Zaparzanie w prasie francuskiej

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
tequila
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: śr 07 lis 2012, 16:57
Sprzęt: nie mam

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: tequila » czw 26 gru 2013, 18:39

Witam, czy mógłby mi ktoś polecić jakąś porządna praskę francuską w przystępnej cenie?
Najlepiej 0,5l - 1l. Z góry dzięki.

edtheduck
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 178
Rejestracja: śr 30 lis 2011, 19:24
Sprzęt: clever dripper | Porlex
mukka express | Aeropress
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: edtheduck » pn 06 sty 2014, 19:10

Sprecyzuj co masz na myśli pisząc o przystępnej cenie.
Np Bodum Brazil zielony http://akcesoriabaristy.pl/pl/p/BODUM-Z ... ielony/326

kaledonia
Posty: 4
Rejestracja: pt 17 sty 2014, 1:18
Sprzęt: MIELE CM6300, PHILIPS HD7546 przelewowy,Bodum Chambord, dripper, kawiarka stalowa

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: kaledonia » pt 17 sty 2014, 1:36

Czyli nie ma co przepłacać tylko kupić polskiego Termsila, a kawa będzie równie smaczna :D
Dokładnie tak. Miałam przyjemność kosztować kawy z Termisila i choć fanem pressy nie jestem to mi nawet smakowało. To chyba jedna z tańszych ok 40zł i solidnych french press,polska i z borokrzemowego szkła,nie gorsza niż Bodum.

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: expel » pn 10 mar 2014, 22:40

Nosze się z zamiarem kupna FP... Znaczy mam już jednego 600ml, ale jak dla jednej osoby jest za duży. Po pierwsze po co "przepłacać" za bodum'a, skoro to przecież tylko szklanka z dzióbkiem i tłoczkiem u góry? Chyba że jestem niewyedukowany jeżeli chodzi o FP :D Następna sprawa wygląda ta, gdy parzę w moim FP z dozą około 15g, przemiał gruby, kawa opada na dno i tam pozostaje, w przeciwności do wszystkich filmików na YT gdzie kawa pływa na górze, założenie tłoka powoduje to że od razu resztki kawy pływające na powierzchni są przyciskane momentalnie do dołu. Kawa to miesięczna Etiopia z coffee proficiency. Co prawda nie zalewałem nigdy na 2 razy, lecz na raz, wątpię aby to była przyczyna. Co można zrobić źle w tak łopatologicznym ustrojstwie? Czuję się taki głupi :p

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: Odp: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: mmorka » pn 10 mar 2014, 23:44

Kombinuj przemiałem i kieruj się smakiem. Olej filmy. Jak masz całą kawę pod wodą to dobrze. Jak ci ją wyciska do góry to w górnej części kawa nie parzy się tak samo. Dlatego niektórzy zakładają tłok aby utopić kawę nieco na etapie zaparzania.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: antonio » wt 11 mar 2014, 11:04

Nigdy nie widziałem takiej sytuacji. Serio kawa od razu opada na dno?

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: expel » wt 11 mar 2014, 11:31

Tak i to nie dotyczy tylko w.w kawy. Nie ma piany a kawa leży na dnie. Właśnie ponownie próbowałem, tym razem z preinfuzją sytuacja identyczna, cała kawa leży. Dziwne.. Może to zależeć od wody? Mam miękką wodę w domu. Temp wody to około 86-88C. Może za zimna? Choć wątpię w to.

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: Odp: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: mmorka » wt 11 mar 2014, 12:43

A zamieszaj po zalaniu, zmiel grubiej/ drobbiej.

radosuaf
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 46
Rejestracja: wt 02 lis 2010, 9:13
Lokalizacja: Poznań

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: radosuaf » czw 08 sty 2015, 18:43

Krótkie pytanko - jakie powinno być ustawienie Gaggii MDF do zaparzania we FP? W internecie znalazłem ustawienia od 30 - 34, ale na 30 kawa wydaje mi się zbyt "herbaciana", tzn. zbyt jasna, przejrzysta i o mało konkretnym smaku. Kofeiny jest pod dostatkiem, ale trochę tego smaku brakuje... Sypię czubatą łyżeczkę na 100 ml, mieszam po wlaniu pierwszej "setki" i zaparzam 4 minuty.
DeLonghi EC 615 bezzaworkowy | Gaggia MDF

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Zaparzanie w prasie francuskiej

Postautor: RAF77 » czw 08 sty 2015, 19:05

Ja mam chyba 14
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość