Czy producent kawy powinien podawać skład mieszanki?

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Czy producent kawy powinien podawać skład mieszanki?

Postautor: antonio » sob 19 lis 2011, 19:45

Co miałoby wynikać ze składu mieszanki? Jakoś mnie to nigdy nie pociągało... Nawet nie byłem zainteresowany wywiadem gospodarczym; owszem czytałem egzotyczne nazwy np. na skandynawskich mieszankach, ale nic praktycznego dla mnie w tym nie było.

Pytania o datę palenia tylko mnie nużą :-). Jakim to jest kryterium jakości?

Awatar użytkownika
Animator47
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 785
Rejestracja: sob 05 lut 2011, 17:43
Sprzęt: Gaggia Espresso Pure +i-mini+Moka+Aeropress+Hario Slim
Kontaktowanie:

Re: Co chcielibyście zmienić i czego Wam brakuje ??????

Postautor: Animator47 » sob 19 lis 2011, 20:13

Nie wmówisz mi, że nie ma różnicy między mieszanką paloną tydzień temu a 1,5 roku temu( a i takie znajdują się w sprzedaży!).
A co powiedzielibyście na to jak w sklepie internetowym sprzedającym kawę ,na każdej podstronie z kawą byłby umieszczony filmik a na nim degustator pijący daną kawę i pokazana jego mina oraz krótka wypowiedź na temat danej kawy np. umieszczona na youtube ( chodź nie wiem czy ktoś uwierzyłby w jego stronniczą opinie zachwalającą jedną kawę za drugą). Proszę doświadczonych kupujących o komentarze (niedoświadczeni w e-zakupach również się mogą podłączyć do dyskusji )
Niestety to dość ciężkie do zrealizowania i mało miarodajne. Oczywiście zarzuty o stronniczość pojawiłyby się natychmiast.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Co chcielibyście zmienić i czego Wam brakuje ??????

Postautor: antonio » sob 19 lis 2011, 20:41

Niczego Ci nie wmawiam. Kieruję się w kwestii świeżości rozsądkiem... nie gardzę pachnącą kawą, nieważne kiedy paloną i z czego złożoną. Ważne są wrażenia a nie składy i daty... :-)

Awatar użytkownika
coffe_partner
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: pt 18 lis 2011, 20:37
Sprzęt: PRASA FRANCUSKA

Re: Co chcielibyście zmienić i czego Wam brakuje ??????

Postautor: coffe_partner » sob 19 lis 2011, 20:50

Animator47 miał na myśli to ,że wrażenie tym lepsze im mieszanka świeżej palona . Im dłużej po dacie palenia tym i wrażenia ,odczucia ,smaki i doznania słabną ..:)
Wypełnij proszę moją króciutką ankietę o kawie :
http://www.ankieter.pl/wypelnij/ankiete/id/9964/

Awatar użytkownika
Animator47
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 785
Rejestracja: sob 05 lut 2011, 17:43
Sprzęt: Gaggia Espresso Pure +i-mini+Moka+Aeropress+Hario Slim
Kontaktowanie:

Re: Co chcielibyście zmienić i czego Wam brakuje ??????

Postautor: Animator47 » sob 19 lis 2011, 21:01

Antonio zgadzam się, tylko jak poznać na odległość czy dana kawa pachnie i jak pachnie? Ano jedynym wskaźnikiem może być data palenia i po troszce skład.

Co do długości dostawy - jak dla mnie świadczy o firmie, im szybciej dostanę paczkę tym lepiej, ale nie stanowi dla mnie problemu oczekiwanie te kilka dni dłużej. Zamawiam zwykle mając zapas kawy na jakiś tydzień. Po tym okresie, bez przesyłki, mógłbym zrobić się nerwowy :bejzbol:.
Ważny jest kontakt ze sklepem. Nie lubię czekać na odzew dłużej niż kilka godzin.

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Co chcielibyście zmienić i czego Wam brakuje ??????

Postautor: cyrus » sob 19 lis 2011, 21:14

Co miałoby wynikać ze składu mieszanki? [...] Pytania o datę palenia tylko mnie nużą :-). Jakim to jest kryterium jakości?
Bo wolałbym wiedzieć, czy kupuję kawę w której jest więcej arabiki, czy robusty. Bo wolałbym wiedzieć, czy płacę więcej, bo jest tam droższa (ciut) arabika, czy (tańsza) robusta. Bo z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć, co jest w opakowaniu.
Nie powiesz mi chyba, że świeżość kawy jest bez znaczenia? Ponadto chyba lepiej kupić kawę, która jest świeża, ma np. 2-3 m-ce niż taka, która ma 1,5 roku*. Aleś z tym wyskoczył...

* pomijam zboczenie na punkcie ultra-świeżej kawy
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Co chcielibyście zmienić i czego Wam brakuje ??????

Postautor: kawcio » sob 19 lis 2011, 22:40

.... Ważne są wrażenia a nie składy i daty... :-)
Dziwi mnie takie stwierdzenie... data jak data, wiadomo świeższa dłużej poleżeć może na półce i zawsze lepiej żeby była świeższa niż wyleżała, szczególnie jasna-dripowa.
A skład... cóż złego by go podać? Każdy zwyczajny fanatyk ;) chciałby coś wiedzieć o tym co pije i jak jest skomponowana mieszanka. Twardziele typu HasBean, Square Mile nie mają z tym problemu, zwykle są to kompozycje singli wystawionych w tym samym sklepie i sprzedawane jako palone lub surowe.
Mistrzowie nie boją się konkurencji.... :kwiat:
...inna sprawa, że podanie składu może ułatwić identyfikację źródła, jakość i wartość surowca oraz marżę jaką nakłada palacz.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Co chcielibyście zmienić i czego Wam brakuje ??????

Postautor: antonio » ndz 20 lis 2011, 4:42

Jakoś nie zauważyłem, by "mistrzowie" podawali daty palenia swoich produktów w internetowych ofertach. A skład mieszanki? Z czego się składają produkty np. Intelligentsii? :-)
Nie wiem skąd te wszystkie dociekania i brak zaufania. Myślałem, że czasy wciskania 18-miesięcznego kitu dawno już minęły... Jeśli się boicie siana, to nie szukajcie taniej okazji z Italii...
Składy mieszanek... Co niby wynika z informacji: 80% arabika, 20% robusta albo 100% arabika?

Podam i skład i datę palenia: Brazylia LdM ;), i rabat ;).

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Co chcielibyście zmienić i czego Wam brakuje ??????

Postautor: cyrus » ndz 20 lis 2011, 12:30

Nie raz podkreślałeś, że robusta śmierdzi. Potem oczywiście się z tego wycofałeś :) Ale ja np. wolałbym wiedzieć, czy moja kawa będzie śmierdzieć, a tego po składzie się domyślę :-)

PS. Antonio, nad ceną produktu nie jest wyświetlana domyślna masa produktu, której cena widnieje poniżej. Tj. nie jest widoczne, czy cena dotyczy 500, czy 1000g. I coś z ze znakami diakrytycznymi "nie teges" - ą, ę, ś są pobierane z innego fontu (przynajmniej u mnie).
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
Animator47
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 785
Rejestracja: sob 05 lut 2011, 17:43
Sprzęt: Gaggia Espresso Pure +i-mini+Moka+Aeropress+Hario Slim
Kontaktowanie:

Re: Co chcielibyście zmienić i czego Wam brakuje ??????

Postautor: Animator47 » ndz 20 lis 2011, 14:53

Jakoś nie zauważyłem, by "mistrzowie" podawali daty palenia swoich produktów w internetowych ofertach. A skład mieszanki? Z czego się składają produkty np. Intelligentsii? :-)
Nie wiem skąd te wszystkie dociekania i brak zaufania. Myślałem, że czasy wciskania 18-miesięcznego kitu dawno już minęły... Jeśli się boicie siana, to nie szukajcie taniej okazji z Italii...
Składy mieszanek... Co niby wynika z informacji: 80% arabika, 20% robusta albo 100% arabika?

Podam i skład i datę palenia: Brazylia LdM ;), i rabat ;).
Skoro mistrzowie nie podają dat palenia i skład mieszanek to może należy to zmienić? ;) Antonio mistrzowie mają już wyrobioną renomę i klienci są praktycznie pewni, że nie dostaną 18 miesięcznej mieszanki, ale co w przypadku gdy natrafimy na stronę internetową nowo powstałej palarni? Czym się sugerować w wyborze? Nazwą kawy - zazwyczaj niewiele mówi, przesłodzonym opisem? Dość dobrze poznałem już swoje preferencje smakowe i wiem, że mieszanki z większą zawartością robusty nie zbyt mi podchodzą. Owszem, zapewne są i świetne mieszanki o takim składzie, jak tylko wygram w totka to będę kupował w ciemno :mrgreen:.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Co chcielibyście zmienić i czego Wam brakuje ??????

Postautor: antonio » ndz 20 lis 2011, 17:25

Robusta śmierdzi? Zależy komu ;). Pisałem kiedyś o byle robuście z Ugandy, cuchnącej moczem i apteką po moim nieudolnym paleniu. Ale jest robusta i robusta. Stosowana przeze mnie robusta jest świetna, myta, indyjska: jeśli śmierdzi, to ciemno upieczonym chlebem :). Nie łączymy jej ze wszystkim lecz ze składnikami tylko jednej mieszanki. Jeśli ktoś raz spróbuje, to potem wraca... tak samo jak nawet do tych włoskich mieszanek 100% arabik z robustą w połowie objętości ;).

Tak czy owak potrzebne jest zaufanie. Staram się go nie nadużywać. Teraz większość artykułów na mojej stronie ma informację o datach palenia, ale na dłuższą metę nużące jest pamiętanie o tych datach, nużące jest tłumaczenie się, że kawa np. 4-tygodniowa, przechowywana w szczelnych torebkach jest super, a nawet jest lepsza niż taka prosto z pieca.

Fonty i ogonki... doczekają się swojego dnia.

Awatar użytkownika
Animator47
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 785
Rejestracja: sob 05 lut 2011, 17:43
Sprzęt: Gaggia Espresso Pure +i-mini+Moka+Aeropress+Hario Slim
Kontaktowanie:

Re: Co chcielibyście zmienić i czego Wam brakuje ??????

Postautor: Animator47 » ndz 20 lis 2011, 17:56

No cóż nikt nie mówił, że będzie łatwo ;).

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: Co chcielibyście zmienić i czego Wam brakuje ??????

Postautor: roger » ndz 20 lis 2011, 19:37

....włoskich mieszanek 100% arabik z robustą w połowie objętości ;)...
jesteś w stanie udowodnic to na jakimś przykładzie? czy to tylko domysły?
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Co chcielibyście zmienić i czego Wam brakuje ??????

Postautor: antonio » ndz 20 lis 2011, 20:34

Dowody i dyskusja są na forum. Tutaj celowo wyolbrzymiłem proporcje... ale niewątpliwie istnieje dużo włoskich mieszanek 100% z domieszką robusty. Czy to takie straszne?

Jeszcze jedno. Jeśli sprzedaję kawę bardzo świeżą, to na naszym etapie dążenia do stabilizacji, nie wiadomo jaką ona będzie po tygodniach. Natomiast po tygodniach wszystko o danej kawie już wiem.

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: Co chcielibyście zmienić i czego Wam brakuje ??????

Postautor: roger » ndz 20 lis 2011, 21:00

Andrzeju, to nie jest straszne :) ale jest różnica w "oszustwie" np pomiędzy 5% a 50%.
Wyolbrzymianie tego sugeruje że wszystkie włoskie mieszanki są oszukiwane - a tak nie jest.
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości