Zaparzanie w prasie francuskiej

Jeśli ten dział rozrośnie się - oddzielimy poszczególne tematy.
Awatar użytkownika
ginos
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 29 sty 2007, 19:48
Lokalizacja: dolnośląskie

Postautor: ginos » czw 13 lis 2008, 16:57

Widze, widze to może być 3 po 250 ewentualnie jeden kilo :o

Pozdrawiam
Nie sztuką jest zaparzyć kawę. Sztuką jest zaparzyć ją dobrze...
Isomac Venus, Clever, Phin :D + I-mini, Graef CM80

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » czw 13 lis 2008, 17:57

Witam,

wydaje mi się, ze nie ma co zamawiac przeze mnie, gdyz jak podam adres wysylki do Polski to i tak się kapna o co chodzi:) Strona palarni jest i wysylaja gdzie się chce, wiec nie widze problemu. W razie czego moge pogadac z James'em albo Anette i spytac się czy nie maja jakis problemow z wysylka do Polski. Ostatnia paczka jesiennej mieszanki do espresso z SQM byla prezentem dlatego sam to zalatwialem.

Zamku mozesz wrzucic fotos przemialu pod frencza? obawiam się, ze nadal miele zbyt drobno.

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

Awatar użytkownika
kat-kos
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 206
Rejestracja: śr 05 mar 2008, 19:06
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: kat-kos » czw 13 lis 2008, 18:04

Dopisuję się do tej prośby. Co prawda w filmiku jest to pokazane, ale jakoś tak krótko i niewyrażnie, ze trudno się zorientować.
A przy okazji, czy ktoś może mi powiedzieć czym kierować się przy wyborze prasy? Zauważyłam, że jest ich dość duży wybór...
Ostatnio zmieniony czw 13 lis 2008, 18:18 przez kat-kos, łącznie zmieniany 2 razy.
Gaggia Classic + Ascaso I-mini

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » czw 13 lis 2008, 18:13

Mój Mazzer ma skalę od 0 do 9 --- bardzo rozsądnie dobrana forma. Espresso to u mnie jakieś 1.5-2.5, na french press odkręcam śrubę na co najmniej 4-5, bo dalej już mi się nie chce... ;-)

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » czw 13 lis 2008, 18:38

Proszę bardzo: french (grubiej Solis nie daje rady :wink:) i espresso żeby była skala porównawcza:

ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
kat-kos
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 206
Rejestracja: śr 05 mar 2008, 19:06
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: kat-kos » czw 13 lis 2008, 18:45

Ooooo, teraz to chyba już wszyscy będą mieli jasność. Wielkie dzięki! :D

A jeszcze w temacie prasy, to na Allegro jest wybór szwajcarskich pras Bodum i Vinzer. Czy jest to dobry kierunek poszukiwań?
Gaggia Classic + Ascaso I-mini

Awatar użytkownika
Long Johnny
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2234
Rejestracja: śr 07 lut 2007, 8:03
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Long Johnny » czw 13 lis 2008, 19:11

Bodum — bardzo dobry ;).
Drugiej marki nie macałem.
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.

Awatar użytkownika
ginos
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 29 sty 2007, 19:48
Lokalizacja: dolnośląskie

Postautor: ginos » sob 15 lis 2008, 14:27

Witam

I co znalazł się chętny, który zorganizował by zamówienie tego suszu kawowego na spróbowanie.

Pozdrawiam
Nie sztuką jest zaparzyć kawę. Sztuką jest zaparzyć ją dobrze...
Isomac Venus, Clever, Phin :D + I-mini, Graef CM80

Awatar użytkownika
kat-kos
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 206
Rejestracja: śr 05 mar 2008, 19:06
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: kat-kos » sob 15 lis 2008, 14:52

Nieśmiało przypominam ,że rozmawiamy tu o prasie francuskiej i proszę o przeniesienie tematu zamówień suszu do innego wątku... :)
Gaggia Classic + Ascaso I-mini

Awatar użytkownika
ginos
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 29 sty 2007, 19:48
Lokalizacja: dolnośląskie

Postautor: ginos » sob 15 lis 2008, 16:25

Po zrobieniu zakupu suszu trzeba będzie rozpatrywać zakup prasy francuskiej więc jedno z drugim idą w parze :D

Pozdrawiam
Nie sztuką jest zaparzyć kawę. Sztuką jest zaparzyć ją dobrze...
Isomac Venus, Clever, Phin :D + I-mini, Graef CM80

Awatar użytkownika
Joanna T.
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 924
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 12:09
Sprzęt: zazwyczaj dwugrupowe maszyny gastro

Postautor: Joanna T. » czw 20 lis 2008, 13:23

With a press pot, particle size of the grounds is as important as it is for espresso.
...witajcie.
Zapragnęłam testowania singli w domu.
Nabędę French Press Boduma, zadecydowałam.

Pytanie do użytkowników prasek:
Jaki młynek z kategorii tanich będzie pasował?

:)
Blog o kawie i herbacie: libracafe.blogspot.com
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl

Awatar użytkownika
Long Johnny
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2234
Rejestracja: śr 07 lut 2007, 8:03
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Long Johnny » czw 20 lis 2008, 13:25

To dość mocno zależy od tego, jak definiujesz pułap "tani" ;).
Ten wpisany w moją stopkę sprawuje się wybornie.
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.

Awatar użytkownika
Joanna T.
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 924
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 12:09
Sprzęt: zazwyczaj dwugrupowe maszyny gastro

Postautor: Joanna T. » czw 20 lis 2008, 13:36

no tak... z 400 zł...?

W życiu nie kupowałam takiego sprzętu, myślałam, że jak kupować do domu to tylko LaMa GS3 z jakimś ładnym Mazzerem... Człowiek się starzeje jednak... ;)
Blog o kawie i herbacie: libracafe.blogspot.com
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl

Awatar użytkownika
Long Johnny
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2234
Rejestracja: śr 07 lut 2007, 8:03
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Long Johnny » czw 20 lis 2008, 14:00

:D
To polecam Maestro Plus.
zamek parokrotnie wspominał, że i Maestro daje radę.
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » czw 20 lis 2008, 14:05

Witam,

srednia klasa mlynkow zarnowych styknie, pod prase i tak trzeba mielic grubo, wiec nie ma zadnych wyjatkowych wymogow. Wazne, zeby zarna nie lataly podczas mielenia i zeby dawal w miare rownomierny przemial.

W prasce w zasadzie nie ma, co się psuc, ale podczas kupna warto zwrocic uwage na stan siatki na filtrze. Czasami maja tendencje do 'prucia' się, albo odksztalcania, co przepuszcza wiecej drobin w koncowej fazie zaparzania.

Dla ciekawskich filmik z SQM:

http://www.squaremileblog.com/2008/11/1 ... technique/

Ta praska, która oni maja jest bardzo fajna dla niezdarnych:)

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne


Wróć do „Moka, imbryk, kafetierka, syfon, tłoczek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości