Spieniacze do mleka

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
michal_
Posty: 5
Rejestracja: śr 13 cze 2012, 6:42
Sprzęt: NIE MAM

Re: Spieniacze do mleka

Postautor: michal_ » śr 13 cze 2012, 11:16

No własnie jest problem ; )

Bylem w Tesco, Auchan i na ich działach nie ma. Myślałem, że może inne markety mają, a nie widzi mi się jeździć po wszystkich, wole zapytać.

donkiszot
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 410
Rejestracja: pt 21 paź 2011, 14:22
Sprzęt: _
Lokalizacja: Kraków

Re: Spieniacze do mleka

Postautor: donkiszot » śr 13 cze 2012, 13:03

A sklep Tchibo (link do spieniacza) masz gdzieś pod ręką? Może nie jest to najtańsza opcja, ale baterie już są w zestawie, a wykonanie wygląda na godne.

ablaszczyk
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: wt 03 lip 2012, 20:50
Sprzęt: Kawiarka Bialetti Musa

Re: Spieniacze do mleka

Postautor: ablaszczyk » sob 14 lip 2012, 23:43

Jak dobrze spienić mleko w spieniaczu dzbankowym, żeby nie było dużych bąbli? Czy tak spienione mleko nadaje się do latte art?

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Spieniacze do mleka

Postautor: cyrus » sob 14 lip 2012, 23:57

Hmy... Ja to robiłem tak: najpierw wykonywałem parę żwawych ruchów tłokiem na całej jego długości — aby wtłoczyć powietrze do mleka. Potem w miarę szybko ubijałem mleko w jego objętości, ale raczej nie wyciągałem tłoczka ponad mleko. Bez problemu można wyczuć, kiedy jest on zanurzony, a kiedy już nie :wink: Na sam koniec wykonywałem parę powolnych ruchów tłoczkiem — na całej jego długości. Powodowało to rozbicie dużych bąbli i uzyskanie w miarę jednolitej konsystencji. Można dojść do wprawy.
Jednak konsystencja tak ubitego mleka przypomina raczej lekką pianę z białek, niż to, co można uzyskać dyszą ekspresu. Jednakże nie jest źle :wink:
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

cza1zip
Posty: 1
Rejestracja: pn 06 sie 2012, 23:27
Sprzęt: moka express bialetti

Dzbanek do mleka ,spieniacz. Jaki ?

Postautor: cza1zip » pn 06 sie 2012, 23:35

Witam wszystkich. Wlasnie zostalem szczesliwym posiadaczem moki bialetti . Chcialbym jeszcze dokupic jakis dzbanek do podgrzewania mleka i w summie dobrze gdyby juz mial spieniacz w sobie. Wiem ze takie tematy juz byly i przegladalem wiekszosc lecz linki do stron aukcyjnych juz nie dzialaja. Wiadomo rynek się zmienia. Chcialbym zeby ktos mogl mi polecic na dzien dzisiajszy jakis taki dzbanek najlepiej z allegro. Nie chce placic kilkaset zł za cos takiego , ale tez nie chce zeby to byl jakis badziew w ktorym zaraz się raczka wygnie. Ma byc prosty, solidny i robic swoje przez najblizsze lata :-)

Awatar użytkownika
nets
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 73
Rejestracja: wt 06 mar 2012, 18:50
Sprzęt: FP Bodum Chambord 0,35l, AeroPress, Hario Slim, Clever Dripper, młynek Bodum Bistro

Re: Spieniacze do mleka

Postautor: nets » ndz 04 lis 2012, 22:29

Czy ktoś używa elektrycznego spieniacz do kawy Melitta Cremio?

Szukając informacji o filtrach natrafiłem przypadkiem na niego i bardzo mi się spodobał. Grzebiąc dalej natrafiłem również na podobne spieniacze jak np: Philips-Saeco, Krupsa, Lattemento itp

Mam kilka pytań odnośnie Melitty Cremio:

1. czy czas spienienia i ewentualnie podgrzania mleka wynosi około 100 sekund?

2. czy w przypadku użycia różnych końcówek efekt końowy jest wyraźnie inny?

3. jak wygląda powtarzalność? może się zdarzyć że coś nie wyjdzie?

4. mleko dajemy takie jak chcemy czy też trzeba wlać o odpowiednich parametrach aby uzyskać odpowiedni efekt dla różnych końcówek?

5. jak wygląda sprawa z ilością pianki? można zrobić na jedną filiżankę lub na 4?

6. czy uzyskana pianka będzie lepsza od ręcznie ubijanej?

Obrazek

Jeżeli ktoś używa innego elektrycznego spieniacza tego typu to też prosiłbym o opinie bo może inny spieniacz będzie lepszy

dembol
Posty: 1
Rejestracja: pt 14 mar 2008, 18:55

Re: Spieniacze do mleka

Postautor: dembol » pt 14 gru 2012, 23:38

1. czy czas spienienia i ewentualnie podgrzania mleka wynosi około 100 sekund?
2. czy w przypadku użycia różnych końcówek efekt końowy jest wyraźnie inny?
3. jak wygląda powtarzalność? może się zdarzyć że coś nie wyjdzie?
4. mleko dajemy takie jak chcemy czy też trzeba wlać o odpowiednich parametrach aby uzyskać odpowiedni efekt dla różnych końcówek?
5. jak wygląda sprawa z ilością pianki? można zrobić na jedną filiżankę lub na 4?
6. czy uzyskana pianka będzie lepsza od ręcznie ubijanej?
Jeżeli ktoś używa innego elektrycznego spieniacza tego typu to też prosiłbym o opinie bo może inny spieniacz będzie lepszy
Szukałem na forum wątku o spieniaczach do mleka i ten wydał się najodpowiedniejszy :)

Po pierwsze postaram się odpowiedzieć na pytania:
1) tak, moje spieniacze działały od 60 do 100 sek
2) albo ubija ("spienia") albo podgrzewa (tylko miesza)
3) jeżeli temperatura mleka jest podoba to rezultaty również :)
4) generalnie chude lepiej się ubija
5) pianki wychodzi określona ilość, raczej nie starczy na 4 filiżanki
6) najlepsza piana mimo wszystko jest z dyszy ekspresu.

Podsumowując moje doświadczenia ze spieniaczami, można je generalnie podzielić głównie na sposób budowy samego urządzenia:

1) wirnik przymocowany do pokrywki
np. niektóre modele Lattemento
Obrazek
Generalnie nie polecam tego rozwiązania. Silnik jest narażony na czynniki zewnętrze i łatwo go zalać przy czyszczeniu. Moje Lattemento poległo po niedługim czasie używania.

2) wirnik w podstawie, lożyskowany
np. Krups XL2000

3) wirnik elektromagnetyczny (pojemnik gdzie wlewamy mleko jest zupełnie szczelny, nie posiada żadnych uszczelnionych mechanizmów, etc).
np. Aeroccino3 od Nespresso

Miałem Lattemento, widziałem Krupsa w akcji, chyba teraz czas na Aeroccino. W sklepach i portalach aukcyjnych jest sporo "zamienników" powyższych spieniaczy. Przy zakupie brałbym pod uwagę jakość wykonania i gwarancję bo mam wrażenie, ze urządzenia lubią się psuć. Dodatkowo należy nadmienić, że urządzenia robią zupełnie inną pianę, niż ta zrobiona za pomocą dyszy. Jest sztywniejsza, mniej "plastyczna", bardziej jak piana z białek. Mi to nie przeszkadza, bo mleko jest ciepłe i szybko zrobione. Gdy mam ochotę na lepszą piankę odpalam ekspres stojący w pobliżu :)

Mam nadzieję, że komuś pomogę w wyborze :)

Brunek
Posty: 1
Rejestracja: sob 01 gru 2012, 21:17
Sprzęt: Bialetti Brikka, ręczny spieniacz do mleka Tchibo

Re: Spieniacze do mleka

Postautor: Brunek » ndz 16 gru 2012, 21:24

Witajcie!
Chciałbym poprosić o poradę specjalistów, czyli Was.
Mam ręczny tłokowy spieniacz do mleka z Tchibo, taki: http://www.tchibo.pl/Reczny-spieniacz-d ... 22098.html. Niestety nie udaje mi się nim uzyskać mlecznej konsystencji, która byłaby zbliżona do spienienia mleka dyszą z ekspresu. Chciałbym pobawić się latte art, ale niestety mi to nie wychodzi. Bo albo spienię mleko tak, że wychodzi z tego kurza piana na górze a na spodzie mleko jest w ogóle nie ubite, przez co wlewając do kubka wpada na początku ta część w dołu nie ubita, a później ta piania z góry. Często tak jest, że ubijając mleko krócej nie wychodzi aż tak duża kurza piana, ale za to mleko jest bardzo wodniste, przez to nie plastyczne, no i bez konsystencji jogurtowej, tej która jest z dysz ekspresów (filmiki na youtube).

Czy coś źle robię, czy po prostu takim spieniaczem nie uzyskam efektów, które chciałbym? Do late art takie sprzęty się nie nadają?

annab
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: pn 17 gru 2012, 10:27
Sprzęt: zelmer nerro
Lokalizacja: Gdańsk

Re: spieniacze do mleka

Postautor: annab » wt 18 gru 2012, 10:56

Witam,
Jak prawidłowo użyć spieniacza do mleka? Jaka powinna być temp. mleka, kiedy rozpocząć ubijanie aby osiągnąć zwartą piankę z malutkimi bąbelkami. Mam na myśli spieniacze ręczne do podgrzewania na gazie, płycie etc.
Ja zawsze spienione mleko mieszam w metalowym kubku (1 obrót), odstawiam energicznie na stół a następnie nalewam z wysokości. Do kawy stosuję na koniec cukier trzcinowy. Pycha

Awatar użytkownika
AndrewMD
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 70
Rejestracja: ndz 24 sty 2010, 22:46
Sprzęt: Bialetti Moka Express, Aeropress,
DeLonghi ESAM 3000.B
Lokalizacja: Zamość

Re: Spieniacze do mleka

Postautor: AndrewMD » sob 05 sty 2013, 16:33

Czy jest jakaś różnica pomiędzy spieniaczem Combat a tym http://allegro.pl/spieniacz-ubijak-garn ... 74429.html, dyskusja toczyła się w tym wątku, ale nikt nie wypowiedział się na temat tego King Hoffa.

fotom
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: pn 17 gru 2012, 16:53
Sprzęt: AEG EA150, Demoka M-207, Phin

Re: Spieniacze do mleka

Postautor: fotom » sob 05 sty 2013, 20:19

Zasada działania (i budowa) jest we wszystkich ręcznych spieniaczach taka sama. Kieruj się pojemnością, estetyką, funkcjonalnością. W tym king hoffie jest wewnątrz podziałka, której we frabosku chyba nie ma. Za to niektóre fraboski mają przezroczystą pokrywkę - można kontrolować stopień spienienia bez otwierania co chwilę. Zastanów się, jak będziesz podgrzewać mleko: na kuchence - to metalowy, w mikrofali - to ceramiczny (frabosk takie robi). Ja mam spieniacz Bialetti z podwójnym sitkiem, ale czy jest w czymś lepszy od takiego za 25 zł to bym się nie zakładał.

Awatar użytkownika
AndrewMD
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 70
Rejestracja: ndz 24 sty 2010, 22:46
Sprzęt: Bialetti Moka Express, Aeropress,
DeLonghi ESAM 3000.B
Lokalizacja: Zamość

Re: Spieniacze do mleka

Postautor: AndrewMD » sob 05 sty 2013, 20:56

King Hoff jest lepiej wyprofilowany i większy od Fraboska, a szczerze mówiąc, to przezroczysta pokrywa wcale nie jest taka ładna, choć może być użyteczna.

Awatar użytkownika
karloszka
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 82
Rejestracja: sob 26 sty 2013, 17:15
Sprzęt: MOKA
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Spieniacze do mleka

Postautor: karloszka » pt 01 lut 2013, 23:20

A co powiecie o takim:
http://allegro.pl/spieniacz-podgrzewacz ... 56056.html - Warto? Czy to będzie porównywalne z ręcznym? Bo nie chodzi mi o zakup elektrycznego nad ręcznym tylko o lepszą pianę...

donkiszot
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 410
Rejestracja: pt 21 paź 2011, 14:22
Sprzęt: _
Lokalizacja: Kraków

Re: Spieniacze do mleka

Postautor: donkiszot » sob 02 lut 2013, 0:08

Nie wiem jak ten konkretny model (możesz zapytać sprzedawcę), ale wszystkie, które do tej pory oglądałem w marketach miały mniej więcej takie samo mieszadełko jak te ręczne na baterie -- myślę, że i piana będzie podobna.

A co do piany, to sporo zależy od tego jak będziemy spieniać. Do dyszy z dużym zapleczem pary to ciężko dorównać, ale akceptowalną gładkość idzie uzyskać (mówię nadal o ręcznym na baterie).

Awatar użytkownika
karloszka
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 82
Rejestracja: sob 26 sty 2013, 17:15
Sprzęt: MOKA
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Spieniacze do mleka

Postautor: karloszka » pn 04 lut 2013, 14:56



Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość