Strona 1 z 1

Degustacyne szkło

: czw 20 lis 2014, 11:54
autor: expel
Witam!

Zacznijmy od początku. Gdy dziś rano się obudziłem zaświtała mi w głowie myśl: Skoro wino, piwo, whisky, DEGUSTUJE się ze specjalnego kieliszka zwanego snifterem http://ecx.images-amazon.com/images/I/8 ... L1500_.jpg który kumuluje aromaty pozwalając zagłębić się w niuanse, to dlaczego by nie degustować kawy która jest równie bogata w podobnym szkle. No i właśnie tu pojawił się problem.. jak wszystkim wiadomo kawa jest napojem uwaga..... GORĄCYM co dyskwalifikuje wszystkie kieliszki, koniakówki, sniftery etc. Przydał by się więc tai wynalazek z grubego szkła(lub czegoś z czego produkuje się kubki...) najlepiej z uchem. Widział ktoś takie cudo? Z własnego doświadczenia wiem że degustacja piwa(jeżeli jeszcze nie wiecie to świat nie kończy się na jasnych wykastrowanych euro lagerach bez jakiegokolwiek smaku) z kufla jest całkowicie bezproduktywna bo ucieka 80% aromatów, więc podobnie na pewno jest z kawą, a czym różni się kubek od kufla... niczym. Więc może warto by zainteresować się tym tematem. Oczywiście nie wiedziałem gdzie to umieścić więc wylądowało tutaj...

Re: Degustacyne szkło

: czw 20 lis 2014, 12:40
autor: Crom
może filiżanka lub szklanka termiczna z podwójnymi ściankami się nada?

Re: Degustacyne szkło

: czw 20 lis 2014, 13:35
autor: expel
Jeżeli zwęża się ku górze jak kieliszek w linku to się nada. Chodzi o to żeby kumulowały się aromaty w zwężeniu.

Re: Degustacyne szkło

: czw 20 lis 2014, 15:31
autor: antonio
Najważniejsze, żeby się aromaty kumulowały na podniebieniu. Gdzieś tam jest najważniejsza droga do zmysłu węchu. Wcale nie przez nozdrza...

Re: Degustacyne szkło

: czw 16 mar 2017, 18:33
autor: Fartuszek
Myślę, że jakbyś dobrze poszukał to spokojnie być znalazł kubki, zwężające się ku górze. Na pewno gdzieś w sieci takie widziałam.
Pytanie tylko po co? :) Przecież gorąca kawa potrafi swoim aromatem wypełnić ogromny pokój, a zaraz nad filiżanką aromat jest najmocniejszy. To nie podawane na zimno wino, którego woń trzeba delikatnie wyłapywać.