kawy z kawy

Postautor: baania » pn 19 mar 2012, 12:41

1) To dobrze.
2) Na pewno się leje, też tak mam. Ja robię tak: Najpierw odkręcam parę i podkładam pusty kubek, żeby woda zleciała. Jak zaczyna lecieć para, to szybko podmieniam pusty kubek na miarkę z mlekiem (też plastikową) i spieniam. Objętość mleka i tak się mniej-więcej podwaja.
3) Mam coś podobnego. Pojemność 0.5l.
4) To nie ma znaczenia.
5) Dobrze trzymasz.
6) Jak piszczy, to wysuń dyszę pary tak, żeby otwór, którym para się wydostaje był do połowy zanurzony w mleku. Ciężko wcelować, ale kilka razy spróbujesz i wyczujesz kiedy jest dobrze.

Mój sposób to nie jest spienianie jak na profesjonalnych ekspresach, ale mój termoblok inaczej sobie nie radzi.
Ostatnio zmieniony pn 19 mar 2012, 12:44 przez baania, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: mało kawy z kawy

Postautor: cyrus » pn 19 mar 2012, 12:43

I mówisz, że przeczytałeś >to< i obejrzałeś >to<?
1. To dobrze.
2. Z rurki często na początku leci woda. Podstaw pod nią kubek lub skieruj na kratkę ociekową i otwórz zawór pary, niech woda wyleci. Po tym z rurki (po przepłukaniu) powinna lecieć tylko para, sucha. Nie powinna parzyć z ok. 5 cm. Poza tym, 2 cm mleka to trochę mało.
3. Zaopatrz się w pojemnik/dzbanek do 300-500 ml maksymalnie. Nalej ze 150-200 ml mleka i ćwicz. Dobry patent polega także na trenowaniu na czystej wodzie z paroma kroplami płynu do mycia naczyń. Płyn spowoduje pienienie się wody, podobnie jak mleko.
4. Zapięcie kolby nie wpływa na spienianie.
5. Jak nie wiruje, to albo źle masz nachylony kubek, albo para ma za małe ciśnienie. Skoro napowietrzasz mleko kilka minut i mleko jest letnie to zdecydowanie jest coś nie tak...
6. Mi piszczy, jak za głęboko zanurzę dyszę w mleku. Staram się tak umieszczać dyszę, by ta lekko zasysała powietrze znad powierzchni mleka.

I kontynuuj swoje pytania w odpowiednich tematach :)

Edit: ubiegnięty ;-)
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

baania
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 74
Rejestracja: ndz 26 cze 2011, 13:17
Sprzęt: Severin KA5987
Młynek ostrzowy
French press
Dripper
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Re: mało kawy z kawy

Postautor: baania » pn 19 mar 2012, 12:46

Praktycznie te same rady ;-)

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: mało kawy z kawy

Postautor: cyrus » pn 19 mar 2012, 12:53

Znamy się na rzeczy :mrgreen:
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

rafkaa
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: śr 14 mar 2012, 8:52
Sprzęt: Trisa Fine Expresso

Re: mało kawy z kawy

Postautor: rafkaa » pn 19 mar 2012, 16:12

Cyrus przeczytałem tez 1-wszy wątek i obejrzałem filmiki pokazowe ale na youtube zapewne te same albo bardzo podobne,
robię dokładnie tak jak mówicie
2) chwilkę czekam az zleci woda i zacznie lecieć para ale mimo wszystko ona jest mokra :)
3)używam mało mleka bo bylo napisane w instrukcji expresu ze nalac 2 cm mleka do naczynia (80-100ml, oczywiście wlewałem początkowo w większe 200-300
5) obawiam się ze ciśnienie jest zbyt małe, jak to sprawdzić zmierzyć? dodam ze expres nie jest nowy tylko z giełdy za 30 zl :)

baania
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 74
Rejestracja: ndz 26 cze 2011, 13:17
Sprzęt: Severin KA5987
Młynek ostrzowy
French press
Dripper
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Re: mało kawy z kawy

Postautor: baania » pn 19 mar 2012, 17:22

Ile razy próbowałeś już spieniać? Może po prostu brak Ci wprawy.

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: mało kawy z kawy

Postautor: cyrus » pn 19 mar 2012, 19:12

Równie dobrze Twój ekspres zbytnio się do tego nie nadaje, a ta paro-rurka to taki upiększacz sprzętu :roll:
Może tak być, skoro mleka o głębokości 2 cm para nie wprawia w wir, a po "spienieniu" mleko nie jest gorące :roll:
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

rafkaa
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: śr 14 mar 2012, 8:52
Sprzęt: Trisa Fine Expresso

Re: mało kawy z kawy

Postautor: rafkaa » pn 19 mar 2012, 22:55

próbowałem ok 10 razy zmarnowałem ponad 2 kartony mleka :)
dzisiaj nawet odkręciłem dysze i wyszyciem od środka ale to nic nie dało:/ najlepiej jakby ktos z takim expresem mi powiedział ze u niego działa to spienianie mleka , bo chciałem zacząć moje latte art :)

Awatar użytkownika
Remogiusz
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2075
Rejestracja: wt 02 lis 2010, 1:21
Sprzęt: W stopce
Lokalizacja: WroLOVE / Pyrlandia

Re: mało kawy z kawy

Postautor: Remogiusz » wt 20 mar 2012, 0:05

Myślę, że ten akurat ekspres jest trudno dostępny w PL- ba! nawet chyba nie było go w Polskiej dystrybucji (nie znam dystrybutora Trisa).
Może problem lezy w miarce. Mały kubek do spieniania ma coś koło 5-6 cm dolnej średnicy a miarka? W kubku takowym jest mleko na 1 cappu i ma ono głębokość kilku centymetrów. Może termoblokowi trudno wytworzyć taką ilość pary, aby wprawić w wir mleko na większej powierzchni? Nie oszukujmy się, że to mała maszynka pokroju Zelmera 13Z010, ale nawet tam spienianie gołą dyszą wychodziło świetnie. Próbuj. Bez pracy nie ma kokosów ;)
Hardware: Rocket , GAGGIA, Bialetti, FP, Dripper / jedyny słuszny młynek, macap mx900
Software: co kurier przyniesie...(Ariadna)

rafkaa
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: śr 14 mar 2012, 8:52
Sprzęt: Trisa Fine Expresso

Re: mało kawy z kawy

Postautor: rafkaa » wt 20 mar 2012, 8:54

wiem chyba gdzie tkwił problem ;D
włączyłem spienianie, wyłączyłem i tak ze 3 razy zaczęła lecieć super mocna para poza tym mleko z biedronki nie chciało się ubijać wziąłem mlekowite z innego sklepu i w kubku byla fala az się wylewało z niego tak mleko chodziło ;D i to po kilkunastu sekundach :O teraz faktycznie to naczynko okazuje się za małe ale mam jeszcze jeden problem aczkolwiek chyba wiem w czym tkwi problem
czasami kawa wylewana jest z bardzo dużą siła jak " ze strzykawki w śmingusa dingusa" czy to wina tego ze zamiast tempera ubijam łyżką kawe i nie jest ona tak mocno ubita?


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość