Badziew???

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
gabimax

Badziew???

Postautor: gabimax » sob 17 lut 2007, 9:58

Witam wszystkich. Czytam Wasze /juz nasze -zarejestrowana :wink: / forum od jakiegos już czasu.
Przed kilkoma miesiacami kupiłam sobie kafetierkę, z ceramicznym dzbanuszkiem. Super kawka , jak na moje wymagania, ale ma jeden feler pojemnosc jednej filiżanki. A lubie pić kawusię w towarzystwie również :)
Poniewaz finanse znacznie ograniczone, a zachciało mi się ekspresu cisnieniowego,kupiłam uzywany włoski TurMix Nespresso TX 80 Plus,z założenia 16 bar, bez instrukcji dla "lajkonika". POdobno w 100 proc sprawny. Ale ja sobie z nim kompletnie nie radzę :evil: Domyslam się,że popełniam błedy /dlatego ustrojstwo ustawiłam prawie przy kompie z właczonym forum :D /
Wiem,ze moje pytania beda się powtarzać, ale błagam pomóżcie. Dużo czytałam Waszych wypowiedzi i już mam bałagan w głowie nawet wyszukiwarka wymięka przy mnie :wink: Wiem,że trening czyni mistrza ale...
- dlaczego kawa leci w postaci jasnej lury? Mało jej daje?
- jest tam opcja 1-2 filiżanek, dwa sitka-pojemniczki, do czego służy gumowy krążek? jako podkładka pod płytsze sitko?
- no i nieszczesna pianka :evil: Tutaj to już tragedia. KOmbinuje jak tylko moge, stosujac się do Waszych wczesniejszych rad.
Odgłosy gorsze od młota pneumatyczego, różna głebokosc, różna lokalizacja. Albo mleko szaleńczo tańcuje, bryzga, albo puszcza wielkie banie albo... eh :( Ćwiczyłam też na wodzie, wtedy przynajmniej nie było baniek :) Mleko 3,2 białka, 3.2 tł.
Piany prawie zero / to sprężynka przy tym to cudo/ , a co gorsze po 4-5 sek prawie wrzące i już po ptokach :( Własnie dlaczego ideal temp to 60 stopni?

Podpowiedzcie, prosze czy ten sprzet to badziew czy obsługująca go mało kumata :oops:

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » sob 17 lut 2007, 10:14

Zakupiłem raz taniego Delonghi - pianka znikoma, ale dzięki dyszy spienianie mleka rewelacja.
Musisz potrenować ze stopniem mielenia kawy i patrzyć co z tego wychodzi.
Przy naprawdę drobnym zmieleniu wyjdzie pianka/crema/
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<

eNKa
Consigliere
Consigliere
Posty: 1004
Rejestracja: czw 13 paź 2005, 1:01
Sprzęt: Gaggia PAROS + Pixsys ATR241 PID
Gaggia PAROS
Gaggia Baby
La Spaziale 3000 w częściach
Lokalizacja: Crack

Postautor: eNKa » sob 17 lut 2007, 11:10

Jak to? Nespresso czyli na kapsułki i można używać sitek?
Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie – Zapytaj, czy mógłby tego nie robić.

Chciałbym debila dodać do ignorowanych ale moda się ignorować nie da.

asieńka

Postautor: asieńka » sob 17 lut 2007, 11:29

nie wiem jaki to ekspres
przypuszczam, że:
1) za mało kawy, pewnie nieubita, źle zmielona lub jak sugeruje eNKa powinny być kapsułki
2) mój ekspres też ma 2 sitka, to płytsze jest na saszetki i rzeczywiście najpierw do kolby wchodzi gumowy krążek a potem płytsze sitko
3) jogurtowa pianka to już kwestia doświadczenia no i przede wszystkim odpowiedniej maszyny, pooglądaj też filmy może Ci pomogą
Jak za wielkie banie to może dysza zbyt wysoko ustawiona.
Masz tłuste, zimne mleko? i około 1/3 w dzbanku do spieniania?
eNKa sugerował aby przed spienianiem mleka spuścić parę aż do zgaszenia lampki, spieniać dopiero jak się ponownie zapali
powodzenia :)
Ostatnio zmieniony sob 17 lut 2007, 11:45 przez asieńka, łącznie zmieniany 1 raz.

eNKa
Consigliere
Consigliere
Posty: 1004
Rejestracja: czw 13 paź 2005, 1:01
Sprzęt: Gaggia PAROS + Pixsys ATR241 PID
Gaggia PAROS
Gaggia Baby
La Spaziale 3000 w częściach
Lokalizacja: Crack

Postautor: eNKa » sob 17 lut 2007, 11:40

:ok2: Czasy Rowenty Adagio

PS. Czy to ten?
Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie – Zapytaj, czy mógłby tego nie robić.

Chciałbym debila dodać do ignorowanych ale moda się ignorować nie da.

gabimax

Postautor: gabimax » sob 17 lut 2007, 14:17

No to mam kolejny problem :D na kapsułki czy sypką? PO co mnie to było :P
Jezeli chodzi o temp mleka to schłodzone mocno jest, parę spuszczam itd. Oczywioscie to wszystko robie dziekki wczesniejszej lekturze forum, nie żebym z takia wiedzą się urodziła :D Ale z tego co pamiętam, ktos z forum już tez długo walczył z uzuskaniem fajnej pianki mlecznej, może i ja się naumiem.
TO jeszcze jedno ,pewnie też głupiutkie pytanie.Skoro płytsze sitko jest na saszetkę a nie pojedynczą kawę to w jaki sposób dojsc do tej jednej kawki? Bo chyba nie mniejsza ilościa nasypaną w tym głębszym sitku?
No, weterani mają chyba dzisiaj ze mnie ubaw :P no trudno, musze to przeżyc :?
Aha, a dysza do spieniania na nakładkę w formie stożka z dwiema duzymi dziurkami po bokach i jedna mniejsza na końcówce. Bez nakładki- jedna mała na końcówce.

A to to ustrojstwo http://www.keiser-shop.ch/Turmix_tx_80% ... bermet.htm

eNKa
Consigliere
Consigliere
Posty: 1004
Rejestracja: czw 13 paź 2005, 1:01
Sprzęt: Gaggia PAROS + Pixsys ATR241 PID
Gaggia PAROS
Gaggia Baby
La Spaziale 3000 w częściach
Lokalizacja: Crack

Postautor: eNKa » sob 17 lut 2007, 15:28

Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie – Zapytaj, czy mógłby tego nie robić.

Chciałbym debila dodać do ignorowanych ale moda się ignorować nie da.

asieńka

Postautor: asieńka » sob 17 lut 2007, 16:43

...Skoro płytsze sitko jest na saszetkę a nie pojedynczą kawę to w jaki sposób dojsc do tej jednej kawki? Bo chyba nie mniejsza ilościa nasypaną w tym głębszym sitku?...
W moim ekspresie mniejsze sitko jest na saszetki, a większe do przygotowania 1-2 filiżanek espresso (wsypując 7g kawy lub 14g). Jednak najlepsze espresso wychodzi jak przygotowuję od razu 2 filiżaneczki

eNKa detektyw :lol: miałeś chrapkę na niego? :wink:

bietka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 238
Rejestracja: wt 12 gru 2006, 7:38

Postautor: bietka » sob 17 lut 2007, 17:08

Ja w Krupsie mam 3 sitka.To na saszetki jest najpłytsze i od spodu nie ma takich malutkich krateczek-jest całkowicie jednolite

gabimax

Postautor: gabimax » sob 17 lut 2007, 17:49

Już wiem, to płytkie jest na pewno na saszetki, dzieki za utwierdzenie mnie w tym :D
Co do ilości wsypywanej kawy. Mysłałam, że należy wypełnić sitko prawie na maxa, ale wtedy na jedną filiżanke to prawie zabójstwo :P
Będę eksperymentować :)
Myślę,ze mam kawe za grubo zmieloną bo jak na mój gust woda za szybko przez nią przelatuje i dlatego w pierwszych kilku sekundach leci smoła a za chwilę mętna woda :? Uzywam Kimbo, w zaparzaczu się sprawdziła. Musze kupić może Illy.
Jednym Was zaskocze chyba, w ramach ćwiczeń sięgnęłam po Tchibo. Aromat beznadzieja, kolor taki sobie ale jaka piaaaaaaaaaanka! super!

Asieńko, z eNka rzeczywiście niezły detektyw, aż strach się tu odezwać :P Ale nie przypuszczam, aby chciał dokonać profanacji swoich kubeczków smakowych kawką z takiego ustrojstwa :P :P

Dziękuje za juz , prosze o jeszcze :)

eNKa
Consigliere
Consigliere
Posty: 1004
Rejestracja: czw 13 paź 2005, 1:01
Sprzęt: Gaggia PAROS + Pixsys ATR241 PID
Gaggia PAROS
Gaggia Baby
La Spaziale 3000 w częściach
Lokalizacja: Crack

Postautor: eNKa » ndz 18 lut 2007, 0:27

eNKa detektyw miałeś chrapkę na niego?
:) Pan powiedział: "Szukajcie a znajdziecie", więc poszukałem, bo nic na temat nie wiedziałem.
Co prawda szukam czegoś łatwego dla żony do pracy, bo jej zdrowie traci, gdy katuje się instantnymi namiastkami, ale nawet tego nie zauwazyłem.
Moje kubeczk (sic!, bo staram się być daleko od takich sformuowań) nie jedno musiały znieść i pewnikiem nie jedno jeszcze zniosą, ale słyszałem całkiem duzo dobrego o tych Nestle Shells :P
Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie – Zapytaj, czy mógłby tego nie robić.

Chciałbym debila dodać do ignorowanych ale moda się ignorować nie da.

gabimax

Postautor: gabimax » pn 19 lut 2007, 10:08

Niezłą zabawę mam z ekspresem, ale już gada prawie rozgryzłam :P , z ubijaniem pianki mlecznej jeszcze kiepsko ale już najbliższe otoczenie ekspresu nie jest obryzgane :shock: a i sama pianka zaczyna się pojawiać :)
Pewnie jeszcze nie raz bede miała wątpliwości i pomęczę Was dziwnymi pytaniami.
Na dobry początek :P : jak mówiłam nie mam instrukcji, urzadzenie jest z drugiej ręki, co mam zastosować celem odkamienienia / póki są wydaje mi się ,że wszystko jest drożne/ ale... Wszystkie odkamieniacze , które spotykam są z przeznaczeniem do konkretnego producenta. Nie wiem czy wiąże się to z zastosowaniem pewnych materiałów, budowy itp. Co moge zafundować maszynce z niższej pólki, zaznaczam, :? ze nie wiem co jest "w srodku" i może ulec ewentualnemu np rozpuszczeniu :P . No i jak to stosować? Gdzies wyczytałam, że należy sitko przysłonić jakimś gumowym krążkiem i niech woda sobie krąży wewnątrz. Jak na moje rozumowanie, to cisnienie, przy braku ujścia dla wody może doprowadzić do rozerwania na strzepy ekspresu, ale może jestem w błędzie :?
Ostatnio zmieniony pn 19 lut 2007, 10:14 przez gabimax, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » pn 19 lut 2007, 12:06

Osobiście do Krupsa leję płyn Saeco :D
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<

Awatar użytkownika
kashiash
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 161
Rejestracja: ndz 10 gru 2006, 11:34

Postautor: kashiash » pn 19 lut 2007, 12:17

Gdzies wyczytałam, że należy sitko przysłonić jakimś gumowym krążkiem i niech woda sobie krąży wewnątrz. Jak na moje rozumowanie, to cisnienie, przy braku ujścia dla wody może doprowadzić do rozerwania na strzepy ekspresu, ale może jestem w błędzie :?
przed pf'em jest zawór bezpieczeństwa ktory otwiera się przy 15 bar i jesli woda nie przechodzi przez pf to ten zawor się otwiera i woda wraca do zbiornika - dlatego przy zatkanym pf bedzie krązyc po ekspresie
Nie jestem pewien tylko co pompa na 20 minut ciaglej pracy ... moze się skonczyć ;)
kashiash
skype: kashiash
w młynie Mieszanka Zamojska ;)

Awatar użytkownika
carl
Consigliere
Consigliere
Posty: 1442
Rejestracja: ndz 01 lut 2004, 14:52
Lokalizacja: Elizium

Postautor: carl » pn 19 lut 2007, 12:30

Numer ze ślepym sitkiem w Twoim ekspresie odradzam. Chyba nie masz zaworu trójdrożnego :wink: .
Płyn/proszek do odkamieniania nie musi być dla konkretnego producenta. Może być Saeco, Jura, koledzy chyba z powodzeniem stosują kwasek cytrynowy.
"All those moments will be lost in time...like tears, in rain"


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości