Zaparzanie w prasie francuskiej

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: kawcio » wt 28 sie 2012, 9:40

Ważniejsze, w brew pozorom są te filtry 'z Japonii' niż stelaż. Kosztują pewnie 10PLN więcej na 100sztukach, ale dają nieporównywalne np z Niezbędnym Jankiem rezultaty. Lepsze ziarna pewnie będzie lepiej zaparzyć poprawnie w FP, niż przepuszczać przez słaby filtr.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

donkiszot
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 410
Rejestracja: pt 21 paź 2011, 14:22
Sprzęt: _
Lokalizacja: Kraków

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: donkiszot » wt 28 sie 2012, 15:40

[...]Jednak intryguje mnie ta myśl o wsadzeniu takiego papierowego filtra między te dwa elementy w FP, na siatkę.[...]
Przez przypadek natrafiłem dziś na taki film:
Howto make super clean French press coffee

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: Poe » wt 28 sie 2012, 16:23

Czyli da się ;) i w sumie to rozwiązanie, które podrzuciłeś w powyższym linku jest łatwiejsze do wykonania niż rozkręcanie prasy (z resztą, wczoraj się przekonałem, że nie da się rozkręcić tego elementu w moim FP. Jedynie mogę sam pałąk odkręcić, ale już wyciągnąć siatki nie da się).
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

lafarek
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: sob 14 mar 2009, 18:34
Sprzęt: Gaggia Classic , Krups F880 , Graef CM80,
Bialetti Moka Ekspress ,
Dripper Clever
Lokalizacja: Szczecin

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: lafarek » wt 28 sie 2012, 21:26

Witajcie

Tak czytam sobie wątek o FP i o przelewaniu z niego kawy po zaparzeniu przez filtr . A czy w takim przypadku nie lepiej sobie podarować FP , zalać kawę zmieloną jak do FP w kubku czy szklance i po zadanym czasie przelać ją do filiżanki przez filtr ?
To samo dotyczy Clevera . Ostatnio robiłem sobie do termosu 0,5 l kawę i robiłem przez Clevera na dwa razy po 250ml . Później zastanawiałem się, czy byłaby jakaś różnica jakbym w większym naczyniu zalał kawę 0,5 litra wody, a potem przelewał z niego zaparzoną kawę przez filtr do termosu ?
pozdr

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: Poe » wt 28 sie 2012, 23:19

Trzeba by sprawdzić, czy w ten sposób nie stracimy pewnych smaków w kawie, które wytrącają się w trakcie "prasowania". Bo w takim wypadku dochodzimy do klasycznego drippera bez stelaża, tylko że z grubym przemiałem i 4-minutową preinfuzją (w uproszczeniu).
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Freezer64
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 670
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 19:12
Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
Lokalizacja: Kraków

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: Freezer64 » czw 30 sie 2012, 0:06

Spore to uproszczenie, jednak drip to drip, czyli metoda pour-over, a FP to full immersion brewing, do której również zalicza się ww. Clever i ... Aeropress w metodzie odwróconej, który od razu mi się skojarzył gdy obejrzałem to przeciskanie FP z bibułką :)
Jego można z powodzeniem używać jako FP, nawet można dokupić metalowy filtr jak ktoś woli ;)
Tutaj przykład takiej kawki "ala FP" zrobionej w AP (5-te miejsce w konkursie 2012 World Brewers Cup) :
http://new.livestream.com/worldcoffee/B ... os/1566369

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: Poe » sob 01 wrz 2012, 18:25

Dobra, przed chwilą z Paczkomatu odebrałem Gwatemalę Teanzul, mieloną pod FP z nadzieją, że będzie podobna do Gwatemala Antigua, którą miałem do dripa (i chyba będę musiał sobie jednak przywieźć, bo mi bardzo podeszła). Zasypałem więc ok. łyżki +1/4 do FP, zrobiłem "preinfuzję" ok. 30-sekundową i uzupełniłem odpowiednią ilością wody, tj. w granicach 220-250ml, bynajmniej nie wrzątkiem. Krótkie mieszanie i 4 minuty czekania. Prasowanie i niecierpliwe przelanie do filiżanki. Już przy nalewaniu widziałem sporą mętność i uciekające drobiny kawy spod tłoka przy końcówce nalewania. Do tego, ze względu że FP jest 600ml (teoretycznie 4 cup), a ja zalewałem tylko na jedną porcję, to nie chciało mi się "odszumiać" przed prasowaniem z tej swoistej "cremy" na wierzchu.
Ale chyba trzeba będzie to robić + przelewanie przez filtr, albo prasowanie filtrem na podobnej zasadzie jak w linku @donkiszota kilka postów wyżej i wtedy ocenić smak kawy z FP.
Obecnie mam niezbyt klarowny napar (gdzieś czuć te drobne cząsteczki kawy na zębach) o przyjemnym, lekkim zapachu, jednak smakowo za bardzo przemawia gorycz na pierwszym planie (choć zapewne zupełnie tego nie zniweluję, gdyż jak na mój gust, jest trochę za mocno palona jak pod FP).

Właśnie biorę kolejny łyk, trochę już się przestudziła, gorycz trochę opadła, ale jednak nie ma kwasowości, która według choćby tego wykresu powinna mieć zupełnie inne właściwości smakowe.

No nic, jak na pierwszy raz używania FP wynik i tak nie jest najgorszy, przynajmniej dla moich kubków smakowych ;)

pozdrawiam
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: Poe » ndz 02 wrz 2012, 12:27

Dzisiejszy poranek (no dobra, południe...), przyniosło sporo, pozytywnych odczuć związanych z FP :)

Pozbyłem się sporej ilości goryczy oraz wyklarowałem napar, dzięki czemu udało się wydobyć dużo przyjemniejsze smaki, dużo lżejsze, czego oczekiwałem. Co zrobiłem? A no, doza, jak wczoraj, łyżka + 1/4 kawy na ~220ml wody. Tym razem bez wstępnego zalewania, tylko od razu zalanie "do pełna". Nie mieszałem także po zalaniu. 4 minuty czekania, zebrałem "szumowinę" z wierzchu, po czym na tłok założyłem niewielki arkusz papieru śniadaniowego i zacząłem prasować. Co prawda w połowie naciskania tłokiem, papier namókł, przez co na tłoku został idealny okrąg papieru, przez który przeciskała się kawa, a ta część papieru, która była powyżej, została. Ale właściwie jedynym mankamentem było nalewanie kawy do filiżanki, które przez papier, ten powyżej, było utrudnione i trochę "ciurkało". Więc jeżeli nie zależy nam na wrażeniach estetycznych, dobra metoda.

Jeszcze następnym razem bardziej obniżę temperaturę wody, bo chyba dziś zbyt gorącą potraktowałem ziarna, może jeszcze trochę goryczy zbiję :)

pozdrawiam
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: Poe » czw 06 wrz 2012, 12:35

Natknąłem się na taką ciekawostkę French Pressową. Ktoś coś słyszał o tym wynalazku?

Jest to zaadaptowany projekt z Kickstartera.
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

klucha
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: sob 10 gru 2011, 14:35
Sprzęt: młynek Bodum Bistro + FP Bodum Brazil

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: klucha » czw 27 wrz 2012, 11:05

Fajnie się prezentuje ten Espro Press i zbiera dobre recenzje. Niestety cena lekko przesadzona - 70 dolarów. Poza tym sporo kawy na pewno zostanie niewykorzystanej w tym sitku na dole. No i są w nim plastikowe elementy - coś, czego wiele osób wolałoby uniknąć.

orkan
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: czw 19 lip 2012, 8:07
Sprzęt: kawiarka

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: orkan » wt 13 lis 2012, 9:35

Witam,
chciałbym kupić French Press i mam pytanie, który wybrać Bodum Brazil czy Bodum Chambord? Interesuje mnie pojemność 1L.
Może ktoś używa i ma jakieś uwagi do w/w zaparzaczy?

donkiszot
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 410
Rejestracja: pt 21 paź 2011, 14:22
Sprzęt: _
Lokalizacja: Kraków

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: donkiszot » ndz 18 lis 2012, 1:29

Gwoli ciekawostki i informacji.

Dziś w empiku (sic!) kupiłem całkiem całkiem french press (produkcji chińskiej) za 20zł. Na opakowaniu napisane 600ml, ale po moich przymiarkach to 650ml spokojnie.

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Odp: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: ignacy » ndz 18 lis 2012, 10:45

W Biedronce ostatnio były Termsila za 20zl, chyba 500ml, a to polska produkcja o niezłej jakości materiały ;) Na allegro są niewiele drożej.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

donkiszot
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 410
Rejestracja: pt 21 paź 2011, 14:22
Sprzęt: _
Lokalizacja: Kraków

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: donkiszot » ndz 18 lis 2012, 11:16

No właśnie, nie mam żadnej biedronki ani lidla na swoich codziennych trasach :| Pewnie niejedna okazja mnie ominęła.

orkan
zagląda od święta
Posty: 9
Rejestracja: czw 19 lip 2012, 8:07
Sprzęt: kawiarka

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: orkan » ndz 18 lis 2012, 11:56

Czyli nie ma co przepłacać tylko kupić polskiego Termsila, a kawa będzie równie smaczna :D


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość