Gorzkie espresso

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
brunette1
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: czw 07 cze 2012, 22:10
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof + i-mini2

Gorzkie espresso

Postautor: brunette1 » śr 20 cze 2012, 22:03

Posiadam nowiutki ekspres Ascaso Steel Uno Prof wraz z młynkiem i-2, świeża kawa Universal Caffe Gran Bar. Jakieś pół kilo do tej pory przemieliłam by uzyskać coś, co będzie można wypić. Udało mi się ustawić młynek, by uzyskać 25ml przy ekstrakcji 25sek. Wynik - koszmarnie gorzki napar. Rozkręciłam młynek odrobinę, ekstrakcja krótsza, napar gorzki. Próbowałam spuścić wodę zanim wepnę kolbę, i po wyłączeniu się grzałki wpinam z namieloną kawą. Zdarzało się, że napar był smaczniejszy, jednak ekstrakcja znacznie krótsza od przepisowej. Coś mnie podkusiło, skręciłam młynek by trwała dłużej - i to samo - gorycz nie do opisania i to posmak na kilka ładnych godzin. Czy może być tak, że ta kawa tak ma? Crema wychodzi ładna, w zależności od ustawienia młynka jaśniejsza lub ciemniejsza, stanowi delikatny kożuszek. Zdaję sobie sprawę, że powinnam trenować i trenować, jednak tracę chęci przy takich niewypałach, bo ileż można goryczy wypić? Już nie wspominam o ilości naparu, jaką przyjął mój zlew kuchenny ;-) Proszę o wskazówki.

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Gorzkie espresso

Postautor: loock » śr 20 cze 2012, 22:19

Większość kaw jest w jakiś sposób gorzkich. Zaopatrz się w cukier i sprawdź co zmienia, inną, lżejszą mieszankę, albo zacznij przyzwyczajać :)

Awatar użytkownika
trickykid
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 929
Rejestracja: sob 17 kwie 2010, 20:50
Sprzęt: Bezzera BZ07 | Anfim Haus | Chemex | AP | Hario | Bosch filtrowy | IIKONE
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Re: Gorzkie espresso

Postautor: trickykid » śr 20 cze 2012, 23:13

Stawiam na to, że woda jest o wiele za gorąca. Jeśli espresso nie wyszło Ci ani razu kwaśne, to znaczy że jeszcze nie przetestowałaś całej gamy temperatur w których można przeprowadzić ekstrakcję. Moja rada - spuść z grupy wodę przez 4-5 sekund i nie czerkając na nic zapinij kolbę i odpal ekstrakcję. Jeśli wyjdzie za kwaśne, to następny flush z grupy zrób krótszy. Jeśli nadal będzie gorzka, wydłuż flush.
W młynku : Rwanda Iwacu (Czarny Deszcz)

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Gorzkie espresso

Postautor: loock » śr 20 cze 2012, 23:23

Uniwersal jest lekko smolisty ;), będzie miał zawsze goryczkę, a zaparzany na niższych temperturach będzie cierpkayw :D Już lepiej obniżyć nieco dozowanie.

brunette1
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: czw 07 cze 2012, 22:10
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof + i-mini2

Re: Gorzkie espresso

Postautor: brunette1 » czw 21 cze 2012, 7:39

Dziękuję za odpowiedzi. Będę próbować; napiszę, gdy osiągnę inne rezultaty od poprzednich.

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Gorzkie espresso

Postautor: loock » czw 21 cze 2012, 8:52

Się jeszcze Janusza spytaj czy Ci OPVa naregulował do ok. 9-10barów, bo może pompka jest na żywioł puszczona.

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Re: Gorzkie espresso

Postautor: Janusz » czw 21 cze 2012, 11:07

Sądzę, że po pierwsze nie spotkałaś się jeszcze z tak intensywnym smakiem kawy z ekspresu. Po drugie Gran Bar ma w sobie goryczkę i cierpkość. Jest to zdecydowane, mocne włoskie espresso ze środkowych Włoch. Zdecydowanie się różni od kaw z północy Włoch o podobnym składzie. Powinnaś spróbować na innej kawie. Może to być Cream Oro (ma w sobie owocowe nutki) lub jakieś 100% Arabiki np. Caffe Royal też z UNIVERSAL CAFFE.
OPV jest ustawiony fabrycznie. Nie ingerujemy w fabryczne ustawienia przy wysyłce sprzętu. Nie rozpakowujemy też fabrycznie zapakowanych ekspresów. Chyba, że dokładamy do wnętrza zamówione akcesoria i kawy. Ale staramy się nie wyjmować nawet ekspresu aby nie było, że był rozpakowywany, nieoryginalnie zapakowany albo co gorsze używany. OPV sprawdzmy i ewentualnie regulujemy tylko na wyraźnie życzenie klienta. W tych przypadkach nie zdarzyło się jednak aby zawór OPV był inaczej ustawiony niż zalecane fabryczne ustawienie.
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

brunette1
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: czw 07 cze 2012, 22:10
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof + i-mini2

Re: Gorzkie espresso

Postautor: brunette1 » czw 21 cze 2012, 20:37

Pozmieniałam dziś ustawienia młynka, skutkiem tego osiągnęłam napar mocny o gorzkawym posmaku, ale nie wykręcał już gęby tak, jak wcześniej. Z odrobiną cukru i mleczka całkiem niezły. No i nadszedł moment kulminacyjny dnia - znajoma kawoszka - testerka, od lat pijąca kawę z moki. Zaserwowałam jej to swoje COŚ i czekam na minę :? . A tu miła niespodzianka - słyszę: pycha! taka właśnie powinna być! :D Ufff, więc jednak to ten blend tak mnie wyprowadził z równowagi. Jeszcze trochę poeksperymentuję na Gran Bar, a potem otwieram coś łagodniejszego i już nie mogę się doczekać! A swoją drogą, dobrze, że "uczyłam" się na takiej trudnej kawie; później, z delikatniejszą będzie mi już łatwiej. Dziękuję za wszystkie porady i sugestie!

pattaya
Consigliere
Consigliere
Posty: 1084
Rejestracja: ndz 28 mar 2010, 23:38

Re: Gorzkie espresso

Postautor: pattaya » czw 28 cze 2012, 0:05

Universal ma sporo goryczy.

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Re: Gorzkie espresso

Postautor: Janusz » czw 28 cze 2012, 8:29

Który UNIVERSAL ? Jest tego 7 gatunków...Gorycz przy tym łatwo jest pomylić z kwasowością. Zależy kiedy i gdzie na języku i podniebieniu się to odczuwa.
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

wychyl
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 74
Rejestracja: ndz 22 mar 2009, 13:52

Re: Gorzkie espresso

Postautor: wychyl » czw 28 cze 2012, 11:25

Ja polecam Ci abyś kupił sobie jakiegoś singielka z Afryki. Najlepiej jakąś Ethiopie Yergachefe lub kenye AA :) Wtedy nie będzie gorzka. Wręcz trudno aby to osiągnąć :P Czasami producenci tworzą takie mieszanki, że co by się nie zrobiło to i tak nic się z tego nie wyciśnie.
Masz fajny sprzęt warto próbować coraz to innej kawy :)
Powodzenia!

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Gorzkie espresso

Postautor: antonio » czw 28 cze 2012, 12:09

Zależy kiedy i gdzie na języku i podniebieniu się to odczuwa.
A kiedy i gdzie na języku i podniebieniu się to odczuwa? ;)
O "kwasowości" tutaj można poczytać: http://mastroantonio.eu/kwaskowata-kawa-i-kwasy.

ratatuj
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: pt 26 cze 2009, 17:25
Sprzęt: ascaso steel uno prof pid + wega 5.8 istant
kawa od antonia

Re: Gorzkie espresso

Postautor: ratatuj » czw 28 cze 2012, 12:35

witam,aktualnie piję Universal Gran Bar i mogę się w tej kwesti wypowiedzieć, jako machiato dla mnie ta kawa to "mistrz świata" ale trzeba parzyć w wysokiej temperaturze ok. 96 C.Pozdrawiam,powodzenia w zaparzaniu.

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Gorzkie espresso

Postautor: ignacy » czw 28 cze 2012, 12:41

@Antonio - dlaczego wklejasz link tylko do swojego sklepu? O kwaskowatości też jest cały wątek, dyskusja po której powstał Twój wpis jest tutaj, w którym jest znacznie więcej niż tylko Twoje wnioski.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Gorzkie espresso

Postautor: antonio » czw 28 cze 2012, 13:21

No jasne... Ale tutaj chciałem się odnieść tylko do pojęcia "kwasowości" oznaczającej odczyn kwaśny, a nie wrażenia smakowe na języku. Link prowadzi nie do mojego sklepu lecz do mojego blogu (Twoja uwaga skłoni mnie chyba do rozdzielenia tych rzeczy na różne domeny). Nie ma w tym wpisie moich wniosków lecz zarys tylko próby usystematyzowania słownictwa.


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości