Degustacyne szkło

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Degustacyne szkło

Postautor: expel » czw 20 lis 2014, 11:54

Witam!

Zacznijmy od początku. Gdy dziś rano się obudziłem zaświtała mi w głowie myśl: Skoro wino, piwo, whisky, DEGUSTUJE się ze specjalnego kieliszka zwanego snifterem http://ecx.images-amazon.com/images/I/8 ... L1500_.jpg który kumuluje aromaty pozwalając zagłębić się w niuanse, to dlaczego by nie degustować kawy która jest równie bogata w podobnym szkle. No i właśnie tu pojawił się problem.. jak wszystkim wiadomo kawa jest napojem uwaga..... GORĄCYM co dyskwalifikuje wszystkie kieliszki, koniakówki, sniftery etc. Przydał by się więc tai wynalazek z grubego szkła(lub czegoś z czego produkuje się kubki...) najlepiej z uchem. Widział ktoś takie cudo? Z własnego doświadczenia wiem że degustacja piwa(jeżeli jeszcze nie wiecie to świat nie kończy się na jasnych wykastrowanych euro lagerach bez jakiegokolwiek smaku) z kufla jest całkowicie bezproduktywna bo ucieka 80% aromatów, więc podobnie na pewno jest z kawą, a czym różni się kubek od kufla... niczym. Więc może warto by zainteresować się tym tematem. Oczywiście nie wiedziałem gdzie to umieścić więc wylądowało tutaj...

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Degustacyne szkło

Postautor: Crom » czw 20 lis 2014, 12:40

może filiżanka lub szklanka termiczna z podwójnymi ściankami się nada?

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: Degustacyne szkło

Postautor: expel » czw 20 lis 2014, 13:35

Jeżeli zwęża się ku górze jak kieliszek w linku to się nada. Chodzi o to żeby kumulowały się aromaty w zwężeniu.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Degustacyne szkło

Postautor: antonio » czw 20 lis 2014, 15:31

Najważniejsze, żeby się aromaty kumulowały na podniebieniu. Gdzieś tam jest najważniejsza droga do zmysłu węchu. Wcale nie przez nozdrza...

Fartuszek
Posty: 4
Rejestracja: czw 16 mar 2017, 13:03
Sprzęt: Zaparzacz La Cafetiere Monaco
Kontaktowanie:

Re: Degustacyne szkło

Postautor: Fartuszek » czw 16 mar 2017, 18:33

Myślę, że jakbyś dobrze poszukał to spokojnie być znalazł kubki, zwężające się ku górze. Na pewno gdzieś w sieci takie widziałam.
Pytanie tylko po co? :) Przecież gorąca kawa potrafi swoim aromatem wypełnić ogromny pokój, a zaraz nad filiżanką aromat jest najmocniejszy. To nie podawane na zimno wino, którego woń trzeba delikatnie wyłapywać.


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości