mało kawy z kawy

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
trickykid
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 929
Rejestracja: sob 17 kwie 2010, 20:50
Sprzęt: Bezzera BZ07 | Anfim Haus | Chemex | AP | Hario | Bosch filtrowy | IIKONE
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: mało kawy z kawy

Postautor: trickykid » wt 20 mar 2012, 9:10

mleko z biedronki
To nie wiesz, że w mleku "Prawdziwym" nie ma mleka? Odstaw na pare dni w ciepłe miejsce, to prędzej wyschnie niż skiśnie.
czasami kawa wylewana jest z bardzo dużą siła jak " ze strzykawki w śmingusa dingusa" czy to wina tego ze zamiast tempera ubijam łyżką kawe i nie jest ona tak mocno ubita?
Ubijaj słoiczkiem po koncentracie pomidorowym, a dokładniej zakrętką :)
W młynku : Rwanda Iwacu (Czarny Deszcz)

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: mało kawy z kawy

Postautor: cyrus » wt 20 mar 2012, 9:51

A jakiej kawy używasz? Jak mielonej?
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

baania
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 74
Rejestracja: ndz 26 cze 2011, 13:17
Sprzęt: Severin KA5987
Młynek ostrzowy
French press
Dripper
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Re: mało kawy z kawy

Postautor: baania » wt 20 mar 2012, 12:00

poza tym mleko z biedronki nie chciało się ubijać
Ja zawsze ubijam mleko z Biedronki (butelkowe 2%) lub z Netto (też butelkowe 2%) i nie mam problemów. Ale ponoć 3.2% jest łatwiej ubić.

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: mało kawy z kawy

Postautor: cyrus » wt 20 mar 2012, 14:30

Ja też nie mam problemu z mlekiem z Biedry.
Tym którym nie wychodzi ta sztuka i narzekają, to pracują dla Lidla i reklamują ich produkty :mrgreen: :smiech:
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
trickykid
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 929
Rejestracja: sob 17 kwie 2010, 20:50
Sprzęt: Bezzera BZ07 | Anfim Haus | Chemex | AP | Hario | Bosch filtrowy | IIKONE
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: mało kawy z kawy

Postautor: trickykid » wt 20 mar 2012, 16:00

Normalnie używam Koneckie z butelki, ale gdy kiedyś kupiłem awaryjnie biedronkowe kartonowe byłem w szoku. Ani zapachu, ani jogurtu, ani skisnąć też nie chciało. Nigdy więcej.
W młynku : Rwanda Iwacu (Czarny Deszcz)

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: mało kawy z kawy

Postautor: cyrus » wt 20 mar 2012, 16:28

Ja tam nie mam problemu ze spienianiem. Tyle, że nie kupuję tego z kartoniku, ale w butelkach. W sumie, to nie powinienem się wypowiadać, bowiem cappu to praktycznie nie piję :mrgreen:
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

rafkaa
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: śr 14 mar 2012, 8:52
Sprzęt: Trisa Fine Expresso

Re: mało kawy z kawy

Postautor: rafkaa » wt 20 mar 2012, 20:54

Tak ja używałem w kartonie , 3,2% i cienko szlo może dlatego ze dysze tez za głęboko trzymałem , teraz tylko przytykam do powierzchni nawet nie zanurzam i kreci się ale ubija się głownie z wierzchu chyba za krotko to robie :)
używam kawy lavazza crema coś tam nazwy nie pamiętam :P zdarłem papierowe opakowanie i została sama folia w każdym razie creme żeby pianka była ;D

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: mało kawy z kawy

Postautor: Crom » wt 27 sty 2015, 10:42

rozwiązanie problemu jest proste - kiepski ekspres z badziewnym spieniaczem, kiepska kawa z marketu i do tego mielona, brak podstawowej wiedzy. Nic dziwnego że nie ma efektów. To nie jest tak że z byle czego, na byle jakim sprzęcie da się uzyskać super espresso, czy - tym bardziej latte art.
Jeśli koniecznie musi być tanio to można bawić się w inne metody zaparzania, phin, kafetiera, ale i tutaj podstawą jest świeże, dobrej klasy ziarno z palarni i samodzielne mielenie.

KiT
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: wt 01 mar 2011, 8:41

Re: mało kawy z kawy

Postautor: KiT » wt 27 sty 2015, 12:25

Wszystkie mleka z kartonu UHT, z butelki, świeże, itp 3.2%, 2.0% ubijają się jak dla mnie tak samo. Rysuje się nimi podobnie. Różnica jest taka, że po 40 minutach wzór wykonany mlekiem 3.2% tłuszcz i 3.6 białko dalej się nieźle trzyma. Z innymi różnie bywa.

Dodatkowo UHT jest ciut mniej słodsze po spienieniu, ale za to ciut bardziej jest odporne na przegrzanie, różnica 1-2 stopni 5-6 sekund spieniania więcej.

Zgadzam się z przedmówcą. Wiedza, umiejętności, kawa, sprzęt. Bez tego nie wychodzi. Mleko nie jest nawet u mnie w pierwszej piątce. Ostatio spieniałem sojowe z błonnikiem, smakuje - jak dla mnie - paskudnie maluje się znośnie.
Ostatnio zmieniony wt 27 sty 2015, 16:09 przez KiT, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: mało kawy z kawy

Postautor: piomic » wt 27 sty 2015, 15:20

Zapewne kolega zadający pytanie w 2012 jest Wam wdzięczny za pomoc.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: mało kawy z kawy

Postautor: antonio » wt 27 sty 2015, 15:33

:)

KiT
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: wt 01 mar 2011, 8:41

Re: mało kawy z kawy

Postautor: KiT » wt 27 sty 2015, 16:12

Zapewne kolega zadający pytanie w 2012 jest Wam wdzięczny za pomoc.
A to jest nienagrywana rozmowa telefoniczna i już jutro nie będzie można przeczytać tego co zostało tutaj napisane? Czy raczej forum, miejsce gdzie szuka się odpowiedzi?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: mało kawy z kawy

Postautor: antonio » wt 27 sty 2015, 16:25

To wszystko już zostało powiedziane ;). Ale warto przypomnieć.

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: mało kawy z kawy

Postautor: roger » śr 28 sty 2015, 0:53

Wszystkie mleka z kartonu UHT, z butelki, świeże, itp 3.2%, 2.0% ubijają się jak dla mnie tak samo. Rysuje się nimi podobnie. Różnica jest taka, że po 40 minutach wzór wykonany mlekiem 3.2% tłuszcz i 3.6 białko dalej się nieźle trzyma. Z innymi różnie bywa.

hmmm ale po co czekać te 40 minut ?
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 458
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: mało kawy z kawy

Postautor: daniels1 » śr 28 sty 2015, 10:28

żeby kawa ostygła :lol:
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość