
Gorzkie espresso
-
- zagląda od święta
- Posty: 9
- Rejestracja: czw 07 cze 2012, 22:10
- Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof + i-mini2
Gorzkie espresso
Posiadam nowiutki ekspres Ascaso Steel Uno Prof wraz z młynkiem i-2, świeża kawa Universal Caffe Gran Bar. Jakieś pół kilo do tej pory przemieliłam by uzyskać coś, co będzie można wypić. Udało mi się ustawić młynek, by uzyskać 25ml przy ekstrakcji 25sek. Wynik - koszmarnie gorzki napar. Rozkręciłam młynek odrobinę, ekstrakcja krótsza, napar gorzki. Próbowałam spuścić wodę zanim wepnę kolbę, i po wyłączeniu się grzałki wpinam z namieloną kawą. Zdarzało się, że napar był smaczniejszy, jednak ekstrakcja znacznie krótsza od przepisowej. Coś mnie podkusiło, skręciłam młynek by trwała dłużej - i to samo - gorycz nie do opisania i to posmak na kilka ładnych godzin. Czy może być tak, że ta kawa tak ma? Crema wychodzi ładna, w zależności od ustawienia młynka jaśniejsza lub ciemniejsza, stanowi delikatny kożuszek. Zdaję sobie sprawę, że powinnam trenować i trenować, jednak tracę chęci przy takich niewypałach, bo ileż można goryczy wypić? Już nie wspominam o ilości naparu, jaką przyjął mój zlew kuchenny
Proszę o wskazówki.

-
- kawa w żyłach
- Posty: 424
- Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
- Sprzęt: do kawy...
- Lokalizacja: Kraków
- Kontaktowanie:
Re: Gorzkie espresso
Większość kaw jest w jakiś sposób gorzkich. Zaopatrz się w cukier i sprawdź co zmienia, inną, lżejszą mieszankę, albo zacznij przyzwyczajać 

- trickykid
- kawa w żyłach
- Posty: 929
- Rejestracja: sob 17 kwie 2010, 20:50
- Sprzęt: Bezzera BZ07 | Anfim Haus | Chemex | AP | Hario | Bosch filtrowy | IIKONE
- Lokalizacja: Wrocław
- Kontaktowanie:
Re: Gorzkie espresso
Stawiam na to, że woda jest o wiele za gorąca. Jeśli espresso nie wyszło Ci ani razu kwaśne, to znaczy że jeszcze nie przetestowałaś całej gamy temperatur w których można przeprowadzić ekstrakcję. Moja rada - spuść z grupy wodę przez 4-5 sekund i nie czerkając na nic zapinij kolbę i odpal ekstrakcję. Jeśli wyjdzie za kwaśne, to następny flush z grupy zrób krótszy. Jeśli nadal będzie gorzka, wydłuż flush.
W młynku : Rwanda Iwacu (Czarny Deszcz)
-
- kawa w żyłach
- Posty: 424
- Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
- Sprzęt: do kawy...
- Lokalizacja: Kraków
- Kontaktowanie:
Re: Gorzkie espresso
Uniwersal jest lekko smolisty
, będzie miał zawsze goryczkę, a zaparzany na niższych temperturach będzie cierpkayw
Już lepiej obniżyć nieco dozowanie.


-
- zagląda od święta
- Posty: 9
- Rejestracja: czw 07 cze 2012, 22:10
- Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof + i-mini2
Re: Gorzkie espresso
Dziękuję za odpowiedzi. Będę próbować; napiszę, gdy osiągnę inne rezultaty od poprzednich.
-
- kawa w żyłach
- Posty: 424
- Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
- Sprzęt: do kawy...
- Lokalizacja: Kraków
- Kontaktowanie:
Re: Gorzkie espresso
Się jeszcze Janusza spytaj czy Ci OPVa naregulował do ok. 9-10barów, bo może pompka jest na żywioł puszczona.
- Janusz
- Consigliere
- Posty: 1404
- Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
- Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
- Lokalizacja: centro - Łódź
- Kontaktowanie:
Re: Gorzkie espresso
Sądzę, że po pierwsze nie spotkałaś się jeszcze z tak intensywnym smakiem kawy z ekspresu. Po drugie Gran Bar ma w sobie goryczkę i cierpkość. Jest to zdecydowane, mocne włoskie espresso ze środkowych Włoch. Zdecydowanie się różni od kaw z północy Włoch o podobnym składzie. Powinnaś spróbować na innej kawie. Może to być Cream Oro (ma w sobie owocowe nutki) lub jakieś 100% Arabiki np. Caffe Royal też z UNIVERSAL CAFFE.
OPV jest ustawiony fabrycznie. Nie ingerujemy w fabryczne ustawienia przy wysyłce sprzętu. Nie rozpakowujemy też fabrycznie zapakowanych ekspresów. Chyba, że dokładamy do wnętrza zamówione akcesoria i kawy. Ale staramy się nie wyjmować nawet ekspresu aby nie było, że był rozpakowywany, nieoryginalnie zapakowany albo co gorsze używany. OPV sprawdzmy i ewentualnie regulujemy tylko na wyraźnie życzenie klienta. W tych przypadkach nie zdarzyło się jednak aby zawór OPV był inaczej ustawiony niż zalecane fabryczne ustawienie.
OPV jest ustawiony fabrycznie. Nie ingerujemy w fabryczne ustawienia przy wysyłce sprzętu. Nie rozpakowujemy też fabrycznie zapakowanych ekspresów. Chyba, że dokładamy do wnętrza zamówione akcesoria i kawy. Ale staramy się nie wyjmować nawet ekspresu aby nie było, że był rozpakowywany, nieoryginalnie zapakowany albo co gorsze używany. OPV sprawdzmy i ewentualnie regulujemy tylko na wyraźnie życzenie klienta. W tych przypadkach nie zdarzyło się jednak aby zawór OPV był inaczej ustawiony niż zalecane fabryczne ustawienie.
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?
-
- zagląda od święta
- Posty: 9
- Rejestracja: czw 07 cze 2012, 22:10
- Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof + i-mini2
Re: Gorzkie espresso
Pozmieniałam dziś ustawienia młynka, skutkiem tego osiągnęłam napar mocny o gorzkawym posmaku, ale nie wykręcał już gęby tak, jak wcześniej. Z odrobiną cukru i mleczka całkiem niezły. No i nadszedł moment kulminacyjny dnia - znajoma kawoszka - testerka, od lat pijąca kawę z moki. Zaserwowałam jej to swoje COŚ i czekam na minę
. A tu miła niespodzianka - słyszę: pycha! taka właśnie powinna być!
Ufff, więc jednak to ten blend tak mnie wyprowadził z równowagi. Jeszcze trochę poeksperymentuję na Gran Bar, a potem otwieram coś łagodniejszego i już nie mogę się doczekać! A swoją drogą, dobrze, że "uczyłam" się na takiej trudnej kawie; później, z delikatniejszą będzie mi już łatwiej. Dziękuję za wszystkie porady i sugestie!


Re: Gorzkie espresso
Universal ma sporo goryczy.
- Janusz
- Consigliere
- Posty: 1404
- Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
- Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
- Lokalizacja: centro - Łódź
- Kontaktowanie:
Re: Gorzkie espresso
Który UNIVERSAL ? Jest tego 7 gatunków...Gorycz przy tym łatwo jest pomylić z kwasowością. Zależy kiedy i gdzie na języku i podniebieniu się to odczuwa.
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?
Re: Gorzkie espresso
Ja polecam Ci abyś kupił sobie jakiegoś singielka z Afryki. Najlepiej jakąś Ethiopie Yergachefe lub kenye AA
Wtedy nie będzie gorzka. Wręcz trudno aby to osiągnąć
Czasami producenci tworzą takie mieszanki, że co by się nie zrobiło to i tak nic się z tego nie wyciśnie.
Masz fajny sprzęt warto próbować coraz to innej kawy
Powodzenia!


Masz fajny sprzęt warto próbować coraz to innej kawy

Powodzenia!
-
- S Z A M A N
- Posty: 8535
- Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Kontaktowanie:
Re: Gorzkie espresso
A kiedy i gdzie na języku i podniebieniu się to odczuwa?Zależy kiedy i gdzie na języku i podniebieniu się to odczuwa.

O "kwasowości" tutaj można poczytać: http://mastroantonio.eu/kwaskowata-kawa-i-kwasy.
-
- zagląda śmielej
- Posty: 22
- Rejestracja: pt 26 cze 2009, 17:25
- Sprzęt: ascaso steel uno prof pid + wega 5.8 istant
kawa od antonia
Re: Gorzkie espresso
witam,aktualnie piję Universal Gran Bar i mogę się w tej kwesti wypowiedzieć, jako machiato dla mnie ta kawa to "mistrz świata" ale trzeba parzyć w wysokiej temperaturze ok. 96 C.Pozdrawiam,powodzenia w zaparzaniu.
- ignacy
- @mod
- Posty: 1106
- Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
- Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
- Lokalizacja: Venlo
Re: Gorzkie espresso
@Antonio - dlaczego wklejasz link tylko do swojego sklepu? O kwaskowatości też jest cały wątek, dyskusja po której powstał Twój wpis jest tutaj, w którym jest znacznie więcej niż tylko Twoje wnioski.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com
http://www.manczuk.blogspot.com
-
- S Z A M A N
- Posty: 8535
- Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Kontaktowanie:
Re: Gorzkie espresso
No jasne... Ale tutaj chciałem się odnieść tylko do pojęcia "kwasowości" oznaczającej odczyn kwaśny, a nie wrażenia smakowe na języku. Link prowadzi nie do mojego sklepu lecz do mojego blogu (Twoja uwaga skłoni mnie chyba do rozdzielenia tych rzeczy na różne domeny). Nie ma w tym wpisie moich wniosków lecz zarys tylko próby usystematyzowania słownictwa.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości