58mm vs 54mm wg Dalla Corte

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

58mm vs 54mm wg Dalla Corte

Postautor: antonio » ndz 15 lip 2012, 9:14

Ciekawa dyskusja zawiązała się wokół poniższego rysunku. Przedstawia on dwie sytuacje: kawę w sitku o średnicy 58mm i kawę w sitku o średnicy 54mm. W trakcie zaparzania na kawę oddziałuje ciśnienie wody wytwarzane przez pompę lub przez sprężynę. Ponieważ średnice są różne, a ciśnienie stałe, na każde z kawowych ciastek oddziałują różne siły: większa na szersze, mniejsza na węższe. Tak to rozumiem. Sposób opisu tego porównania przedstawionego przez pana Dalla Corte od strony fizyki dosyć jest niepoprawny. Dołączyłem się z moimi refleksjami na facebooku: tutaj i obok rysunku. Obok ślepego aplauzu są też głosy wyrażające wątpliwości. Mnie nie podobało się nieścisłe ujęcie: jak można mówić o "mocy wody" lub w ogóle mylić pojęcia energii, pracy, mocy, siły itd.?

Obrazek

Podobno przeciętny barista nie wie co to jest energia, siła, moc, ciśnienie itd. Nie lubię baristów... ;)

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: 58mm vs 54mm wg Dalla Corte

Postautor: loock » ndz 15 lip 2012, 12:13

Pan Dc dorabia jakieś śmieszne teorie do swoich wynalazków na siłę...cos ala VST baskets :D Mnie się zawsze wydawało, że kawa z węższych sitek jak tych z La Spaziale i Dalla Corte jest specyficzna, tzn trochę inna, bo woda ma dłuższą drogę do przebycia od miejsca kontaktu z kawą, czyli góry cake'a aż do spodu sitka (zwyczajnie ta sama gramatura na mniejszej powierzchni ma większą wysokość ), co ma na pewno wpływ na jakość ekstrakcji. Ciśnienie nie ma tu nic do rzeczy, można go sobie łatwo wyregulować na pompie :D Masa uproszczeń i ogólnie żenada jakaś...

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: 58mm vs 54mm wg Dalla Corte

Postautor: cyrus » ndz 15 lip 2012, 13:39

W podobnym tonie temat był już poruszany >tu<.
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość