Kiedys pijalem kawe tylko z kawiarki i smakowala mi. Potem przerzucilem się na ekspres i teraz znow powrot do kawiarki. I problem. Nie wiem dlaczego, nie wychodzi mi ta kawa. Z tego samego ziarna z ekspresu jest ok, z kawiarki smakuje jakby byla ze starego, zlezalego ziarna. Nawet swieze ziarno smakuje zle. Nie wiem, o co chodzi. Mieliscie podobny problem?
Miele odpowiednio. Mija jakies 3 minuty odkad kawa zwczyna się nalewac. Czas ekstrakcji okolo 30s.
Nie jest za mocna, ani za slaba. Po prostu smakuje inaczej, duuuzo gorzej...
Problem ze smakiem kawy z moki
-
- kawa w żyłach
- Posty: 494
- Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
- Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY
Re: Problem ze smakiem kawy z moki
polecam Phina, łatwiejsza ekstrakcja, zawsze udana i w efekcie lepszy smak.
-
- zagląda całkiem śmiało
- Posty: 70
- Rejestracja: wt 24 gru 2013, 22:18
- Sprzęt: Gaggia Classic + Ascaso i-Steel, Bialetti Moka Express 1 i 2, Bialetti Brikka 4, french press Bialetti, Hario V60/02, Hario Mizudashi, phin, Kalita Wave 185
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Kontaktowanie:
Re: Problem ze smakiem kawy z moki
A co to znaczy "dużo gorzej"? Spróbuj może zamiast zimnej wody do zbiorniczka wlać gorącej. Wówczas cały proces zaparzania przebiegnie szybciej i nie przypalisz kawy.
Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość