Czy producent kawy powinien podawać skład mieszanki?

Tu można dzielić się informacjami na temat parzenia kawy, rodzajów, smaku...
Awatar użytkownika
Kekacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 209
Rejestracja: pt 19 gru 2008, 8:38
Sprzęt: Jest: RS PID + Fiorenzato F4 Nano, Gaggia MDF, Aeropress. Było: Gaggia Baby Twin.
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Czy producent kawy powinien podawać skład mieszanki?

Postautor: Kekacz » śr 24 paź 2012, 15:14

Wyżej były informacje o moim punkcie widzenia, dlaczego na opakowaniach kawy powinna być informacja o składzie mieszanki. Aby nie robić bałaganu więcej znajdziecie w wątku >Kawa a zdrowie<.
| RS PID + G_MDF Teflon stepless ;) | Espresso Gear Barista Black | Aeropress |

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Czy producent kawy powinien podawać skład mieszanki?

Postautor: cyrus » wt 20 lis 2012, 19:47

Siedzę sobie nad lampką wina, mojego ulubionego cabernet sauvignon i tak sobie dumam.
Podawanie tego co jest w opakowaniu kawy powinno być, według mnie, czymś normalnym. Trzeba zdać sobie sprawę, że skład nie musi pełnić roli tylko informacyjnej, ale także... edukacyjnej. W mim przypadku tak jest/było z winem. Kiedy byłem młodszy i głupszy, uwielbiałem pewne mołdawskie wino. Po pewnym czasie spróbowałem cabernet sauvignon i okazało się, że ma ono zbliżony smak do tego mołdawskiego. Oba były zrobione z tego samego szczepu. Potem zacząłem próbować innych win i tak powolutku uczyłem się (i nadal uczę), poznawać smaki, poznawać szczepy. Chciałbym, aby było tak samo z kawą. Gdyby na butelce nie było nazwy szczepów, to ciężko szła by ta nauka, bo smak płynu może i podobny, ale czy to na pewno to samo?
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

fux
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 566
Rejestracja: ndz 01 sie 2010, 8:05
Sprzęt: Izzo ALEX Duetto & MACAP M4D, tygielek
Lokalizacja: inąd

Re: Czy producent kawy powinien podawać skład mieszanki?

Postautor: fux » wt 20 lis 2012, 19:53

Prócz szczepu pozostaje zbocze, Kraj, Region, ręka plantatora, etc... :wink:

olak
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 725
Rejestracja: sob 05 lis 2011, 16:56
Sprzęt: Moka 3cup/FP/Skerton/Clever Dripper/Aeropress

Re: Czy producent kawy powinien podawać skład mieszanki?

Postautor: olak » wt 20 lis 2012, 21:01

...uwielbiałem pewne mołdawskie wino. Po pewnym czasie spróbowałem cabernet sauvignon i okazało się, że ma ono zbliżony smak do tego mołdawskiego. Oba były zrobione z tego samego szczepu...
Cabernet sauvignon to szczep, więc chyba ten zacytowany fragment jest trochę masłem maślanym. Skoro oba były z tego samego szczepu to oba wina były w rzeczy samej cabernet sauvignon. Wybaczcie ten off top.
Za Wiki:
Cabernet sauvignon — najbardziej znany, klasyczny, czerwony szczep winny na świecie. Stanowi najważniejszy składnik większości win czerwonych z Bordeaux. Owoce zawierają dużo garbników.

Uchodzi za czerwony odpowiednik królewskiego chardonnay. Jego uprawy na świecie zajmują około 150 000 ha. Odmiana ta ma stosunkowo niskie plony – około 40 hektolitrów z hektara.
Pochodzenie

Cabernet sauvignon jest krzyżówką szczepów sauvignon blanc i cabernet franc. Od XVII wieku notowany w regionie Bordeaux. Od dawna też uprawiany jest w całej południowo-zachodniej Francji. W XIX wieku powstały pierwsze plantacje cabernet sauvignon w Nowym Świecie (Chile, Kalifornia) i na Ukrainie (Odessa, Krym). Kariera tego szczepu rozpoczęła się po II wojnie światowej, kiedy jego plantacje rozpowszechniły się we wszystkich — poza najchłodniejszymi — krajach winiarskich.
Ja osobiście wolę mniej garbnikowe merlot. :oops:

Awatar użytkownika
n-krzychu
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 123
Rejestracja: śr 09 cze 2010, 23:07
Sprzęt: młynek i-steel Ascaso
ekspres Ascaso Uno Prof PID
Lokalizacja: Bolesławiec Śl

Re: Czy producent kawy powinien podawać skład mieszanki?

Postautor: n-krzychu » śr 21 lis 2012, 0:48

Ja osobiście wolę ...merlot.
Ja też a jeszcze bardziej hiszpańskie rioja lub włoskie sangiovese.

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Czy producent kawy powinien podawać skład mieszanki?

Postautor: cyrus » śr 21 lis 2012, 16:31

Cabernet sauvignon to szczep, więc chyba ten zacytowany fragment jest trochę masłem maślanym. Skoro oba były z tego samego szczepu to oba wina były w rzeczy samej cabernet sauvignon.
A co jest masłem maślanym? Że próbowałem mołdawskiego (o nieznanym mi składzie), a potem spróbowałem czystego cabernet? W ten sposób dowiedziałem się, z czego mołdawskie było zrobione. Po smaku.
Skoro oba były z tego samego szczepu to oba wina były w rzeczy samej cabernet sauvignon.
A co ja niby napisałem?
Oba były zrobione z tego samego szczepu...
W tej maślanej wypowiedzi chodziło mi o naukę smaku danego produktu. A pomaga w tym znajomość (z nazwy) tego, co się spożywa.
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin


Wróć do „Kawa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość