Hario Mizudashi

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 452
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Hario Mizudashi

Postautor: daniels1 » śr 28 maja 2014, 16:49

można się i naPARZAĆ :lol:
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

seba21
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 70
Rejestracja: wt 24 gru 2013, 22:18
Sprzęt: Gaggia Classic + Ascaso i-Steel, Bialetti Moka Express 1 i 2, Bialetti Brikka 4, french press Bialetti, Hario V60/02, Hario Mizudashi, phin, Kalita Wave 185
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Re: Hario Mizudashi

Postautor: seba21 » ndz 21 cze 2015, 12:48

Wątek już jakiś czas nie odświeżany, a jako, że już mamy lato i postanowiłem zamówić sobie Hario Mizudashi, to może warto by było go odświeżyć. :mrgreen:

Ktoś z Was ma jakieś nowe doświadczenia z nim związane? Macie już może jakieś sprawdzone kawy do tego typu "parzenia"? :)

Pozdrawiam

Bartolomeo
Posty: 2
Rejestracja: wt 04 sie 2009, 20:00
Sprzęt: Baratza encore, porlex, Hario V60, Kalita Wave, Aeropress, Chemex, Frenchpress
Lokalizacja: Warszawa/New York

Re: Hario Mizudashi

Postautor: Bartolomeo » wt 07 lip 2015, 13:57

Od kilku miesięcy używam mizudashi. Świetna sprawa o tej porze roku. Ja robię cold brew 80g kawy na 1 l wody. Grubość mielenia jak do Chemexa. Wstawiam do lodówki na 24h/36h

seba21
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 70
Rejestracja: wt 24 gru 2013, 22:18
Sprzęt: Gaggia Classic + Ascaso i-Steel, Bialetti Moka Express 1 i 2, Bialetti Brikka 4, french press Bialetti, Hario V60/02, Hario Mizudashi, phin, Kalita Wave 185
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Re: Hario Mizudashi

Postautor: seba21 » śr 08 lip 2015, 8:51

Od kilku miesięcy używam mizudashi. Świetna sprawa o tej porze roku. Ja robię cold brew 80g kawy na 1 l wody. Grubość mielenia jak do Chemexa. Wstawiam do lodówki na 24h/36h
Jakie kawy Twoim zdaniem wychodzą najlepsze? Ja na razie przetestowałem tylko Kenie AA i Brazylie Yellow Bourbon.

Bartolomeo
Posty: 2
Rejestracja: wt 04 sie 2009, 20:00
Sprzęt: Baratza encore, porlex, Hario V60, Kalita Wave, Aeropress, Chemex, Frenchpress
Lokalizacja: Warszawa/New York

Re: Hario Mizudashi

Postautor: Bartolomeo » śr 08 lip 2015, 9:43

Generalnie kawy słodkie takie jak Brazylia, Gwatemala czy Kolumbia. Całkiem niezłe, trochę bardziej intensywne w smaku są kawy palone ciemniej pod espresso


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość