Zaparzanie w prasie francuskiej

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
sosoft

Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: sosoft » czw 16 sie 2007, 17:27

Witam!

Z uwagi na to,że jestem studentem, z funduszami się nie przelewa. Jestem więc skazany na tanie sposoby parzenia kawy. Do tej pory używałem sitka z kawą, przez które przelewałem wodę z czajnika. Ostatnio jednak dostałem w prezencie kawę arabicę z zaparzaczem typu prasa francuska. Problem jest tylko w tym, że kompletnie nie mam pojęcia jak tego użyć. Ile czasu mam trzymać tam zalaną kawę i kiedy przydusić fusy i co robić dalej?
Prosze o odpowiedź.

Awatar użytkownika
ginos
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 29 sty 2007, 19:48
Lokalizacja: dolnośląskie

Postautor: ginos » czw 16 sie 2007, 17:47

Do pojemnika wsypujesz kawę zalewasz gorącą wodą. Następnie zamykasz pojemnik wieczkeim unosząc pałąk do góry. Po około 3 minutach kładziesz dłoń na gurze pałąka i ma on zejść nadół bez naciskanie. Działa na niego tylko ciężar dłoni. Gdy dojdzie do dołu nastąpi odizolowanie fusów i już można przelewać do szklaneczki.

sosoft

Postautor: sosoft » czw 16 sie 2007, 18:19

dzieki

bronsee
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 58
Rejestracja: śr 27 cze 2007, 13:15

Postautor: bronsee » pt 17 sie 2007, 23:03

No ale jest jeszcze problem ilości kawy i wody i dopasowania tychże ilości do wielkości naczynia.. i tu pojawia się problem :)
Czy prasy mają określone na ile filiżanek są przeznaczone (tak jak w mokach)?
__________________
Moka lover.

Awatar użytkownika
ginos
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 29 sty 2007, 19:48
Lokalizacja: dolnośląskie

Postautor: ginos » pt 17 sie 2007, 23:22

Myślę, że można liczyć jak w mokach. Jedna fiiżanka to ok 200ml kawy. Na taką filiżankę wsypujemy jedną łyżeczkę kawy. Prasy też mają określoną pojemność (są 250ml, 500ml, 750 i 1litr) więc w tym momencie problem z głowy. Bieżemy pojemność, ilość filiżanek i ilość porcji kawy. Myślę, że można tak spokojnie liczyć.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cafe roma
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 257
Rejestracja: wt 17 lip 2007, 19:35
Lokalizacja: piotrków tryb.
Kontaktowanie:

Postautor: cafe roma » pt 17 sie 2007, 23:26

Z tym nie ma problemu ,ile sypie się kawy-zależy jaka sypiemy,jaką
preferujemy.Markowe tłoczki mają oznaczenia na ile cupów ale zycie pokazuje ze jedni piją w wiekszych a inni w mniejszych.Zaletą jest to ze można zaparzyć w wiekszym tłoczku mniej kawy.Więc jest to całkowity wybór użytkownika :D

Awatar użytkownika
maxredaktor
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 61
Rejestracja: wt 12 wrz 2006, 15:29
Sprzęt: Steel Uno Prof (v.PID)/i-mini
Lokalizacja: Układ Słoneczny

Postautor: maxredaktor » wt 21 sie 2007, 14:43

Tutaj [/url]http://www.coffeegeek.com/guides/presspot[url] jest w lengłydżu opis jak dobrze zaparzyć kawę w "prasie francuskiej".

Awatar użytkownika
kat-kos
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 206
Rejestracja: śr 05 mar 2008, 19:06
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: kat-kos » śr 12 lis 2008, 21:58

Muszę powiedzieć, że ten opis objawił mi "prasę francuską" w zupełnie nowym, bardzo zachęcającym świetle. Właśnie ostatnio zastanawiałam się co tu zrobić, by podczas dużej imprezy rodzinnej nie spędzić całego wieczoru w kuchni parząc espresso, którego i tak pewnie nikt nie doceni i tak sobie myślę,że prasa może być całkiem niezłym wyjściem. Kawa szybko i w dużej ilości a przy tym na pewno smaczniejsza niż jakieś rozpuszczalne paskudztwo. Szczególnie jak będzie świeżo zmielona. I teraz pytanie, bo w artykule pisze, że zmielona powinna być grubo, ale jak grubo-tego jakoś nie doszukałam. Wydaje mi się, ze jak do moki, ale nie wiem, czy mam rację. Grubiej, drobniej, jakieś sugestie... :?:
Gaggia Classic + Ascaso I-mini

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » śr 12 lis 2008, 22:17

Ho ho ho ;-) Kultura kawowa powoli dociera do mieszkańców Kołobrzegu... ;-)

Kat-kos: grubiej. Młynek pracuje wtedy błyskawicznie ;-)

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » czw 13 lis 2008, 9:40

Bardzo grubo :) - na swoim Solisie mielę o ząbek poza skalą w stronę grubszego zmielenia.
Na blogu Square Mile pojawił się filmik z metodą Tima Wendelboe - warto spróbować :wink:.

Awatar użytkownika
ginos
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 29 sty 2007, 19:48
Lokalizacja: dolnośląskie

Postautor: ginos » czw 13 lis 2008, 11:43

Nieźle. Ale czy ktoś oglądał filmik "CASCARA" Niezłe ziółko. Czy możemy to zakupić bo w Polsce raczej niedostępne.
Tu polecam info:
http://www.lastcoyote.co.uk/2008/11/fin ... fftea.html
http://shop.squaremilecoffee.com/produc ... ia-cascara

Pozdrawiam
Nie sztuką jest zaparzyć kawę. Sztuką jest zaparzyć ją dobrze...
Isomac Venus, Clever, Phin :D + I-mini, Graef CM80

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » czw 13 lis 2008, 16:03

To ciekawe...
Wysuszone owocnie od niepamiętnych czasów wykorzystuje się w Jemenie w charakterze herbatki właśnie...
Zamek kiedyś dostarczył mi wraz z ziarnami takie łupinki, ale nie próbowałem ;-)

Awatar użytkownika
ginos
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 29 sty 2007, 19:48
Lokalizacja: dolnośląskie

Postautor: ginos » czw 13 lis 2008, 16:11

Można też przeczytać, że sposób zaparzania uwalnia bardzo owocowe aromaty. Więc warto zamówić dla poznania czegoś nowego. Może się przyjmie :o) Więc ja się pisze na dwie 350g paczuszki ewentualnie kilogram.

Pozdrowienia
Nie sztuką jest zaparzyć kawę. Sztuką jest zaparzyć ją dobrze...
Isomac Venus, Clever, Phin :D + I-mini, Graef CM80

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » czw 13 lis 2008, 16:24

To najlepiej chyba poprosić dsc?...

Awatar użytkownika
jarma
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 914
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 22:11
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: jarma » czw 13 lis 2008, 16:46

No jeżeli by się ktoś zajął logistyką to ja też chętnie - 1 paczkę tych farfocli. Jedyny sposób ty chyba właśnie przez kogoś z UK bo nie wiem czy po ostatnich przebojach nam coś w ogóle wyślą :) miał być jakiś rabat dla naszego forum itp ale że wyszło jak wyszło i dostaliśmy kawę za darmo to może się zrazlili?

EDIT: ginos, te paczki mają tylko 200g.
Andrejka Premium, Mazzer nie-taki-znowu-Mini, kawa: od rogera :)


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość