Zaparzanie w prasie francuskiej

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
dlugas
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 35
Rejestracja: pn 28 sty 2013, 17:08
Sprzęt: moka

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: dlugas » wt 19 lut 2013, 12:35

Ktoś poleci jakąś dobrą praskę? Warunki:
- musi mieć podziałkę z ml. (do ok. 300ml lub do 600ml)
- nie kosztować 5x więcej niż te ogólnodostępne
- szklana

"Marketowe" miarek nie mają no i trzeba lać na oko,a wiadomo, że to średnio poręczne, ale jeśli te z podziałką są za drogie to machnę sobie markerem od linijki i też będzie ładnie i użytecznie.

Czy to "chińskie" szkło różni się od tych markowych
- wytrzymałością/grubością?
- lepszym "nie rakowym" składem?
- mniej wpływa na smak kawy?

Te same pytania odnośnie samej praski czyli "sitka"

donkiszot
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 410
Rejestracja: pt 21 paź 2011, 14:22
Sprzęt: _
Lokalizacja: Kraków

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: donkiszot » wt 19 lut 2013, 13:41

Machnij sobie. Gdy zważyłem na wadze wszystkie moje miarki marketowe (łyżki, kieliszki, kubeczki) to się okazało, że żadna nie jest zgodna z deklarowaną pojemnością, a rozrzut jest spory i to we wszystkich kierunkach.

Narysowanie miarki to 10minut roboty, a zaleta jest tak, że można sobie narysować co się chce.

Co do reszty zagadnień, to się nie wypowiem, bo nigdy nie miałem w rękach tych markowych prasek.

dlugas
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 35
Rejestracja: pn 28 sty 2013, 17:08
Sprzęt: moka

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: dlugas » wt 19 lut 2013, 18:10

Przeleciałem po całym allegro i prasy z podziałką brak, dziwne.
No to pewnie wezmę do reki butelkę na mleko mojego juniora, bo ma dość dokładną podziałkę, wodę i praskę 300ml lub 500ml, którą zakupię w markecie w jakiejś promocji z 50zł na 30zł, bo te najtańsze po 15-20zł bardzo często wyglądają kiepsko.

maciekz
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: ndz 07 paź 2012, 19:24
Sprzęt: Rancilio Silvia, Mazzer Super Jolly, Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: maciekz » pt 22 lut 2013, 23:19

Proponuję taką technikę: kupujemy dowolną praskę i oddzielnie zlewkę o identycznej średnicy jak naczynia w zakupionej prasce i podobnej objętości. Przy odrobinie szczęścia uda się wszystkie posiadane elementy złożyć w sprawną całość - pozostanie jedno szklane naczynie, które można wykorzystać do podlewania kwiatków. Przed zakupem praski dobrze sprawdzić, czy dostępne są zlewki o odpowiedniej średnicy - na przykład w popularnym serwisie aukcyjnym na A.

Dodatkową zaletą jest to, że zlewki zazwyczaj są wykonane z wyższej jakości szkła i dłużej wytrzymują niż naczynia fabrycznie dodawane do prasek.

dlugas
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 35
Rejestracja: pn 28 sty 2013, 17:08
Sprzęt: moka

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: dlugas » pn 27 maja 2013, 13:39

Czy ma ktoś jakieś informację, że chińskie szkło czy metal w praskach z tego kraju, było jakoś specjalnie szkodliwe?No bo jak wiadomo, kawa będzie pita codziennie przez dość spory przedział czasowy, więc nie chciałbym się truć czymś dziwnym. Historie z chińskimi nadrukami na kubkach ceramicznych, tuszami na zabawkach, barwnikami w ubraniach znam i mnie nie dziwią, że się występują, ale o samym chińskim szkle, że może być szkodliwe trudno coś znaleźć. W barwnikach przesadzają z rtęcią lub innym "ciężkim" składnikiem, w szkle za bardzo nie ma co zepsuć (no chyba, że użyją stłuczki z naczyń z rakotwórczymi nadrukami:) ale te kilkaset stopni C przy wyrabianiu surówki chyba załatwia sprawę?)


Są też produkty zrobione w UE, ale ich dostępność oraz wybór pod kątem wyglądu jest mniejszy a no i są znacznie droższe.

Jak w mokach, ekspresach jakość materiałów jest ważna (pomijając trwałość, to śmierdzące rurki, plastiki, kiepskie aluminium czy stal, uszczelki) to w praskach jest szkło, metalowe sitko i czasami górny i boczny uchwyt z tworzywa sztucznego.

Zdaję sobie sprawę, że szkło z Chin może być cieńsze, mniej wytrzymałe, gorsze optycznie (mam porównanie ze szklanymi kubkami/szklankami z uchem z których piję kaw i herbatę, które są produkowane w różnych krajach świata), ale samo szkło chyba nie wpływu na jakość i smak naparu?

dziękuję i pozdrawiam

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 452
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: daniels1 » wt 28 maja 2013, 15:04

Zdaję sobie sprawę, że szkło z Chin może być cieńsze, mniej wytrzymałe, gorsze optycznie (mam porównanie ze szklanymi kubkami/szklankami z uchem z których piję kaw i herbatę, które są produkowane w różnych krajach świata), ale samo szkło chyba nie wpływu na jakość i smak naparu?
Obawiam się, że jakość szkła ma znaczenie w przypadku smaku naparu.

"Kafetiera Bodum Brazil ze szkła borokrzemowego z rączką z tworzywa sztucznego (ten typ szkła charakteryzuje się wysoką czystością, odpornością na różnice temperatur i nie reaguje chemicznie z parzoną kawą). Kafetiera posiada tłok z gęsto tkanym sitkiem wykonanym ze stali nierdzewnej, który umożliwia oddzielenie fusów od zaparzonej kawy. Sitko zostało tak skonstruowane, by nie przepuszczać nawet najdrobniejszych ziaren kawy. Charakterystyczny dla tej technologii jest opór, jaki czuje się podczas dociskania tłoka do dna kafetiery. Zaparzona kawa cechuje się pełnią smaku i aromatu kawy mielonej."

Jest to opis jednej z Bodumowskich pras, szkło jest tam naprawdę solidne i wszystkie elementy są dobrej jakości. Koszt takiej prostej 3 to 70-80zł a można taniej gdzieś na wyprzedaży dorwać.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

dlugas
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 35
Rejestracja: pn 28 sty 2013, 17:08
Sprzęt: moka

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: dlugas » śr 29 maja 2013, 11:13

Nadal szukam w jaki sposób można skazić lub użyć kiepskich składników do produkcji szkła, żeby pod względem chemicznym wpływał na napar.
Bo sama wytrzymałość szkła i że łatwiej takiego chińczyka stłuc przy myciu lub może prysnąć przy zalewaniu gorącą wodą (choć nie zalewamy 100C tylko 90-95C, więc możliwość pęknięcia jest mniejsza)
To gęste sitko w Bodum kusi, ale ja i tak zakładam na sitko filtry z przelewowego.

No i ja szukam praski o pojemności ok .0,5-0,7 litra aby można raz na tydzień za jednym zamachem przygotować napar dla dwóch osób
1Litr to już znowu nie poręczne, bo na co dzień robię dla siebie samego.

Drążę temat bo znalazłem w markecie chińczyka za 28zł o pojemności chyba lekko ponad 0,5l

Idę szukać na allegro czegoś markowego dla porównania, bo jeśli znajdę coś ciekawego za 2x kwotę chińczyka to lepiej mieć ten "markowy" niż "marketowy" :)


BODUM BRASIL 3 jest od 50 do aż 100zł za ten sam produkt :] niezły rozrzut

donkiszot
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 410
Rejestracja: pt 21 paź 2011, 14:22
Sprzęt: _
Lokalizacja: Kraków

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: donkiszot » śr 29 maja 2013, 13:13

Skoro i tak zakładasz filtr papierowy, to nie lepiej kupić Driper Clever? Będziesz miał możliwość długiego zaparzania, a kawa będzie odfiltrowana. 0,5L to nie problem, przy większych objętościach dolejesz wody w pół dogi, albo zaparzysz na dwa razy.

Ewentualnie zwykły driper z marketu (można otwory rozwiercić aby szybciej ciekło) za 10zł. Parzenie w czymkolwiek i przelanie przez filtr. Wtedy objętości masz absolutnie dowolne.

dlugas
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 35
Rejestracja: pn 28 sty 2013, 17:08
Sprzęt: moka

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: dlugas » czw 30 maja 2013, 18:42

Ewentualnie zwykły driper z marketu (można otwory rozwiercić aby szybciej ciekło) za 10zł.
Możesz rozwinąć i wyjaśnić ten temat? Bo ja nie za bardzo kojarzę o co chodzi.

donkiszot
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 410
Rejestracja: pt 21 paź 2011, 14:22
Sprzęt: _
Lokalizacja: Kraków

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: donkiszot » czw 30 maja 2013, 21:15

Takie coś z tworzywa na standardowe filtry do kawy rozmiaru 4 (coś jak to: LINK). Do kupienia w większości marketów na stoisku z gadżetami do kuchni. Tylko tam są dwa małe otworki, jakbyś chciał tylko przelewać to można je powiększyć aby szybciej ciekło, a się już nie parzyło.

Można też (tak jak ja) zwykły lejek V-kształtny obciąć od dołu i wtedy te same filtry składać w V zamiast w \_/. Będzie jeszcze taniej, ale pojemność mniejsza.

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 452
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: daniels1 » sob 08 cze 2013, 20:32

Nadal szukam w jaki sposób można skazić lub użyć kiepskich składników do produkcji szkła, żeby pod względem chemicznym wpływał na napar.
Bo sama wytrzymałość szkła i że łatwiej takiego chińczyka stłuc przy myciu lub może prysnąć przy zalewaniu gorącą wodą (choć nie zalewamy 100C tylko 90-95C, więc możliwość pęknięcia jest mniejsza)
To gęste sitko w Bodum kusi, ale ja i tak zakładam na sitko filtry z przelewowego.
To tak jak do produkcji aluminiowych kawiarek używa się innego aluminium, przebadanego, czystszego to tak samo jest przy produktach ze szkła, dlaczego chemex to chemex a nie jakaś szklana karafka. Nie podam ci składu chemicznego takiego szkła bo z chemii noga jestem a na studiach miałem z nią problemy. Praski Boduma są naprawdę dobrze wykonane więc warto zapłacić.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

dlugas
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 35
Rejestracja: pn 28 sty 2013, 17:08
Sprzęt: moka

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: dlugas » pt 14 cze 2013, 16:53

Kupiłem "chińczyka" na wyprzedaży w Empicu
Ma ok. 500ml za 12 zł

Potestuję do czasu zebrania pieniędzy na coś PREMIUM

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 452
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: daniels1 » pt 14 cze 2013, 17:18

To i Chińczyki w Empiku sprzedają, uważaj Chińczyki są małe ale dużo jedzą :mrgreen:
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

dlugas
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 35
Rejestracja: pn 28 sty 2013, 17:08
Sprzęt: moka

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: dlugas » pt 14 cze 2013, 17:37

Może nie wyżre mi całej kawy z szafki i nie będzie podpijać z praski :]

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 452
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: daniels1 » sob 15 cze 2013, 17:18

Jutro rano to już nawet szafki nie znajdziesz :lol:
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość