Jaki wybrać zaparzacz???

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
robak
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: wt 25 sty 2005, 13:58
Lokalizacja: 3city

Jaki wybrać zaparzacz???

Postautor: robak » wt 25 sty 2005, 14:05

Witam

Czy mógłby ktoś mi doradzić zakup dobrego (tzn by kawa była dobra :lol: ) zaparzacza na kuchnię halogenową. Wielkość 4 filiżanki no i niestety do 150 zł.

Z góry dziękuje za odpowiedź

robak

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » wt 25 sty 2005, 16:07

Może coś takiego:
Obrazek
za 175 zł na 4 filiżanki.... stal nierdzewna...

Ale czy kawa jest z tego dobra? Może ktoś wie? Bo ja szczerze mówiąc nie przepadam za kawą z takich maszynek... a może nigdy nie miałem okazji wsypać dobrej kawy do takiego zaparzacza...
Ostatnio zmieniony pt 25 lis 2005, 22:36 przez buki, łącznie zmieniany 1 raz.
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

robak
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: wt 25 sty 2005, 13:58
Lokalizacja: 3city

Postautor: robak » wt 25 sty 2005, 17:37

No właśnie to jest odwieczny problem kompromisu pomiędzy jakością, a ceną... Sam jestem ciekaw opini na temat kawy parzonej w zaparzarkach. Jakiej kawy używać ?
Problem jest o tyle złożony, że "dobrą" kawe wypić lubi każdy, ale nie każdego stać na sprzęt za 1500 albo i więcej.
Taki zaparzacz może być jakąś alternatywą dla tych którzy mogą iść na kompromis względem smaku (oczywiście na bardzo delikatny kompromis :wink: ).

Proszę o dopisanie swoich spostrzeżeń

Pozdrawiam

robak

Awatar użytkownika
Marcin H.
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: ndz 02 sty 2005, 9:33
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Marcin H. » wt 25 sty 2005, 22:06

Ja rozwiązałem podobny problem kupując na allegro używany ekspres - i tylko nieznacznie przekroczyłem "Twój budżet" .
A tak wogóle to jakie są wasze opinie o używanym sprzęcie, czy jest on w czymś wyraźnie gorszy od takiego prosto spod igły? (i nie mam tutaj na myśli np. rysy na obudowie)

Marcin

robak
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: wt 25 sty 2005, 13:58
Lokalizacja: 3city

Postautor: robak » czw 27 sty 2005, 11:38

Czy ktoś zna zasade działania zaparzaczy ciśnieniowych? Dokładnie rzecz biorąc, chodzi mi czy poniższy modele tez bedzie spełniał swoje zadanie:

http://www.kawaiakcesoria.pl/valira.html
model: Clara

Proszę o pomoc bo zastanawiam się nad jego kupnem.

Pozdrawiam

robak

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » czw 27 sty 2005, 12:05

No to właśnie ten zaparzacz co go wkleiłem powyżej, jest modelem Isabelle z tej strony.... Pytanie - czy lepiej mieć tą Clare ale z aluminiowym spodem, czy Isabelle całą ze stali nierdzewnej.... Jakoś nie mam zaufania do aluminium... Ktoś poradzi?
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » czw 27 sty 2005, 13:17

Na temat aluminium ktoś chyba na forum pisał, że lepiej na nim robi się osad kawowy, co poprawia smak kawy - ale tu kwestia dotyczy chyba raczej części gornej, w ktorej gromadzi się kawa. Ja sam mam zaparzacz ze stali (wybrałem nieświadomie, kierując się raczej wyglądem) i w nim również ten osad się robi - zgodnie z usłyszaną poradą nie usuwam go.
Inna kwestia to osad z kamienia, gromadzący się na dole - w mojej maszynce czyszczesnie jest konieczne średnio raz na 2 miesiące. Ciekawy jestem, jak to wygląda w aluminium? Generalnie wnioskuję, że lepiej jest, gdy osad zostaje chociaż częściowo na dole, bo wtedy mniej go idzie do samego naparu.
Pozdrowienia

Misiek

Postautor: Misiek » pn 21 lis 2005, 18:50

A co sadzicie o takim zaparzaczu:
http://www.kawa.dikappa.pl/zdjecia/epoc ... ite300.jpg ?
Jestem posiadaczem starego,dobrego zaparzacza Morenita,niestety,nie wyglada juz najlepiej (czarne plamy).Szukam czegos dobrego i niezawodnego,a po poczytaniu forum wnioskuje,ze najlepiej wybiore cos stalowo-aluminiowego :D .
Jak jest z dostawami z firmy Dikappa?

Misiek

Postautor: Misiek » pt 25 lis 2005, 22:20

W sumie nie lubie dublowac watkow,wiec wpisuje się w podobnym,ale mam wrazenie,ze nikt nie zwraca uwagi na takie "detale" :? .

Budyń

Postautor: Budyń » czw 01 gru 2005, 15:30

Witam!
Polecam zaparzacze Bialetti. Mają je na stronie www.aprotrade.pl

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » czw 04 maja 2006, 16:08

Jako że posiadam kafetiere z "pożegnania" z porcelanowym zdejmowanym czajniczkiem, dokupiłem wersję podróżna, nietłukącą się ze stali nierdzewnej. Padło na Bialetti (Kitty na 2 filiżanki ok 100ml) - 135zł

Piszę to bo jakość wykonania, spasowania elementów i przyjemność z użytkowania naprawdę warta jest tej ceny. Nic z kafetierki nie pachnie (np. gwozdziami ;) ) i prawktycznie już pierwsza kawa była smaczna. A w połączeniu z kawą Jolly której namieliłem sobie cały słoiczek na długi wknd... niebo w gębie.
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
Mariusz1
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 20
Rejestracja: czw 20 kwie 2006, 14:28
Sprzęt: Rancilio Silivia
Lokalizacja: Świdnik

aluminium czy stal

Postautor: Mariusz1 » pt 05 maja 2006, 9:02

Jakoś nie mam zaufania do aluminium... Ktoś poradzi?


Podstawowa sprawa jesli chodzi o to na czym będziecie grzali. Jesli chodzi o płyty ceramiczne, halogenowe, indukcyjne to aluminium nie jest polecane. Niszczy powłoke płyt, a na indukcyjnych wogóle nie działa. Wiec spód należy dobrać do płyty. Pozdrawiam


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości